Σε κρίσιμη κατάσταση ο 19χρονος Τσερνάεφ

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 19χρονος Τσερνάεφ Facebook Twitter
10

Ενώ ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντιβάλ Πάτρικ έχει δηλώσει ότι η κατάσταση του Τσαρνάεφ παραμένει σοβαρή  («Δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει», είπε το Σάββατο στους δημοσιογράφους), μεγάλη συζήτηση έχει ανάψει για την νομική συνέχεια της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι συνήγοροί του επιζήσαντος συλληφθέντος για τις επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίξουν την υπερασπιστική τους γραμμή στο μικρό της ηλικίας του και στην διανοητική του κατάσταση για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής.

Ορισμένοι ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές, όπως ο Λίντσεϊ Γρέιχαμ από τη Νότιο Καρολίνα και ο Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, προέτρεψαν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διατάξει τη δίκη του 19χρονο συλληφθέντα Τζοχάρ Τσερνάεφ βάσει του δικαίου του πολέμου ως «εχθρός πολεμιστή», ακριβώς όπως αντιμετωπίσθηκαν και οι κρατούμενοι στη φυλακή της Βάσης του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Μία υπαγωγή του νεαρού, που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή έπειτα από εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητό και παραμένει νοσηλευόμενος υπό φρούρηση, σε μία τέτοια νομική αντιμετώπιση θα του αφαιρούσε οποιαδήποτε νομική προστασία και θα επέτρεπε την εκδίκαση της υπόθεσης από στρατοδικείο κι όχι από πολιτικό δικαστήριο.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως αυτού του είδους η πρόταση για μία τέτοια αντιμετώπιση είναι πολιτικά υποκινούμενη και θα ήταν πρωτοφανής αντιμετώπιση ενός Αμερικανού υπηκόου ο οποίος συνελήφθη μάλιστα εντός του αμερικανικού εδάφους. Ο τσετσενικής καταγωγής Τσερνάεφ, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Ρωσία, έχει λάβει την αμερικανική υπηκοότητα.

Ένα από τα πρώτα βήματα της εισαγγελίας είναι να αποφασίσει ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν εναντίον του Τσερνάεφ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να του απαγγελθούν, πιθανόν,  κατηγορίες που επισύρουν την ποινή του θανάτου, τονίζουν νομικοί κύκλοι.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στρατού
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανόν να εκδικαστεί η υπόθεση σε ομοσπονδιακό επίπεδο και όχι σε πολιτειακό (σε αυτήν την περίπτωση η θανατική ποινή προβλέπεται).http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/04/20/tsarnaev-death-penalty/2099413/
Το enemy compatant ειναι "μαχητής του εχθρού" και όχι "εχθρός πολεμιστή"...Νομικά υπόκειται σε στρατιωτικό δίκαιο και μπορεί να κρατηθεί χωρίς δικη και δεν εχει πολιτικά δικαιώματα.