Eνας μετανοημένος νεοναζί διηγείται

Eνας μετανοημένος νεοναζί διηγείται Facebook Twitter
1

Για να αντιμετωπίσει την «επιστράτευση» νέων μελών από τους νεοναζί η πόλη Σβέρτε στην Ομοσπονδιακή Γερμανία καθιέρωσε, όπως μεταδίδει η ελληνόφωνη υπηρεσία της γερμανικής Deutsche Welle, μία μέρα πρόληψης κατά του νεοναζισμού, ειδικά για νέους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πρώην νεοναζί επισκέφτηκαν σχολεία και μίλησαν σε μαθητές για την προσωπική τους ιστορία.

Ο Ζάσα δεν θέλει αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα. 20 χρόνια μετά την αποχώρησή του από γερμανικές οργανώσεις νεοναζί αισθάνεται ακόμα ότι απειλείται. Την Ημέρα Πρόληψης κατά των Νεοναζί μίλησε σε μαθητές της πρώτης Λυκείου σε σχολείο της πόλης Σβέρτε κοντά στο Ντόρτμουντ στη Ρηνανία-Βεστφαλία.

«Περνούσα όλη μου τη μέρα κάνοντας κόλαση τις ζωές των άλλων. Αυτό μου έδινε ένα αίσθημα ικανοποίησης. Με κάθε νέο θύμα αισθανόμουν και πιο σημαντικός», εξήγησε.

Οι δολοφονίες Τούρκων (και ενός Ελληνα) μεταναστών από την ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση NSU τον συγκλόνισε. Δεν τον εξέπληξε όμως η ετοιμότητα ενός τμήματος της γερμανικής νεολαίας για προσφυγή στη βία. Ο ίδιος διηγείται ότι όταν ήταν 19 ετών δολοφόνησε έναν άστεγο μαζί με ένα φίλο του. Ήταν σε κατάσταση μέθης και έτσι μετά από ένα χρόνο προσωρινής κράτησης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και εξαψήφιο χρηματικό πρόστιμο. «Η πραγματική μου τιμωρία δεν ήταν η φυλακή ή το πρόστιμο. Ήταν οι εφιάλτες και η σκέψη ότι είσαι δολοφόνος. Αυτή είναι η τιμωρία μου, η οποία ήταν όμως δίκαιη» λέει.

Οι Γερμανοί νεοναζί αναζητούν συνεχώς ανιστόρητους και αφελείς νέους που θα ασπαστούν την ιδεολογία τους. Στους μαθητές είπε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους μιας και οι νεοναζί αναζητούν συνεχώς νέα μέλη. Και ολοκλήρωσε τη διήγησή του με μια προειδοποίηση: «Είμαι της άποψης ότι όλα όσα μου συνέβησαν θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα από σας. Ακόμη και κι αν δεν μπορείτε να το φανταστείτε».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Διεθνή / Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Τι συνέβη από τις 13:05 έως τις 14:02 - Φωτογραφία - ντοκουμέντο δείχνει τους τρεις φίλους να περπατούν σε στεγνό έδαφος λίγο πριν παρασυρθούν - Αγνοείται ακόμα ο 25χρονος
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια