Ρωσία: Πολικές αρκούδες κατέκλυσαν οικισμό και οι επιστήμονες προτείνουν να φύγουν οι κάτοικοι

Ρωσία: Πολικές αρκούδες κατέκλυσαν οικισμό και οι επιστήμονες προτείνουν να φύγουν οι κάτοικοι Facebook Twitter
EPA
0

Την απομάκρυνση των κατοίκων από το Ριρκαΐπι, έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς του αυτόνομου θύλακα Τσουκότσκα στη Ρωσία, εισηγούνται οι επιστήμονες, καθώς η περιοχή έχει κατακλυστεί από πολικές αρκούδες.


«Η κατάσταση στον οικισμό είναι περίπλοκη, από ψυχολογικής άποψης. Οι γυναίκες ανησυχούν επειδή τα παιδιά τους πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο», είπε ο Ανατόλι Κότσνεφ, ειδικός του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών του Βορρά και μέλος μιας διεθνούς ομάδας εργασίας για τις πολικές αρκούδες. «Εγώ ως επιστήμονας πιστεύω ότι ο οικισμός δεν πρέπει να παραμείνει εκεί. Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων υπάρχει ο οικισμός Σμιτ, όπου θεωρητικά θα μπορούσαν οι κάτοικοι να μετεγκατασταθούν. Είναι μακριά από το ακρωτήριο, όπου οι πολικές αρκούδες είναι πάρα πολλές τώρα», εξήγησε.

Φέτος το καλοκαίρι ομάδες ειδικών κατέγραψαν τις πολικές αρκούδες που προσεγγίζουν τον οικισμό: ήταν 15-27 ζώα. Πριν από μια πενταετία, μόλις 3-5 ζώα πλησίαζαν στα σπίτια. Τους καλοκαιρινούς μήνες του 2019 όμως υπήρξαν 74 περιπτώσεις στις οποίες οι αρκούδες έφτασαν πολύ κοντά σε ανθρώπους – στις περισσότερες από αυτές δεν ήταν επιθετικές και απλώς περιφέρονταν στα όρια του οικισμού.


Το ευτύχημα για τους ανθρώπους είναι η ταυτόχρονη παρουσία θαλάσσιων ίππων στην περιοχή – τα ζώα αυτά έκαναν την εμφάνισή τους στην Τσουκότσκα πριν από οκτώ χρόνια. Αποτελούν το βασικό θήραμα των πολικών αρκούδων κι έτσι, όταν τα σαρκοφάγα ζώα πλησιάζουν στον οικισμό είναι χορτάτα. Η τελευταία φορά που μια πολική αρκούδα σκότωσε άνθρωπο στο Ριρκαΐπι ήταν το 2011.


«Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, όμως κανείς δεν θέλει να σκεφθεί τι μπορεί να συμβεί σε 3-5 χρόνια», είπε ο επιστήμονας. «Αν οι θαλάσσιοι ίπποι εγκαταλείψουν το ακρωτήριο ή αν μειωθεί ο πληθυσμός τους, οι πολικές αρκούδες δεν θα φύγουν, όμως θα πεινάνε», προειδοποίησε.


Ο οικισμός, όπου κατοικούν περίπου 500 άνθρωποι, βρίσκεται κοντά στις ακτές του Αρκτικού Ωκεανού, απέναντι από το νησί Βράνγκελ, το «μαιευτήριο» των πολικών αρκούδων. Στην τοπική γλώσσα, Ριρκαΐπι σημαίνει «φωλιά θαλάσσιων ίππων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Διεθνή / Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο το 5% του ΑΕΠ έως το 2032, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις Τραμπ. Όλες οι εξελίξεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη
LIFO NEWSROOM
Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM
«Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» δηλώνουν οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

Διεθνή / «Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» λένε οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

«Η διαπίστωση ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν σημαίνει ότι έχει πρόθεση να διαπράξει γενοκτονία», εξήγησαν οι δικηγόροι στο Ανώτατο Δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Διεθνή / Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα συμμετάσχει στις αυριανές ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για την παρουσία Πούτιν - Στα ΗΑΕ θα ταξιδέψει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απαράδεκτες» και «ντροπιαστικές», υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική κρίση με την έλλειψη νερού, φαρμάκων και ιατρικής πρόσβασης στη Γάζα
LIFO NEWSROOM