Άρχισε η δίκη του στρατιώτη για τη διαρροή των Wikileaks

Άρχισε η δίκη του στρατιώτη για τη διαρροή των Wikileaks Facebook Twitter
1

Στην αίθουσα του δικαστηρίου εμφανίστηκε χθες πρώτη ημέρα της δίκη του, ο 25χρονος στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, πρώην αναλυτής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, ο οποίος κατηγορείται για την διαρροή διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks.

Η κατηγορούσα αρχή τον παρουσίασε ως προδότη, ενώ η υπεράσπιση ως «νεαρό, αφελή, αλλά καλοπροαίρετο» που προσπάθησε να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο του πολέμου.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Μάνινγκ που εμφανίστηκε φορώντας στρατιωτική στολή και έχοντας στρατιωτικό κούρεμα, αν καταδικαστεί για τις σοβαρότερες από τις κατηγορίες, κινδυνεύει με φυλάκιση έως και 154 έτη.

Ήδη έχει περάσει τρία χρόνια στην απομόνωση για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων, ενώ έχει δηλώσει ένοχος για 10 από τις 22 κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του. Αντιμετωπίζει άλλες 21, με σοβαρότερη αυτή της «συνεργασίας με τον εχθρό». Έχει παραδεχτεί ότι ήταν εκείνος που παρέδωσε στον Τζούλιαν Ασάνζ εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα.

Όπως είπε συνήγορός του, ο Μάνινγκ σοκαρίστηκε από την έλλειψη ανθρωπιάς που χαρακτήρισε τις πράξεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ όπου υπηρετούσε.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες που κατέθεσαν χθες, ο Μάνινγκ αντέγραψε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα σε CD προκειμένου να μπορέσει να τα βγάλει από το Ιράκ το 2010.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο Μάνινγκ και ο Ασάνζ συνομιλούσαν στο Ίντερνετ πριν από την «μαζική, μαζική διαρροή» και ότι ο στρατιώτης παρέδωσε στον Ασάνζ συγκεκριμένες πληροφορίες που εκείνος αναζητούσε. Στην αγόρευσή του ο Μόροου είπε ότι ο Μάνινγκ επιζητούσε την δόξα σε μία υπόθεση που δείχνει τι συμβαίνει όταν «η αλαζονεία συναντάει την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες».

Από την πλευρά του ο συνήγορός του Κουμπς περιέγραψε τον πελάτη του ως ανθρωπιστή, «που έβαζε πρώτα τους ανθρώπους, πρώτα την αξία της ανθρώπινης ζωής». Ο Κουμπς πρόσθεσε ότι ο Μάνινγκ, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, πάλευε με την σεξουαλική του ταυτότητα όταν μετέβη στο Ιράκ τον Νοέμβριο του 2009. Ο Κουμπς είπε ότι η υπεράσπιση θα αποδείξει ότι μεγάλο μέρος των πληροφοριών που άφησε ο Μάνινγκ να διαρρεύσουν ήταν ήδη διαθέσιμες στο Ίντερνετ όταν τις δημοσίευσε ο WikiLeaks.

Η δίκη του νεαρού στρατιώτη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσε ο πυροσβέστης που τούς είδε μπροστά του να χάνονται»

Διεθνή / Ιταλία: Η μία κοπέλα δεν ήξερε κολύμπι, έπεισε τους φίλους της να μείνουν και τα ορμητικά νερά παρέσυραν και τους τρεις

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσε ο πυροσβέστης που τούς είδε μπροστά του να χάνονται» λέει εθελοντής - Νεκρές οι δύο κοπέλες, αγνοείται ο νεαρός - Η σπαρακτική ιστορία των τριών φίλων που χάθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού έχει συγκλονίσει την Ιταλία
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια