Βαριόταν στο lockdown και συγύρισε το σπίτι του. Βρήκε θησαυρό 497.000 δολαρίων

Βαριόταν στο lockdown και συγύρισε το σπίτι του. Βρήκε θησαυρό 497.000 δολαρίων Facebook Twitter
0

Στο πρώτο «κύμα» κορωνοϊού εκατομμύρια Βρετανοί κλείστηκαν στα σπίτια τους λόγω lockdown και πολλοί από αυτούς εκτόνωσαν την ενέργειά τους συμμαζεύοντας γωνιές του σπιτιού που είχαν χρόνια να φροντίσουν. 

Ένας από αυτούς έφτασε μέχρι το γκαράζ του σπιτιού του και «ξεσκαρτάροντας» τα χρήσιμα από από τα άχρηστα αντικείμενα δεκαετιών, έπεσε πάνω σε ένα μικροσκοπικό σκεύος που του θύμιζε τσαγιέρα. Δεν ξεπερνούσε σε ύψος τα έξι εκατοστά, οπότε με δυσκολία θα χωρούσε το τσάι ενός φλιτζανιού, αλλά αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν το κινεζικό ιδεόγραμμα στον πάτο. Εκείνη την μέρα, το έβαλε στην άκρη μαζί με δεκάδες άλλα αντικείμενα των γονιών και των παππούδων του. 

Βαριόταν στο lockdown και συγύρισε το σπίτι του. Βρήκε θησαυρό 497.000 δολαρίων Facebook Twitter

Οι μήνες πέρασαν, οι περιορισμοί χαλάρωσαν και το εύρημα ξεχάστηκε μέχρι που, την περασμένη εβδομάδα, ο άνδρας θυμήθηκε να πάει την μικροσκοπική αντίκα σε έναν εκτιμητή του οίκου Hansons για δωρεάν αξιολόγηση. Εκεί ενημερώθηκε πως η σφραγίδα στην βάση του σκεύους ήταν του Κινέζου αυτοκράτορα Qianlong, η «τσαγιέρα» ήταν ένα σπάνιο δοχείο οίνου του 18ου αιώνα και η αντίκα του άξιζε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. 

Ο ιδιοκτήτης είχε κληρονομήσει το σκεύος από σμάλτο και χαλκό από τον παππού του. Ο οίκος δημοπρασιών που ανέλαβε τη δημοπρασία, πιστεύει πως ο πρόγονος του Βρετανού απέκτησε το πολύτιμο σκεύος, κατά την στρατιωτική θητεία του στην Άπω Ανατολή εν μέσω του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Βαριόταν στο lockdown και συγύρισε το σπίτι του. Βρήκε θησαυρό 497.000 δολαρίων Facebook Twitter

Η αντίκα λίγο έλειψε να καταλήξει σε κάποια σκονισμένη αντικερί για μερικές δεκάδες δολάρια καθώς, πριν απευθυνθεί στον οίκο Hansons, ο κάτοχος της φοβήθηκε πως οι εκτιμητές του οίκου θα γελούσαν μαζί του, αν τους πήγαινε το σκεύος. Ευτυχώς για εκείνον, αποφάσισε να χτυπήσει πρώτα την πόρτα του Hansons αντί για κάποιο κοντινό παλαιοπωλείο. 

«Το έφερε σε μία σακούλα» λέει ο ιδρυτής του οίκου, Τσαρλς Χάνσον. «Δεν είχε ιδέα. Το αντικείμενο καθόταν σε ένα ράφι στο νότιο Ντέρμπισάϊρ. Ένα αντικείμενο που τώρα ξέρει ότι μπορεί να του αλλάξει οικονομικά τη ζωή», έλεγε πριν τον πλειστηριασμό, που επιβεβαίωσε με το παραπάνω τα λεγόμενά του. 

Οι υπεύθυνοι του οίκου θεώρησαν πως το σπάνιο αντικείμενο θα μπορούσε ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες να φέρει ακόμα και191.000 δολάρια. Στην livestream δημοπρασία που ακολούθησε, το σκεύος ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πωλήθηκε μετά από σκληρή μάχη 12 λεπτών σε αυτόν «που το ήθελε πιο πολύ», έναντι 497.000 δολαρίων. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ