O ηγεμόνας Ερντογάν

O ηγεμόνας Ερντογάν Facebook Twitter
1

Πίσω από τα δέντρα του Πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη κρύβεται ο θυμός και η αγανάκτηση των Τούρκων απέναντι στην κυβέρνηση της χώρας. Οι τέσσερις ακτιβιστές για το πάρκο, έγιναν τέσσερα εκατομμύρια διαδηλωτές και άφησαν το θυμό τους ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν να εκραγεί.

Η αγανάκτηση που εκφράστηκε στις διαδηλώσεις δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες στην Τουρκία. Τα πανό και τα συνθήματα των διαδηλωτών κάνουν λόγο για υπέρμετρο αυταρχισμό του Ερντογάν.

Αφού εκλέχθηκε με ένα ισχυρό 50% στις εκλογές του 2011, κατάφερε να επιβάλλει την ηγεμονία του στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Πριν το τέλος της τρίτης και τελευταίας πρωθυπουργικής του θητείας το 2015, επιδιώκει να αλλάξει το Σύνταγμα, ενισχύοντας τις εξουσίες του προέδρου. Και δεν κρύβει ότι θα τον ενδιέφερε ο προεδρικός θώκος.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν στην εξουσία, η Τουρκία είδε μέρες πολιτικής σταθερότητας και ισχυρής ανάπτυξης. Αυτούς τους τελευταίους μήνες όμως μία σειρά γεγονότων έβγαλαν τους πολίτες στους δρόμους. Στα τέλη Μαΐου, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Άγκυρας για να φιληθούν δημόσια και να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο για την απαγόρευση των φιλιών στο μετρό.

Η υποψία των πολιτών ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ήπιο εξισλαμισμό της κοινωνίας ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες με την υιοθέτηση νόμου που απαγορεύει τη διαφήμιση του αλκοόλ και περιορίζει την πώληση του. Πολλοί είδαν την κίνηση σαν προσπάθεια παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Στις αρχές Μαΐου το προσωπικό της Turkish Airlines κατήγγειλλε την εταιρική απαγόρευση για έντονα κραγιόν και βερνίκια στις ιπτάμενες συνοδούς. Η εταιρεία δικαιολογώντας την απόφαση υποστήριξε ότι υπήρξε αίτημα επιβατών, όμως τα συνδικάτα είδαν πίσω από την κίνηση μία ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση.

Στις 15 Απριλίου ο διάσημος πιανίστας και συνθέτης Φαζέλ Σάι καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση με αναστολή για σχόλια που ανέβασε στο Twitter και θεωρήθηκαν από το δικαστήριο προσβλητικά για τις αξίες των μουσουλμάνων.

Το σαββατοκύριακο σημαδεύτηκε και από την αυστηρότητα του Ερντογάν. Με λόγο σταθερό και αμετακίνητο ζητούσε από τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν. Αν και κατηγορήθηκε για αυταρχισμό από τους διαδηλωτές, δεν φάνηκε να έχει την πρόθεση να κάνει βήμα πίσω.

Πηγή: Euronews

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM
Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM
Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Το περιστατικό με τον λύκο έφερε απειλές θανάτου προς συνονόματους, στοχοποίηση της δημοσιογράφου που κάλυψε την υπόθεση, διαπόμπευση της κοινότητας και προσπάθειες για αλλαγή των νόμων
NEWSROOM