Λόγω αστυνομικής βίας παραιτήθηκε η κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Λόγω αστυνομικής βίας παραιτήθηκε η κυβέρνηση στη Βουλγαρία Facebook Twitter
8

Παραιτήθηκε πριν από λίγο η κυβέρνηση της Βουλγαρίας λόγω των ογκωδών διαδηλώσεων για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού και για τη συνεχιζόμενη λιτότητα. "Δεν θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση, υπό την οποία η αστυνομία δέρνει το λαό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας. Της παραίτησης της βουλγαρικής κυβέρνησης είχε προηγηθεί η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Η παραίτηση της κυβέρνησης ήρθε μετά από μεγάλες διαδηλώσεις για την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων την Τρίτη το βράδυ, 25 άνθρωποι πήγαν στο νοσοκομείο από τη βία της αστυνομίας. Οι Βούλγαροι είναι δυσαρεστημένοι, σύμφωνα με το Ρόιτερς, από το υψηλό κόστος της ενέργειας, το χαμηλό επίπεδο ζωής και τη διαφθορά.

Την Τρίτη μετά τις ταραχές, ο Μπορίσοφ είχε υποσχεθεί να μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού και να τιμωρήσει τις ξένες εταιρίες που έχουν αναλάβει τον τομέα του ηλεκτρισμού, μετά τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι διαδηλωτές φώναζαν "παραιτηθείτε" και "Μαφιόζοι" και διαδήλωσαν στις τρείς μεγαλύτερες πόλεις της Βουλγαρίας, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία βρίσκεται στα 550 δολάρια και η ανεργία στο 11,9%. Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας έχει παραχωρηθεί σε μια τσεχική και μία αυστριακή εταιρία. Η τιμή του ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 13% τον Ιούλιο, όμως αυτή η άυξηση έγινε αισθητή τώρα με την ανάγκη των Βούλγαρων για θέρμανση.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Αντιγράφω από ένα άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ: Ο Μπορίσοφ κατάλαβε ότι για να έχει ελπίδες αξιοπρεπούς ποσοστού στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 7 Ιουλίου, έπρεπε να παραιτηθεί αμέσως αιφνιδιάζοντας την αντιπολίτευση. Οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές δύο - δυόμισι μήνες νωρίτερα, περί τα τέλη Απριλίου, περιορίζει δραστικά τον χρόνο προετοιμασίας της αντιπολίτευσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει αν αυτή η κίνηση θα τον διασώσει πολιτικά - πράγμα αμφίβολο.
<<Ο δήμαρχος Σόφιας, Μπόικο Μπορίσοφ, που ηγείται του μικρού κεντροδεξιού κόμματοςGERB και έχει κάνει σημαία του την πάταξη της διαφθοράς, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Νικόλοφ να ξεναγεί πριν από τις εκλογές τον μετέπειτα πρωθυπουργό Στανίσεφ, στις επίμαχες εγκαταστάσεις του ομίλου.Ο Μπορίσοφ, πρωταθλητής του καράτε, σωματοφύλακας του τελευταίου κομμουνιστή ηγέτη της Βουλγαρίας, Τοντόρ Ζίφκοφ, υπεύθυνος ασφαλείας του πρώην κεντροδεξιού πρωθυπουργού, Συμεών Σαξομπουργκόσκι και πρώην γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, έγινε εκατομυριούχος όταν ίδρυσε ιδιωτική εταιρείας ασφάλειας (ipon-1) και στη συνέχεια εξελέγη δήμαρχος της πρωτεύουσας. Η εκστρατεία του κατά της διαφθοράς τον έχει κάνει πολύ δημοφιλή και δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.>> Απόσμασμα από άρθρο στην πάλαι ποτέ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (εάν δεν με απατά η μνήμη μου) από τον Νικόλα Ζηργάνο...Μιλάμε για μπουμπουκομπούμπουκο...
ποσο καιρο γραφουμε για την κατασταση(εξαθλιωση) στην νεοφιλελευθερη καπιταλιστικη βουλγαρια......?απο καποιον που εζησε σαν <<βουλγαροs>> για πολλα χρονια στο plovdiv(φιλλιππουπολη).......
Σχεσεις με μαφια, ξεπλυμα χρηματος, ρατσισμο, ξενοφοβια, μειωση ελευθεριας του λογου. Ενας τετοιος πολιτικος δεν παραιτειται απο ευθιξια, αλλα υπο το βαρος των διαδηλωσεων (ας παιρνουμε ιδεες). Καλο ειναι να το θυμομαστε πριν βιαστουμε να του βγαλουμε το καπελο και ξεχασουμε τα υπολοιπα. Αλλωστε αυτος ηταν που προωθησε τις ιδιωτικοποιησεις (ή να πω αποκρατικοποιησεις, ειναι πιο σικ) οι οποιες δημιουργησαν τα προβληματα.
ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ; ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΓΕΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Περίεργο.. Μένω άφωνος! Από τα Ελληνικά ΜΜΕ δε μεταδόθηκε ΤΙΠΟΤΑ. Με δυσκολία το βρίσκεις και στα "ανεξάρτητα" blogs.ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!