Εκστρατεία για την απαγόρευση των ρομπότ-δολοφόνων

Εκστρατεία για την απαγόρευση των ρομπότ-δολοφόνων Facebook Twitter
0

Μετά από μήνες προετοιμασίας, η ομάδα Human Rights Watch ξεκίνησε  με τη συμμετοχή αρκετών επιστημόνων μια παγκόσμια εκστρατεία για την απαγόρευση των ρομπότ-δολοφόνων, όπως τα ονομάζουν. Ο φόβος ότι η μέρα που οι αποφάσεις στο πεδίο της μάχης θα λαμβάνονται από ηλεκτρονικούς και όχι ανθρώπινους εγκεφάλους είναι για την ομάδα αυτή πιο έντονος από ποτέ, αφού πρόσφατες αυτοματοποιήσεις σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τους έδωσαν τη δυνατότητα να αξιολογούν από μόνα τους τη φύση του εδάφους πάνω από το οποίο περιπολούν.


Το ρίσκο που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι η ανάπτυξη ενός νέου ρομποτικού είδους, το οποίο θα υποσκάψει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και θα θέσει νέες ανθρωπιστικές και νομικές προκλήσεις. Και η λύση που υποστηρίζει η Human Rights Watch είναι μια διεθνής απαγόρευση της ανάπτυξής τους προτού γίνουν απαραίτητα.


«Θανατηφόρα ρομπότ που θα έχουν τη δυνατότητα να στοχοποιήσουν και να σκοτώσουν ανθρώπους δεν πρέπει ποτέ να δημιουργηθούν. Ο άνθρωπος είναι αυτός που πρέπει να παραμείνει στην λήψη αποφάσεων στο πεδίο της μάχης και τα ρομπότ-δολοφόνοι θα παρακάμψουν αυτή την αρχή». Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη πλήρως αυτοματοποιημένα ρομπότ, ο Steve Goose πρόσθεσε ότι «η τεχνολογία κινείται με γοργούς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση με τελική κατάληξη τη δημιουργία μηχανών με τη δυνατότητα  θανατηφόρας επέμβασης οι οποίες θα αξιολογούν από μόνες τους πότε θα την εφαρμόσουν».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ