«Η Θάτσερ δεν είχε ίχνος ανθρωπιάς»

«Η Θάτσερ δεν είχε ίχνος ανθρωπιάς» Facebook Twitter
24

Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου της Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Morrissey δημοσίευσε έναν δηκτικό «επικήδειο» για την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας. Ο ίδιος και η μπάντα του The Smiths ήταν πάντοτε επικριτικοί για την πολιτική της και χρησιμοποιούσαν τα τραγούδια τους για να καταδικάσουν την ίδια και τις θέσεις της. Με αποκορύφωμα το τραγούδι που έγραψε ο Morrissey με τίτλο «Margaret on the Guillotine», στο οποίο φαντάζεται τον θάνατο της.

Το γράμμα του Morrissey για την Θάτσερ (όπως δημοσιεύθηκε στο Salon)

Η Θάτσερ έχει μείνει στη ιστορία ως η Σιδηρά Κυρία μόνο και μόνο για το πείσμα της και για την επίμονη άρνηση της να ακούσει και να καταλάβει τους άλλους.

Η κάθε της κίνηση ήταν φορέας αρνητισμού. Κατέστρεψε τις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής, μισούσε τους ανθρακωρύχους, απεχθανόταν τις τέχνες, μισούσε τους Ιρλανδούς Μαχητές της Ελευθερίας και τους άφησε να σβήσουν, απεχθανόταν τους φτωχούς και δεν έκανε τίποτα για να τους ενισχύσει, μισούσε την Greenpeace και τους υπέρμαχους της οικολογίας, ήταν η μόνη Ευρωπαία ηγέτης που αντιτάχθηκε στην απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντοστού, είχε στείρο πνεύμα και καρδιά από πάγο, και τελικά την απομάκρυνε το ίδιο της το επιτελείο.

Σιδηρά Κυρία; Όχι. Βάρβαρη Κυρία; Ναι. Μισούσε τις φεμινίστριες, παρόλο που η άνοδος της στην εξουσία ευνοήθηκε από την πρόοδο του γυναικείου κινήματος. Εξαιτίας της, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη γυναίκα σε τέτοιο πόστο στη Βρετανική πολιτική ζωή, έκλεισε πίσω της καλά την πόρτα, αντί να την κρατήσει ανοιχτή για να ασχοληθούν και άλλες γυναίκες με την πολιτική.

Θα την θυμούνται με συμπάθεια μόνο όσοι δεν έτυχε να υποστούν τις συνέπειες των πολιτικών της. Αλλά η πλειοψηφία των εργαζόμενων Βρετανών την έχουν ήδη ξεχάσει και στην Αργεντινή θα γιορτάζουν το θάνατό της. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η Θάτσερ ήταν ο τρόμος προσωποποιημένος, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς

MORRISSEY.

 

 

 

 

24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Όπως και στους μύθους ή στα παραμύθια γιορτάζεται η νίκη των καλών εναντίον των κακών, η νίκη του καλού εναντίον του κακού, έτσι κι εδώ γιορτάζεται ο θάνατος της Θάτσερ. Η γοητεία και η χαρά αυτή προέρχεται από το γεγονός πως πάντα το κακό υπερισχύει του καλού με κάποια ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα που πάντα ελπίζουμε να διαρκέσουν λίγο περισσότερο. Διαφορετικά δεν θα μας ένοιαζε. Έτσι, τι και αν η Θάτσερ πέθανε; Αποτέλεσε "σχολή" αφήνοντας πίσω της πολλούς μιμητές. Το βιώνουμε γύρω μας καθημερινά. Το διάλειμμα τέλειωσε...Σ.Σ. Πιστεύω πως όσοι μας κυβερνούν θα πρέπει κατά τακτά χρονικά διαστήματα να περνάνε από αυστηρές ψυχιατρικές εξετάσεις. Αυτό θα πρέπει να θεσμοθετηθεί και να επιβάλλεται.Δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζονται τις ζωές μας άνθρωποι χωρίς συναίσθημα, άνθρωποι χωρίς συναισθηματικό IQ, άνθρωποι χωρίς ενσυναίσθηση. Πρέπει να εξετάζονται πριν και φυσικά κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης τους, δεδομένου και επιστημονικώς αποδεδειγμένου πως η εξουσία μετά από ένα σημείο αλλοτριώνει τις προσωπικότητες και τους χαρακτήρες. Ακόμη και τους πιο υγιείς. Η πλειονότητα των πολιτικών παγκοσμίως, δεν πάει καλά. Το βλέπουμε, το αντιλαμβανόμαστε. Τα αποτελέσματα εμφανή και ξεκάθαρα. Σίγουρα σε αυτή την κατηγορία ανήκε και η Θάτσερ. Προβληματικός άνθρωπος, οπωσδήποτε με ψυχικά νοσήματα. Δυστυχώς οι ίδιοι της οι συνεργάτες το αντιλήφθηκαν πολύ αργά μέχρι να την αποκαθηλώσουν. Το κακό είχε γίνει. Μέσα σε μία περίεργη, συγκυριακή παρεξήγηση της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας, αυτά τα "Θατσερικά" χαρακτηριστικά θεωρήθηκαν και καθιερώθηκαν ως χαρακτηριστικά διοικητικών ικανοτήτων απαραίτητα για όσους ασχολούνται με την πολιτική και γενικώς με την διοίκηση. Αν είναι δυνατόν... Προφανώς από εκεί προήλθε ή παρερμηνεύθηκε και η φράση «γερό στομάχι». Ακούσαμε ποτέ τις φράσεις «δυνατή καρδιά» ή «ισχυρή σκέψη»; Σε αντίθεση με τη γνωστή, μάλιστα, Βρετανική ρύση: «Ο Δικαστής πρέπει να είναι πρώτα άνθρωπος και μετά νομικός», με τους πολιτικούς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Θάτσερ τίμησε και προσωποποίησε αυτή την αντίθεση.
Δεν μας χεζεις, ρε Μορισυ"άρνηση της να ακούσει και να καταλάβει" αυτο ειναι το αγαπημενο μαντρα συγκεκριμενου τυπου αριστερου. Οχι, αγαπητε μου, σας ακουσε, σας καταλαβε και διαφωνησε. Και εγω διαφωνησα σε ολα μαζι της αλλα δεν ειναι σωστο να λεμε οτι κατεστρεψε μια ταξη την στιγμη που 40% αυτης της ταξης (D & E http://en.wikipedia.org/wiki/NRS_social_grade) την δικαιωνει σημερα στην Αγγλια.
αυτήν την τουλάχιστον περίεργη άποψη την στηρίζεις σε ποια ιστορικά δεδομένα; Στο δικαίωμα να έχει αποικία και στρατιωτική βάση η Θάτσερ απέναντι από την Αργεντινή;Αλλά αν δεχτούμε την άποψή σου ότι ήταν νόμιμη επικράτεια της Αγγλίας, γιατί να μην γιορτάζουν το θάνατό της, εφόσον στον πόλεμο στα Φώκλαντ κατέρριψε δυο πλοία και δυο ντουζίνες αεροπλάνα των Αργεντίνων;
Τα Φώκλαντ τα βρήκαν οι Άγγλοι και εγκαταστάθηκαν εκεί πριν τους Αργεντίνους. Οι κάτοικοι των νησιών ήταν και είναι υπέρ του να παραμείνουν Αγγλικά. Το μόνο επιχείρημα των Αργεντίνων είναι ότι βρίσκονται πιο κοντά. Αν αυτό είναι επιχείρημα, ας δώσουμε τη Χίο να τελειώνουμε.Ας μην θυμηθούμε ότι το θέμα αναφλέγηκε λόγω του ότι η Αργεντινική δικτατορία τότε ήθελε ένα "εθνικό" θέμα για να κρατηθεί στην εξουσία. Όχι ότι η Θάτσερ ήταν αλλεργική σε άλλες δικτατορίες, αλλά στο θέμα των Φώκλαντ οι Άγγλοι είχαν δίκιο.
Στο θέμα των Φώκλαντς οι Άγγλοι έχουν δίκιο 100%. Μην επιμένει κανένας σε άλλη άποψη. Οι Αργεντίνοι τα διεκδικούν επειδή είναι πιο κοντά τους. Η δικτατορική κυβέρνηση της Αργεντινής εκτίμησε λανθασμένα ότι οι περικοπές που έκανε η Θάτσερ στις αμυντικές δαπάνες σήμαιναν ότι η Βρετανία δεν θα ασχολιόταν ιδιαίτερα με την προστασία των νήσων Φώκλαντ κι έτσι ξαφνικά δίχως λόγο έστειλαν στρατό και σε μια μέρα έκαναν τους Άγγλους υπηκόους δικούς του υποτελείς. Η αντίδραση ήταν σωστή απο τους Βρετανούς. Ολόκληρη η τότε ΕΟΚ-ομόφωνα- στάθηκε στο πλευρό των Βρετανών και της Θάτσερ όχι μόνο πολιτικά αλλά και διπλωματικά και μάλιστα ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος Μιτεράν διευκόλυνε με συγκεκριμένες ενέργειες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Άγγλων ,δυσχεραίνοντας τις αντίστοιχες των Αργεντινων!!! Έχουν γίνει σεμινάρια για τον πόλεμο των Φώκλαντς κ στην Ελλάδα. Μπορείς να διαβάσεις λεπτομέρειες, αρκετά διαφωτιστικές, στο παρακάτω link http://www.elesme.gr/elesmegr/periodika/t38/t38_08.htm
Πιο νεκρό συναισθηματικά άνθρωπο, δεν έχω δεί, όντας νεκρή μέσα της, μισούσε κάθε τι ζωντανό. Μπροστά στο πρόσωπό της, η Ανταρκτική μοιάζει με Σαχάρα.
Μια ερωτηση εχω μονο: αφου ηταν τοσο καταστροφικη για την κοινωνια της πως κερδισε τρεις εκλογικες μαχες και ειναι η μακροβιοτερη πρωθυπουργος στη Μ.Βρετανια?Ακομα και αν κερδιζε με το 40% και οχι το 51%, υποθετουμε οτι το 40% ηταν ολοι μεγαλοβιομηχανοι και τραπεζιτες?Η ερωτηση δεν ειναι ρητορικη. Ειναι προβληματισμος
ρε φίλε,έχει τέτοια απορία Ελληνας πολίτης,όταν βγάζαμε συνεχόμενα τον Σημίτη,Παπανδρέου,όταν βγάλαμε για πρωθυπουργό τον ΓΑΠ και τον sam are ass? Στην χώρα που δίνει 10% στα πιθήκια της χα?
Για την χρυση αυγη δε θα απαντησω γιατι ακομα δεν καταλαβαινω πως παιρνει το ποσοστο που παιρνει. Ομως για τα αλλα κομματα εξουσιας στην Ελλαδα παρατηρεις μια εναλλαγη. Ιδιαιτερα δε τα τελευταια 30 χρονια, οι μακροβιοτερες κυβερνησεις ηταν αυτες που εδιναν τα περισσοτερα(πχ "τσοβολα δωστα ολα", "παμε για τις 7000 μοναδες στο χρηματιστηριο" κτλ κτλ) εκμεταλλευομενες βεβαια περιοδους οικονομικης αναπτυξης επιπλαστης ή μη. Σε περιοδους κρισης και σκληρων μετρων οι κυβερνησεις πεφτουν (πχ κυβερνηση μητσοτακη) ή οπως τωρα που τα ποσοστα των δυο παραδοσιακων κομματων εξουσιας περιοριστηκαν σε κατω απο το μισο της παλιας τους εκλογικης δυναμης.Κατα συνεπεια το ερωτημα παραμενει: πως καταφερε η θατσερ να ειναι γινει η μακροβιοτερη πρωθυπουργος της Μ.Βρετανιας οντας η μακαβριοτερη πρωθυπουργος της Μ.Βρετανιας?
Δηλαδή τι εννοείτε, πως η Θάτσερ ψηφίζονταν από τις κομματικές λεγεώνες (ιδιαιτέρως δε από το αγράμματο κομμάτι τους) γιατί τους διόριζε στο δημόσιο με πλούσιους μισθούς αφήνοντας να τους πληρώνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι ή τα ευρωπαϊκά δάνεια που προορίζονταν για ανάπτυξη της χώρας? Ή μήπως πήρε τους συνδικαλ(η)στές και τους αναβάθμισε από εργάτες σε... διοικητές των εταιρειών για τις οποίες υποτίθεται πως εργάζονταν δίνοντας τους προνόμια που ακόμα(!) έχουν όπως διπλό μισθό και διπλό εφάπαξ? Φυσικά δεν συνέβη τίποτα από αυτά.Είναι ανόμοιες κοινωνίες για να συγκριθούν, δεν έχει νόημα η σύγκριση. Οι κουβέντες του Morrissey είναι μεν ειπωμένες με ειλικρίνεια αλλά το να κερδίσεις τρεις εκλογικές μάχες σε εκπαιδευμένες κοινωνίες σίγουρα δεν είναι τυχαίο, κάτι θα έκανε σωστά (που έκανε), δεν μπορεί. Τώρα για το ότι ήταν ιδιαίτερα σκληρή, ε, γυναίκα σε υψηλή managerial θέση ως γνωστόν... (χωρίς καμία σεξιστική διάθεση, στατιστικά μιλώντας πάντα).
Για την πρώτη εκλογή της: οι δημοσκοππησεις τότε έδιναν προβάδισμα στο συντηρητικό κόμμα η ίδια όμως η Θάτσερ είχε χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Κέρδισε το κόμμα των συντηρητικών λόγω εδρών και όχι λόγω ψήφων. Κάποια ανωμαλία στο βρετανικό εκλογικό σύστημα από ό,τι κατάλαβα σε σχετικό ντοκιμαντέρ στο youtube. Η δεύτερη εκλογική της νίκη οφείλεται στη νίκη της Μ.Βρετανίας επί της Αργεντινής στον πόλεμο των νησιών Φωκλαντ και στο κύμα εθνικού πατριωτισμού που σάρωσε τότε τη βρετανία και ανέβασε τη δημοτικότητά της. Το πρόβλημα των εκατομμύρια ανέργων μπήκε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας. Για την τρίτη νίκης της αν και δεν μου είναι ξεκάθαρο από όσα έχω διαβάσει, μάλλον οφείλεται σε κάποια σημάδια ανάκαμψης της οικονμίας. Ανάγκάστηκε όμως σε παραίτηση 3 χρόνια μετά την εκλογή της λόγω της αντίδρασης των πολιτών στην καταβολή του poll tax.
Mπα όχι, δεν τα ξεπέρασε καθόλου γράφοντας τραγούδι που εύχεται το θάνατο κάποιου στη γκιλοτίνα.Φαντάζομαι για σένα τα όρια που δεν ξεπέρασε ο Morrissey είναι ίσως ότι δεν την αποκεφάλισε ο ίδιος...Πέρα απ'το αν η Θάτσερ ή η οποιαδήποτε Θάτσερ έκανε πολιτικά λάθη, είχε εμμονές, ευνόησε ή αδίκησε κάποιους, είναι εξαιρετικά θλιβερό να βλέπεις ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων που υποτίθεται εξυμνούν μέσ από το αντικείμενό τους την αγάπη, τη φιλία .τον έρωτα, την συνύπαρξη, να βγάζουν τόση εμπάθεια και χολή ακόμη και στην έσχατη στιγμή..
Καταρχήν έγραψα το σχόλιο για την ανακοίνωση του.Το τραγούδι το έγραψε με τους Smiths αν δεν κάνω λάθος και ήταν την δεκαετία του '80..μια χαρά ήταν η Thacher τότε.Αταξινόμητε πραγματικά δεν ξέρω τί θές να πείς..στην συγκεκριμένη δήλωση τα έχει ξεπεράσει?
Μπορει κανεις να σου πει πως η Θατσερ σκοτωσε ανθρωπους με την πολιτικη της, αφησε να πεθανουν ή οδηγησε στην εξαθλιωση χιλιαδες, κλπ. Κανενα οριο δεν ξεπερασε ο Morrissey. Ουτε βεβαια οι ανθρωποι της τεχνης οφειλουν να εξυμνουν τον ερωτα και τα λουλουδακια.
"Πέρα απ'το αν η Θάτσερ ή η οποιαδήποτε Θάτσερ έκανε πολιτικά λάθη, είχε εμμονές, ευνόησε ή αδίκησε κάποιους"...πολύ ήπιες λέξεις για να περιγραφεί η καταστροφή μιας ολόκληρης τάξης...στο όνομα της προόδου πάντα
Εσείς όλοι που τοποθετήστε περί οικονομικών θεμάτων νομίζεται πως ξέρετε τι σας γίνεται; Πολλοί από εσάς που γράφετε για "καταστροφή μιας ολόκληρης τάξης" έχετε σπουδάσει/θα σπουδάσετε στην Αγγλία και μπορεί να ψάξετε και για καμιά καλή δουλίτσα εκεί (οι μη διαθέτοντες τις κατάλληλες πλάτες εν Ελλάδι τουλάχιστον). Αντί να κλαίτε για το κακό που βρήκε την Αγγλία στα 80s δεν θα ήταν καλύτερο να κλάψετε για την μιζέρια στην οποία μας οδήγησαν οι δικοί μας πολιτικοί που πωλούσαν σοσιαλισμό (και ως άλλο κουτόχορτο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων των μάσησε!)