Το κινητό του Τζεφ Μπέζος «χακαρίστηκε από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν»

Το κινητό του Τζεφ Μπέζος «χακαρίστηκε από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν» Facebook Twitter
Το κινητό του Τζεφ Μπέζος «χακαρίστηκε» με εντολή του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian
1

Το κινητό τηλέφωνο του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, χακαρίστηκε με διαφαινόμενη εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian. 

To smartphone του πλουσιότερου άνδρα στον πλανήτη χακαρίστηκε το 2018, αφού δέχθηκε ένα μήνυμα στο WhatsApp, που φαίνεται πως είχε σταλεί από τον προσωπικό λογαριασμού του πρίγκιπα διαδόχου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το κωδικοποιημένο μήνυμα από τον αριθμό του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πιστεύεται πως περιείχε ένα αρχείο με κακόβουλο λογισμικό που εγκαταστάθηκε στο κινητό του Μπέζος, όπως έδειξαν ψηφιακοί έλεγχοι. 

Από την ανάλυση που ακολούθησε θεωρείται «πολύ πιθανό» η ηλεκτρονική εισβολή να πυροδοτήθηκε από ένα αρχείο βίντεο που εστάλη από τον διάδοχο του θρόνου στον ιδιοκτήτη της Washington Post. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο άνδρες διατηρούσαν μία φιλική επικοινωνία όταν, τον Μάιο του 2018, το αρχείο εστάλη στον Μπέζος, όπως αποκαλύπτουν ασφαλείς πηγές στον Guardian, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. 

Μέσα σε λίγες ώρες, μεγάλα πακέτα δεδομένων υπεκλάπησαν από το κινητό του CEO της Amazon με τον Guardian να υπογραμμίζει πως παραμένει άγνωστο τι ακριβώς διέρρευσε και πώς χρησιμοποιήθηκαν οι πληροφορίες. Ωστόσο η αποκάλυψη εγείρει ερωτήματα για την σχέση του περιστατικού με τις ιδιωτικές φωτογραφίες και τα μηνύματα του Τζεφ Μπέζος που ήρθαν στη δημοσιότητα από τον National Enquirer εννέα μήνες αργότερα. 

Άλλωστε οι έρευνες είχαν ξεκινήσει μετά την δημοσίευση προσωπικών φωτογραφικών και μηνυμάτων του Μπέζος από την εφημερίδα, ενώ ο Σαουδάραβας πρίγκιπας είχε αρνηθεί και κατά το παρελθόν οποιαδήποτε εμπλοκή. Οι αποκαλύψεις είχαν φέρει στο φως την εξωσυζυγική σχέση του Μπέζος και η ομάδα ασφαλείας του είχε ξεκινήσει αμέσως τους ελέγχους για τον τρόπο που ιδιωτικά μηνύματα του διέρρευσαν στην τάμπλοιντ.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα ανήκει στην American Media Inc (AMI) που επιμένει ότι πηγή της ήταν ο αδελφός της Λόρεν Σάντσεζ, αλλά η ομάδα του Μπέζος ήταν  από τότε «σχεδόν βέβαιη» πως οι Σαουδάραβες είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στο κινητό του πανίσχυρου CEO, κατεβάζοντας προσωπικές πληροφορίες. 

Ο επικεφαλής ασφαλείας του Μπέζος, Γκάβιν ντε Μπέκερ, έγραφε στο Daily Beast τον περασμένο Μάρτιο, ότι είχε μοιραστεί τα αποτελέσματα με τις αρχές, χωρίς να αποκαλύψει τον τρόπο που οι Σαουδάραβες κατάφεραν να εισβάλουν στο κινητό του. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο πρίγκιπας διάδοχος είχε αναπτύξει στενή σχέση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AMI που ελέγχει τον Enquirer, τους μήνες πριν τη δημοσίευση των πληροφοριών. 

Σαουδάραβες αναλυτές και αντιρρησίες θεωρούν πως ο Μπέζος στοχοποιήθηκε εξαιτίας της ιδιοκτησίας της Washington Post και της κάλυψης των γεγονότων στη Σαουδική Αραβία. Ο Τζαμάλ Κασόγκι που δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, έγραφε αρκετά από τα επικριτικά άρθρα στην Washington Post.

Ο Άντριου Μίλερ, ειδικός σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας επί κυβερνήσεως Ομπάμα, είπε ότι αν ο Μπέζος στοχοποιήθηκε από τον πρίγκιπα διάδοχο, αυτό έγινε επειδή ο Σαλμάν θεωρούσε ότι έχοντας κάποιες ευαίσθητες πληροφορίες στην κατοχή του, θα μπορούσε να επηρεάσει την κάλυψη των ειδήσεων για τη Σαουδική Αραβία από την Washington Post. 

«Είναι σαφές πως οι Σαουδάραβες δεν έχουν όρια ή περιορισμούς στο τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν, για να προστατεύσουν και να προωθήσουν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ακόμα και αν πρόκειται να στοχοποιήσουν τον επικεφαλής ενός εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών στον κόσμο ή κάποιον δικό τους αντιρρησία». Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η AMI αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τον Μπέζος. 

Ένας από τους δικηγόρους του με τον οποίο επικοινώνησε ο Guardian, περιορίστηκε στην λιτή δήλωση πως δεν έχει να  σχολιάσει τίποτα άλλο, πέρα από το γεγονός πως «ο κ. Μπέζος συνεργάζεται με τους υπεύθυνους των ερευνών». Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον δεν ήταν διαθέσιμη για κάποιο άμεσο σχόλιο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Σε βίντεο οι πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών
THE LIFO TEAM
Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια