Le Monde: «Ο Ερντογάν και η μέθη της εξουσίας»

Le Monde: «Ο Ερντογάν και η μέθη της εξουσίας» Facebook Twitter
2

Μια τουρκική Άνοιξη γεννιέται στην πλατεία Ταξίμ; Είναι η πλατεία Ταξίμ, η Ταχρίρ του Καίρου;»  διερωτάται η εφημερίδα Le Monde, τονίζοντας ότι το σίγουρο πάντως είναι ότι οι διαδηλώσεις θα σηματοδοτήσουν μια στροφή στην τουρκική πολιτική.

Η γαλλική εφημερίδα γράφει ότι οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από μια χούφτα «περιθωριακούς», όπως τους αποκάλεσε ο Ερντογάν αλλά μετατρέπονται σε ένα τεράστιο κίνημα κατά του επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος ενθαρρύνει τη βίαιη αστυνομική καταστολή και τη χρήση βίας.

Για τη Monde, το κίνημα αυτό εξαπλώνεται από τα αριστερά ως τα δεξιά του πολιτικού φάσματος και συγκεντρώνει όλα τα συσσωρευμένα παράπονα εναντίον εκείνων που μονοπωλούν την εξουσία για δέκα χρόνια τώρα. Για τον συνεχώς ισχυροποιούμενο ισλαμισμό, την εμφάνιση της θρησκείας στη δημόσια σφαίρα και την εκμετάλλευση της από τον Ερντογάν προκειμένου να κυβερνήσει.

Μέσα σε λίγες μέρες πέρασε νόμο που περιορίζει την κατανάλωση του αλκοόλ, καταδίκασε για βλασφημία σε 13 μήνες φυλακή άνθρωπο του πνεύματος επειδή επέκρινε τον Προφήτη Μωάμεθ και κάλεσε τους πολίτες "να υιοθετήσουν μια συμπεριφορά σύμφωνη με τις ηθικές αξίες" (σ.σ. Στην αναφορά του για το νόμο που περιορίζει το αλκοόλ είπε ότι δεν θέλει να βλέπει τη νεολαία να τρεκλίζει, ενώ αναφέρθηκε και σε δύο μεθύστακες του έθνους, χωρίς να τους κατονομάσει. Η αντιπολίτευση και πολλοί άλλοι «είδαν» πίσω από αυτή την προσβλητική αναφορά τον πρώην πρωθυπουργό Ινονού αλλά κυρίως τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους  Κεμάλ Ατατούρκ).

Συνεχίζει η Monde: Τα κόμματα της Αριστεράς και της άκρας αριστεράς, οι φοιτητές και τα συνδικάτα, εξαντλήθηκαν από την καταστολή και τις μαζικές συλλήψεις, καθώς έχουν μπει στο στόχαστρο εδώ και μήνες με αφορμή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι Τούρκοι Αλεβίτες, μια θρησκευτική μειοψηφία και φιλελεύθερο κομμάτι του Ισλάμ, βιώνουν διακρίσεις από την κυβέρνηση του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), η οποία δεν αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα της λατρείας τους. Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Όλοι καταγγέλλουν, από κοινού, την αυταρχικότητα του ηγέτη της τουρκικής κυβέρνησης, το βάναυσο στυλ του, τα «μεγαλομανιακά" αστικά έργα που εγκαινιάζει στην  Κωνσταντινούπολη (σ.σ. Την ημέρα της επετείου της Άλωσης εγκαινίασε την τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου, κάνοντας λόγο για το τρίτο περιδέραιο της πόλης ενώ της έδωσε το όνομα του σουλτάνου Σελίμ, ο οποίος συμβολίζει τη στροφή προς την Ανατολή)...Η δύναμη του Ερντογάν είναι πλαισιωμένη από την υποστήριξη στην έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δυναμική της μεταρρύθμισης».  

«…ο εκλογικός του θρίαμβος του επέτρεψε να απαλλαγεί από όσους ήταν ενάντια στην εξουσία του, στρατό, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, Τύπο. Έτσι, ενώ ξεσπούσαν οι ταραχές στο Ταξίμ, η τηλεόραση έδειχνε τον Ερντογάν να διοργανώνει συνέδριο κατά του καπνίσματος. Η αστυνομία, που η δύναμη της τριπλασιάστηκε στα χρόνια που ο Ερντογάν είναι στην εξουσία,έδειξε πρωτοφανή βία κατά των διαδηλωτών, με την ατιμωρησία.

Το 2014, είναι η χρονιά των εκλογών για την Προεδρία της Δημοκρατίας που ο Ερντογάν θέλει να κατακτήσει, αφού έχει γίνει συνταγματική μεταρρύθμιση πουαναπτύσσει την Τουρκία σε ένα προεδρικό σύστημα. Αυτό είναι που κάνει πολλούς να φοβούνται για το τι θα ακολουθήσει».  

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
[Turquie : M. Erdogan ou l'ivresse du pouvoir](http://bit.ly/14ikm6G).> καταδίκασε για βλασφημία σε 13 μήνες φυλακή άνθρωπο του πνεύματος επειδή επέκρινε τον Προφήτη ΜωάμεθΠερισσότερα εδώ από τον καταδικασθέντα: [Turkish Court Defends Prophet Against Yours Truly](http://bit.ly/18GahET).> «…ο εκλογικός του θρίαμβος του επέτρεψε να απαλλαγεί από όσους ήταν ενάντια στην εξουσία τουΓιατί παραλείπετε τα ποσοστά με τα οποία εκλέχθηκε; Η Monde τα γράφει: 47% το 2007 και 50% το 2011.> Αυτό είναι που κάνει πολλούς να φοβούνται για το τι θα ακολουθήσει> Ce qui fait craindre à beaucoup un nouveau tour de vis.«Tour de vis» είναι το στρίψιμο της βίδας, δηλαδή πολλοί φοβούνται ότι θα σφίξουν κι άλλο τα πράγματα, ότι θα γίνει η κατάσταση ακόμα πιο πιεστική, ότι θα ενταθεί η καταπίεση.