Φωτιά σε βυτιοφόρο στον Ισθμό

Συρία: Έκαναν την πρώτη αυτοψία, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Συρία: Έκαναν την πρώτη αυτοψία, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ Facebook Twitter
0

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του ΟΗΕ στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μετά από τα πυρά που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών στη Συρία.

Μιλώντας από τη Σεούλ όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο Μπαν Κι Μουν επιβεβαίωσε ότι οι ειδικοί του ΟΗΕ κατάφεραν τελικά να συλλέξουν δείγματα και να ακούσουν μαρτυρίες θυμάτων από την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται πως οι επιθεωρητές «επέστρεψαν στα προάστια της Δαμασκού μετά από αυτό το επεισόδιο και παρά τις πολύ δύσκολες περιστάσεις κατάφεραν να επισκεφθούν δύο νοσοκομεία και να μιλήσουν με μάρτυρες, με επιζώντες και με γιατρούς και μπόρεσαν επίσης να συλλέξουν δείγματα».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε πως «θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο μέχρι να δώσει την πρώτη εκτίμησή του) ο (επικεφαλής των επιθεωρητών) δρ. Όκε Σέλστρεμ».

Η Άγγελα Κάνε, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό που βρίσκεται στη Δαμασκό εξέφρασε στις αρχές την έντονη διαμαρτυρία του Οργανισμού ζητώντας «να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο (σ.σ. οι πυροβολισμοί εναντίον των επιθεωρητών) και να εγγυηθούν οι αρχές της ασφάλειά τους».

«Κίνδυνος παγκόσμιου πολέμου»

 

Ο καθολικός επίσκοπος  Χαλεπίου, Αντουάν Άουντο, προειδοποίησε ότι πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μπορεί να σημαίνει την αρχή «ενός παγκόσμιου πολέμου».

Αλλά και η εφημερίδα του Βατικανού, επέκρινε την έλλειψη «σύνεσης» από την πλευρά των Δυτικών που εξετάζουν τέτοιο ενδεχόμενο.

Μιλώντας στο Radio Vatican σχετικά με τα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Άουντο σχολίασε: «Αν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, αυτό θα σημάνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, παγκόσμιο πόλεμο. Υπάρχει εκ νέου αυτός ο κίνδυνος. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά».

«Ελπίζουμε ότι η παρέμβαση του Πάπα υπέρ πραγματικού διαλόγου μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για να βρεθεί μια λύση, θα μπορέσει να είναι το  πρώτο βήμα ώστε να μην χρησιμοποιηθούν όπλα και να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, να επικοινωνήσουν, να συζητήσουν», πρόσθεσε ο καθολικός ιερέας, που είναι παράλληλα και πρόεδρος της οργάνωσης αρωγής Caritas Συρίας.

Η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού L' Osservatore Romano επέκρινε τις δυτικές κυβερνήσεις για τα σχέδια επέμβασης στη Συρία: «Οι συζητήσεις για ένοπλη επέμβαση των δυτικών χωρών γίνονται ολοένα και πιο επίμονες και ανακόπτονται όλο και λιγότερο από το καθήκον της [επίδειξης] σύνεσης. Διάφοροι εκπρόσωποι των χωρών αυτών δηλώνουν πεπεισμένοι για την βασιμότητα της κατηγορίας της χρήσης χημικών όπλων από τον συριακό στρατό, ένα θέμα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του ΟΗΕ».

Χθες, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε κάνει έκκληση να «σωπάσουν τα όπλα», καταγγέλλοντας «την αύξηση των σφαγών και των ωμοτήτων», και είχε ζητήσει «από τη διεθνή κοινότητα να βρει μια λύση».

Επέστρεψαν στο ξενοδοχείο τους οι επιθεωρητές

Εντωμεταξύ επέστρεψαν στο ξενοδοχείο τους στη Δαμασκό οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μετά την πρώτη αυτοψία που έκαναν.

Αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, είδαν τα έξι οχήματα των επιθεωρητών να επιστρέφουν στο ξενοδοχείο Four Seasons, στο κέντρο της Δαμασκού. Οι εμπειρογνώμονες αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την επίσκεψή τους στο προάστιο Μουανταμίγια.

0

Φωτιά σε βυτιοφόρο στον Ισθμό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Παντρεύτηκε ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ

Διεθνή / Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Παντρεύτηκε ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ

Στενός φίλος του Ουίλιαμ και του Χάρι ο Βρετανός αριστοκράτης Χιου Γκρόσβενορ - Ο δούκας του Σάσεξ δεν παρευρέθηκε στο γάμο για «να μην επισκιάσει τη μεγάλη μέρα του φίλου του»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αμερικανός 100χρονος βετεράνος έκανε «δεύτερη απόβαση στην Νορμανδία» για να παντρευτεί την 96χρονη αρραβωνιαστικιά του 

Διεθνή / Αμερικανός 100ετών έκανε «δεύτερη απόβαση στην Νορμανδία» για να παντρευτεί την 96χρονη αραβωνιαστικιά του

Ο Αμερικανός βετεράνος Χάρολντ Τέρενς 100 ετών συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου του 1944 - Έχει τιμηθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70

Διεθνή / Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να αποκτήσει τα πολυπόθητα μαχητικά F-16 Block 70, για να αντισταθμίσει, κάπως, την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ