ΠΟΥ: Τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα- Σε 50 χώρες το βρετανικό στέλεχος

ΠΟΥ: Τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα- Σε 50 χώρες το βρετανικό στέλεχος Facebook Twitter
EPA
0

Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας ενδέχεται να είναι χειρότερη από την πρώτη, δεδομένου του πώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο όπου κυκλοφορούν πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Μπαίνοντας στη δεύτερη χρονιά, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, δεδομένου της δυναμικής μετάδοσης», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής εκτάκτων καταστάσεων στον Οργανισμό.

Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση ΠΟΥ επισημαίνει ότι έπειτα από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες καταγράφονταν λιγότερα κρούσματα, την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις.

«Μετά τις διακοπές (σ.σ. των Χριστουγέννων) σε ορισμένες χώρες η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ προτού να καλυτερεύσει», σχολίασε η Αμερικανίδα επιδημιολόγος του Οργανισμού, Μαρία Βαν Κέρκχοβ.

Σε 50 χώρες το στέλεχος της Βρετανίας

Στο μεταξύ, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία πλέον κυκλοφορεί σε 50 χώρες, ενώ εκείνο που ταυτοποιήθηκε στη Ν. Αφρική έχει εντοπιστεί σε 20 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επιπλέον, ο Οργανισμός χαρακτηρίζει «πολύ ανησυχητικό στέλεχος» τη μετάλλαξη από την Αμαζονία της Βραζιλίας που εντοπίστηκε στην Ιαπωνία. Το στέλεχος αυτό πρέπει να μελετηθεί σε βάθος και θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση, επισημαίνει ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του.

«Όσο εξαπλώνεται ο ιός SARS-CoV-2, τόσο έχει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται. Υψηλά επίπεδα μόλυνσης σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών», αναφέρει ο Οργανισμός.

Η βρετανική μετάλλαξη VOC 202012/01 έχει εντοπιστεί σε 50 χώρες, περιοχές και ζώνες. Τα αποτελέσματα των τεστ δείχνουν παρόμοια κατανομή κατά ηλικία και φύλο σε σύγκριση με εκείνες άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τον εντοπισμό των επαφών αποκαλύπτουν «μια μεγαλύτερη μεταδοτικότητα εκεί όπου το περιστατικό αναφοράς οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος».

Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη 501Y.V2, που εντοπίστηκε στη Ν. Αφρική, βρίσκεται σε 20 χώρες, περιοχές και ζώνες. «Με αφετηρία προκαταρκτικές έρευνες και άλλες εν εξελίξει έρευνες στη Νότια Αφρική, είναι πιθανόν το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 να είναι πιο μεταδοτικό από τα παραλλαγμένα στελέχη που κυκλοφορούσαν προηγουμένως στη Νότια Αφρική», εκτιμά ο ΠΟΥ.

Εξάλλου, αν και το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να προκαλεί μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας, η παρατηρούμενη ραγδαία αύξηση του αριθμού των μολύνσεων έχει θέσει τα συστήματα υγείας υπό πίεση, συμπληρώνει ο Οργανισμός.

Το εύρος της γεωγραφικής μετάδοσης των δύο παραλλαγμένων στελεχών είναι προφανώς υποεκτιμημένο, προσθέτει ο ΠΟΥ, λόγω του ότι βρέθηκαν σε χώρες που διαθέτουν ικανότητα προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM