Κορωνοϊός: Πάνω από 12.000 οι νεκροί στη Βρετανία - «Σιωπηλοί θάνατοι» σε οίκους ευγηρίας

Κορωνοϊός: Πάνω από 12.000 οι νεκροί στη Βρετανία - «Σιωπηλοί θάνατοι» σε οίκους ευγηρίας Facebook Twitter
EPA
0

Ξεπέρασε τους 12.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Βρετανία, ενώ εκπρόσωποι των οίκων ευγηρίας έκαναν λόγο για «σιωπηλούς θανάτους» στις δομές. 

Τα νεότερα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας καταγράφουν ακόμα 778 θανάτους το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, που ανεβάζουν το συνολικό αριθμό στους 12.107. Ο νεότερος απολογισμός, που αφορά μόνο τους θανάτους στα νοσοκομεία, έρχεται μετά από τη δημοσιοποίηση στοιχείων από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) που ανέφεραν πως ο αριθμός των θανάτων λόγω κορωνοϊού στην Αγγλία και στην Ουαλία έως και τις 3 Απριλίου ήταν 6.235. Κοινώς, 15% περισσότεροι από εκείνους που είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία και ανακοινωθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). 

Έως σήμερα το πρωί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ανέλθει σε 93.873, επί συνόλου 302.599 εξετασθέντων πολιτών.

 

«Σιωπηλοί θάνατοι» από κορωνοϊό στους βρετανικούς οίκους ευγηρίας

Εκπρόσωποι των οίκων ευγηρίας στη Βρετανία εξέπεμψαν σήμερα σήμα συναγερμού για την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, καταγγέλλοντας τους πολυάριθμούς «σιωπηλούς θανάτους» που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός και δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους απολογισμούς, ενώ καυτηρίασαν και την έλλειψη εξοπλισμού. Στη Βρετανία η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 11.000 θανάτους στα νοσοκομεία, έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς στην Ευρώπη. Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά από το υπουργείο Υγείας δεν υπολογίζουν τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας, συδαυλίζοντας τον φόβο πως ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι ηλικιωμένοι έχουν «εγκαταλειφθεί ως πρόβατα επί σφαγήν», κατήγγειλε σήμερα η βαρόνη Ρος Άλτμαν που προασπίζεται εδώ και δεκαετίες τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην Daily Mail, κάνει λόγο για «κρυμμένους σιωπηλούς θανάτους». Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την πανδημία χθες, Δευτέρα, ο ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Ουίτι, εκτίμησε πως περίπου το 13,5% των οίκων ευγηρίας είχαν περιστατικά κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η COVID-19 είχε προκαλέσει 217 θανάτους έως τις 3 Απριλίου σε οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας. Συνολικά, σύμφωνα με αυτή την πηγή, η πανδημία είχε προκαλέσει μέχρι τότε 6.235 θανάτους, δηλαδή 15% περισσότερους από εκείνους που είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία. Οι επαγγελματίες ανησυχούν για τον αριθμό θυμάτων, που έκτοτε έχει ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη, με την ομοσπονδία Care England να κάνει λόγο την περασμένη εβδομάδα για περίπου 1.000 θανάτους.

Διευθυντής μιας διαχειριστικής εταιρίας, ο Ντέιβιντ Μπίαν, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι ένα τρίτο του δικτύου οίκων ευγηρίας που διαχειρίζεται η εταιρία του έχει πληγεί, καταγράφοντας τουλάχιστον 300 θανάτους που θα μπορούσαν να συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό. Σε επιστολή που εστάλη χθες στο υπουργείο Υγείας, διάφορες οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση.

«Έχουμε επείγουσα ανάγκη διαγνωστικών μέσων και προστατευτικού εξοπλισμού για τους οίκους ευγηρίας», ανέφεραν. Όπως τονίζουν οι ηλικιωμένοι δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο και «είναι αποκομμένοι από τις οικογένειές τους, τη στιγμή που τις έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη». Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Βρετανία, σχεδόν τα μισά θύματα του ιού βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε μια ομάδα της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (London School of Economics) σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Γαλλία), ποσοστό 42% έως 57% του συνόλου των θανάτων που συνδέονται με τον ιό ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας.

Μείωση του ΑΕΠ κατά 35% και ανεργία στο 10% σύμφωνα με σενάριο που δημοσίευσε το γραφείο προϋπολογισμού

 

Κατά 35% μπορεί να μειωθεί το ΑΕΠ της χώρας στο δεύτερο τετράμηνο του έτους και η ανεργία να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με ένα σενάριο που δημοσίευσε το γραφείο ευθύνης για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, όπου διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για πρόβλεψη, αλλά για μία πιθανότητα που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, εξαιτίας του lockdown από την πανδημία του κορωνοϊού. Στο σενάριο αυτό εκτιμάται ότι η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου δανεισμού και του χρέους, αντανακλώντας τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας. Για την απάντηση της κρατικής πολιτικής σε αυτή την πανδημία αναφέρεται ότι, αν και θα έχει άμεσο κόστος στον προϋπολογισμό, θα συμβάλει στον περιορισμό της μακροχρόνιας οικονομικής ζημίας και των δημοσιονομικών, καθώς το κόστος από μία μηδενική κρατική ενέργεια θα ήταν υψηλότερο.

Το σενάριο αυτό θεωρεί πιθανή την υπόθεση ενός lockdown επί τρεις μήνες, ακολουθούμενο από μία περίοδο άλλων τριών μηνών στην οποία κάποια από τα μέτρα θα έχουν αρθεί. Εκτός από την πτώση του ΑΕΠ κατά 35%, που όμως θεωρείται ότι θα ανακάμψει γρήγορα, η ανεργία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 10%, αλλά θα μειωθεί με πιο αργό ρυθμό από ό,τι η ανάκαμψη του ΑΕΠ, ενώ ο καθαρός δανεισμός του δημοσίου θα αυξηθεί κατά 218 δισεκατομμύρια λίρες για το 2020-21 - το μεγαλύτερο έλλειμμα μίας χρονιάς από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- πριν πέσει και πάλι στο ποσό που προβλεπόταν μεσοπρόθεσμα.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ σχολίασε ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά και ότι ήταν σαφές πως το lockdown θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει κάθε δουλειά και κάθε επιχείρηση. «Η έκθεση καθιστά σαφές ότι οι ενέργειές μας θα βοηθήσουν να περιορίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία μας και ότι, εάν δεν είχαμε κάνει όλα αυτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, όπως για παράδειγμα με την ανεργία» είπε.

Το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, μετά τη δημοσίευση του οικονομικού σεναρίου από το γραφείο προϋπολογισμού ζήτησε από την κυβέρνηση να προσφέρει οικονομική στήριξη που δεν θα αφήνει κενά για κάποιους που έχασαν την δουλειά τους ή είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Πρότεινε το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα και εγγυήσεις ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε ρευστό, όπως και τα νοικοκυριά την οικονομική στήριξη που χρειάζονται, καθώς είναι αρκετοί αυτοί που μένουν εκτός των προγραμμάτων στήριξης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM