Υγροί φακοί, μια επαναστατική ανακάλυψη

Υγροί φακοί, μια επαναστατική ανακάλυψη Facebook Twitter
1

Οι φωτογραφικές μηχανές καταγράφουν όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής μας. Απαθανατίζουν τη ζωή μας, τα ταξίδια μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα μηχανικά τους όμως μέρη είναι ευαίσθητα, υπόκεινται σε φθορά και μπορούν να καταστραφούν στο πέρασμα του χρόνου.

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στους υγρούς φακούς, μια επαναστατική οπτική ανακάλυψη που έκανε το 1995, ο γάλλος φυσικός, Μπρούνο Μπερζ στη Λυών.


Μπορούν να βρουν ηλεκτρονικά και όχι μηχανικά το σημείο εστίασης. Και αυτό μειώνει σημαντικά τη φθορά των μηχανικών εξαρτημάτων.

«Στο φακό έχουμε δύο υγρά που δεν αναμιγνύονται, όπως το λάδι και το νερό. Βάζοντας ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο φακό, το σχήμα αλλάζει, όπως και η καμπύλη του φακού. Μοιάζει λιγάκι με τους φακούς επαφής. Στο μάτι, έχουμε μικροσκοπικούς μύες που μετακινούν τον κρυσταλλικό φακό για να αλλάξουν τη διάθλαση. Αυτό επιτρέπει στη φωτογραφική μηχανή, μέσα στην οποία υπάρχει ένας μικρός υγρός φακός, όπως αυτός που σας έδειξα, χωρίς να έχουμε κανένα κινούμενο μέρος, ή μηχανικό, ή κινούμενο φακό όπως αυτόν που έχουν οι συμβατικές μηχανές για παράδειγμα, να εστιάζει με εξαιρετική ακρίβεια και ταχύτητα με έναν τρόπο ισχυρό και σταθερό» εξηγεί ο εφευρέτης τους, Μπρούνο Μπερζ.

Τέτοιου είδους φακοί χρησιμοποιούνται, προς το παρόν, μόνο στη βιομηχανία, για παράδειγμα για την ανάγνωση barcodes ή σε κάμερες ασφαλείας. Αλλά στο μέλλον, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα χρησιμοποιηθούν στην ιατρική. πιο συγκεκριμένα στην οφθαλμολογία, ακόμη και στις φωτογραφικές μηχανές που παίρνουμε μαζί μας στις διακοπές.

Σ' αυτή την περίπτωση, ένας ερευνητής μας δείχνει πώς ο υγρός φακός εστιάζει τέλεια σε ένα αντικείμενο, εδώ στα λουλούδια, απλά πατώντας ένα κουμπί. Ο φακός δεν κινείται. Βρίσκει αυτόματα τις διαφορετικές θέσεις των υγρών που έχει μέσα του, και σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου κάνει την καλύτερη εστίαση.

Ο φακός χρησιμεύει και ως σταθεροποιητής της εικόνας. Σε μια κινούμενη επιφάνεια, ο υγρός φακός μπορεί να εξισορροπήσει τη κίνηση και να σταθεροποιήσει την εικόνα, χρησιμοποιώντας ένα μικρό γυροσκόπιο για να κατευθύνει την κίνηση του υγρού μέσα στο φακό. Αυτό θα οδηγήσει στο μέλλον στην κατάργηση του τριπόδων.

Ο υγρός φακός μπορεί επίσης να τροποποιήσει την πορεία μιας ακτίνας λέιζερ. Συνήθως το λέιζερ κατευθύνεται μέσα από καθρέφτες που κινούνται από μηχανικά εξαρτήματα. Ο υγρός φακός μπορεί να τα κάνει όλα ηλεκτρονικά, χωρίς καμιά κίνηση.

Ο εφευρέτης τους, Μπρούνο Μπερζ είναι υποψήφιος για το Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη, που απονέμει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών. Η τελετή είναι προγραμματισμένη φέτος για τις 28 Μαΐου στο Άμστερνταμ.

«Η ιδέα μου ήρθε όταν δούλευα με υγρά, όταν άλλαζα το σχήμα των υγρών με ηλεκτρικά ρεύματα. Στην αρχή έκανα διάφορα πειράματα που δεν λειτούργησαν. Όταν άρχισα να πειραματίζομαι με τους υγρούς φακούς, ειλικρινά δεν πίστευα ότι θα δούλευαν. Όλα όμως λειτούργησαν τέλεια, πολύ καλύτερα από ότι περίμενα. Η επιτυχία αυτή μου έδωσε τρομερή δύναμη να συνεχίσω» επισημαίνει ο Μπερζ και υπογραμμίζει: «Για μένα αυτό που είναι σημαντικό είναι να στήσω ένα πείραμα. Τη στιγμή που το βάζεις να λειτουργήσει, αφού το ετοίμαζες για τρεις ή έξι μήνες, αισθάνεσαι μοναδικά. Είναι η στιγμή που πατάς το κουμπί και βλέπεις ότι όλα έχουν γίνει τέλεια».

Πηγή: Euronews

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM
Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM
Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Το περιστατικό με τον λύκο έφερε απειλές θανάτου προς συνονόματους, στοχοποίηση της δημοσιογράφου που κάλυψε την υπόθεση, διαπόμπευση της κοινότητας και προσπάθειες για αλλαγή των νόμων
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"... ο υγρός φακός μπορεί να εξισορροπήσει τη κίνηση και να σταθεροποιήσει την εικόνα, χρησιμοποιώντας ένα μικρό γυροσκόπιο για να κατευθύνει την κίνηση του υγρού μέσα στο φακό. Αυτό θα οδηγήσει στο μέλλον στην κατάργηση του τριπόδων."Σταθεροποιητές εικόνας (οπτικοί) υπάρχουν εδώ και χρόνια και τα τρίποδα είναι ακόμα εδώ. Βελτιώνουν μεν την κατάσταση αλλά αυτό δε σημαίνει οτι το σταθερό χέρι έγινε ..πολυτέλεια!