Η Ισλανδία δικαιώθηκε για την άρνηση της να πληρώσει τη χρεοκοπία των τραπεζών

Η Ισλανδία δικαιώθηκε για την άρνηση της να πληρώσει τη χρεοκοπία των τραπεζών Facebook Twitter
2

Ιστορική ήταν για την Ισλανδία η απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Ανταλλαγών, το οποίο αποφάσισε ότι από τη στιγμή που οι τράπεζες της χώρας κατέρρευσαν, είχε η Ισλανδία το δικαίωμα να μην αποζημιώσει τους αποταμιευτές, όπως και έκανε. Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει κατά της Ισλανδίας η Βρετανία και η Ολλανδία και η απόφαση αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.   

Τελικά η Ισλανδία δικαιώθηκε καθώς οι δικαστές απέρριψαν τις αιτιάσεις των εναγόντων για την υπόθεση που είχε γίνει γνωστή ως “Icesave”.

Μετά την χρεοκοπία της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, της Landsbanki, η Ισλανδία αναγκάσθηκε να εθνικοποιήσει επειγόντως το τραπεζικό σύστημά της, χωρίς να μπορεί να απαντήσει στις ανησυχίες των καταθετών της Icesave, μιας on-line τράπεζας θυγατρικής της Landsbanki την οποία προτιμούσαν οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί αποταμιευτές. Την εποχή του κραχ, η Icesave είχε καταθέσεις σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας είχαν αποζημιώσει τότε πλήρως τους αποταμιευτές της Icesave και στη συνέχεια είχαν στείλει το λογαριασμό στο Ρέικιαβικ. Όμως το 2010 και στη συνέχεια το 2011 οι Ισλανδοί είχαν αρνηθεί με δημοψήφισμα τις ρυθμίσεις της αποζημίωσης που είχαν συμφωνηθεί με το Λονδίνο και τη Χάγη, υποστηρίζοντας δεν έχουν τη νομική υποχρέωση να αναλάβουν τις ζημιές μιας ιδιωτικής τράπεζας.

Όπως γράφουν τα Νέα, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο δικαστήριο της AELE για παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων, η οποία υποχρεώνει να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο 20.000 ευρώ σε κάθε καταθέτη μιας τράπεζας που χρεοκοπεί.

Σύμφωνα με την Ισλανδία, η ευρωπαϊκή οδηγία υποχρεώνει το κράτος να δημιουργήσει ένα ταμείο εγγύησης των καταθέσεων, αλλά όχι να το εγγυηθεί με δημόσια χρήματα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

Διεθνή / Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

«Ο μόνος πραγματικός στόχος του δημοψηφίσματος αυτού ήταν να πέσει η κυβέρνηση. Στο τέλος, όμως, οι Ιταλοί εκφράστηκαν υπέρ της πτώσης της αντιπολίτευσης», σχολιάζει η ιταλική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Διεθνή / Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Το κρατικό πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας, με περιουσία 1,9 τρισ. δολαρίων, καλεί για ενοποίηση φορολογικών, εταιρικών και εποπτικών κανόνων στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση της ανταγωνιστικότητας έναντι ΗΠΑ και Ασίας
LIFO NEWSROOM
Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε ρεσάλτο στο πλοίο Madleen που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια - Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και το πλήρωμα κρατούνται σε ισραηλινό λιμάνι, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη επισιτιστική κρίση στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Διεθνή / Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Δύο υποθέσεις κρατουμένων του Γκουαντάναμο φέρνουν στο φως τη φερόμενη εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε βασανιστήρια της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με μια σπάνια δίκη να ξεκινά σε μυστικό δικαστήριο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια