Αυστρία: Έκθεση για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α Παγκόσμιου πολέμου

Αυστρία: Έκθεση για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α Παγκόσμιου πολέμου Facebook Twitter
0

Η έκθεση με τίτλο «Αγαλλίαση και δυστυχία. Ζωή με το Μεγάλο Πόλεμο 1914-1918», βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας της. Θα παρουσιαστεί στο «Ανάκτορο Σάλαμπουργκ» στην Αυστρία, με την ευκαιρία της 100ής επετείου από την έναρξή του πρώτου παγκοσμίου. Η έκθεση αναμένεται να διαρκέσει από τις 29 Μαρτίου έως και τις 9 Νοεμβρίου 2014 και, όπως έγινε γνωστό, θα παρουσιάσει σε 24 αίθουσες του Σάλαμπουργκ, ένα Αναγεννησιακό Ανάκτορο βόρεια των Άλπεων, χιλιάδες εκθέματα από δεκάδες χώρες.

Πριν από 99 χρόνια, στις 28 Ιουλίου του 1914, με την κήρυξη πολέμου από την Αυστροουγγαρία κατά της Σερβίας, άρχιζε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. «Αυτό που άρχισε ως εκστρατεία κατά της Σερβίας, εξελίχθηκε μέσα σε λίγες ημέρες σε μια παγκόσμια σύρραξη πρωτοφανών διαστάσεων στην Ιστορία, με συμμετοχή 70 εκατομμυρίων στρατιωτών από τους οποίους σχεδόν δέκα εκατομμύρια έπεσαν νεκροί, 20 εκατομμύρια επέστρεψαν τραυματίες, οι περισσότεροι βαριά, ενώ σε πάνω από επτά εκατομμύρια ανήλθαν οι νεκροί από τον άμαχο πληθυσμό», αναφέρει ο Πέτερ Φριτς,  επικεφαλής των οκτώ ιστορικών που επιμελούνται την έκθεση.

«Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε το πώς ένας σύγχρονος, υψηλά πολιτισμένος κόσμος, που έχει πολλές ομοιότητες με τον σημερινό, μπόρεσε το 1914, σχεδόν από τη μία ημέρα στην άλλη, να βρεθεί στο μεταίχμιο ενός φονικού πολέμου και πόσο δύσκολο ήταν κατόπιν να εξέλθει από αυτόν, να τον τερματίσει. Αγαλλίαση και δυστυχία, θρίαμβοι και ήττες, όνειρα και πραγματικότητες, οι συνεχείς ανακατατάξεις στη ζωή των ανθρώπων όπως και η ζωή τους με τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία και τις άλλες χώρες που εμπλέκονταν σε αυτόν, είναι τα θέματα της έκθεσης στο Σάλαμπουργκ και στο επίκεντρό της θα βρεθούν επί μέρους άνθρωποι με τις προσωπικές τους τύχες», αναφέρει ο ιστορικός Κρίστιαν Ραπ.

Μικρό ιστορικό

Ένα μήνα πριν από την κήρυξη του πολέμου, στις 28 Ιουνίου του 1914, ο αρχιδούκας και διάδοχος του αυστροουγγρικού θρόνου, Φερδινάνδος και η σύζυγός του Σοφία, επισκέφθηκαν το Σαράγεβο και την ίδια μέρα σκοτώθηκαν από σφαίρες σέρβου εθνικιστή.

Τότε, πολιτικοί και στρατιωτικοί στην Βιέννη, θεώρησαν αυτή την αφορμή, ευκαιρία για να ανακοινώσουν  στρατιωτική επίθεση κατά της Σερβίας, κάτι που σχεδίαζαν πολύ καιρό. Και τούτο επειδή η Σερβία είχε εκδηλώσει προθέσεις να αποδυναμώσει την αυστροοουγγρική αυτοκρατορία και να ιδρύσει ένα νοτιοσλαβικό κράτος.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στους ίδιους χώρους που το 2012 φιλοξενήθηκε η μεγάλη έκθεση «Το χρυσό Βυζάντιο και η Ανατολή», (αφιερωμένη στον Βυζαντινό Πολιτισμό) με εκθέματα από 60 Μουσεία της Ευρώπης, ανάμεσά τους και το Μπενάκη της Αθήνας. Τότε, περισσότεροι από 140.000 επισκέπτες είχαν πάει να δουν την έκθεση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM
Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM
Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Το περιστατικό με τον λύκο έφερε απειλές θανάτου προς συνονόματους, στοχοποίηση της δημοσιογράφου που κάλυψε την υπόθεση, διαπόμπευση της κοινότητας και προσπάθειες για αλλαγή των νόμων
NEWSROOM