Update: «Διακινδύνευσα τη ζωή μου, για να προστατεύσω τη δημοκρατία και την ελευθερία»

Update: «Διακινδύνευσα τη ζωή μου, για να προστατεύσω τη δημοκρατία και την ελευθερία» Facebook Twitter
1

Πριν από μία περίπου εβδομάδα, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post και ο βρετανικός Guardian προχώρησαν σε μια σειρά αποκαλύψεων αναφορικά με δύο μυστικά προγράμματα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) που σχετίζονταν με παρακολουθήσεις πολιτών.

Το πρώτο αφορούσε τη συλλογή δεδομένων μέσω τηλεφωνικών κλήσεων από την εταιρεία Verizon, ενώ το δεύτερο, με την κωδική ονομασία PRISM, είχε ως πρώτο στόχο τις επικοινωνίες των χρηστών του web - εκτός  ΗΠΑ- σε εννέα μεγάλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Ήμουν κατάσκοπος σχεδόν σε όλη μου τη ζωή, επομένως τώρα δεν μου αρέσει καθόλου να είμαι κάτω από τα φώτα των προβολέων», λέει μετά το σάλο που ξέσπασε ο 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν, η «πηγή» των αποκαλύψεων, στην εφημερίδα Washington Post.

Ο Αμερικανός, πρώην τεχνικός υπάλληλος της CIA, έχει καταφύγει αυτή την εποχή στο Χονγκ Κονγκ, απ' όπου και ομολόγησε ότι είναι το «βαθύ λαρύγγι», προκαλώντας την οργή της Ουάσινγκτον. Δεν πτοείται, όμως.  «Ξέρω ότι θα υποφέρω και θα πληρώσω ακριβά γι' αυτό που έκανα, ξέρω ότι ίσως κινδυνεύσει η ζωή μου και αυτή της οικογένειάς μου, όμως το έκανα για να προστατεύσω την ελευθερία όλων και την δημοκρατία», λέει στον δημοσιογράφο Μπάρτον Γκέλμαν.

«Αντιλαμβάνομαι τη σπουδαία σημασία που έχουν οι πληροφορίες του κράτους, αλλά είμαι αντίθετος  σε οποιοδήποτε σύστημα παρακολούθησης».

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του, τόσο η NSA όσο και το FBI έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν δεδομένα από τους servers μεγάλων εταιρειών υπηρεσιών διαδικτύου, ελέγχοντας μηνύματα, e-mail, συνομιλίες chat και άλλα προσωπικά δεδομένα.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές του Χονγκ Κόνγκ, δεν επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται εκεί ο 29χρονος, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άσυλο στην Ισλανδία.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια