«Γιατί τα σπάνε πάλι στην Αργεντινή;»

«Γιατί τα σπάνε πάλι στην Αργεντινή;» Facebook Twitter
0

«Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πώς μπορεί η Ισπανία να ζήσει με ανεργία 25%, αλλά στην Αργεντινή η συνήθης ερώτηση είναι πώς μπορεί κάποιος να ζήσει με ετήσιο πληθωρισμό 23%», γράφει η El Pais, προσπαθώντας να δώσει μια απάντηση για τα αίτια των λεηλασιών τις τελευταίες ημέρες στην χώρα της Κριστίνα Φερνάντεζ. Την πρόεδρο που παρά τον πληθωρισμό (τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορείται ότι εμφανίζει χαμηλότερο), επανεξελέγη με 54%, απογοητεύοντας τους απανταχού οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού.

«Η Φερνάντεζ έδωσε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, όμως η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των πολιτών εξαιτίας του πληθωρισμού, δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα.

Η κυβέρνηση, οι δήμαρχοι και η Εκκλησία πιστεύουν ότι πίσω από τους βανδαλισμούς σε καταστήματα και το πλιάτσικο, κρύβονται πολιτικοί. Είναι όμως ο πληθωρισμός που πιθανώς άναψε το φυτίλι για τις λεηλασίες την περασμένη εβδομάδα σε 40 πόλεις στην Αργεντινή , που άφησαν τρεις νεκρούς, πάνω από 500 συλλήψεις και 292 σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα λεηλατημένα.

Η κατάσταση στην Αργεντινή έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ 2001 και 2002. Η φτώχεια μειώθηκε από 57% το 2002 σε 22% το 2011, σύμφωνα με το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αργεντινής, όμως ο Agustín Salvia, καθηγητής του πανεπιστημίου, είναι απαισιόδοξος για το υπόλοιπο του 2012. «Η φτώχεια και η έλλειψη στέγης έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού και, ενώ είναι αλήθεια ότι η αύξηση του επιδόματος τέκνου βοήθησε τους ανέργους με παιδιά κάτω των 18 ετών, δεν θα αντισταθμίσει την πτώση στην αγορά εργασίας », λέει. Η ανεργία αυξήθηκε από 7,2% το τρίτο τρίμηνο του 2011 σε 7,6% κατά την ίδια περίοδο του 2012.

Μέχρι το 2011, η φτώχεια μειώθηκε παρά τον πληθωρισμό που υπερβαίνει το 10% ετησίως από το 2007, καθώς τα εισοδήματα αυξήθηκαν περισσότερο από τις τιμές. Έτσι, ο πληθωρισμός ήταν ανεκτός. Η ισχυρή δύναμη των συνδικάτων και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ανέβασαν τους μισθούς. Αλλά το 2012 οι αυξήσεις και η άνοδος του πληθωρισμού ήρθαν πολύ κοντά και εργαζόμενοι, όπως δάσκαλοι και υπάλληλοι, είδαν την αγοραστική τους δύναμη να παραπαίει.

Πολλοί πιστεύουν ότι η αύξηση των τιμών είναι η αιτία των λεηλασιών στα καταστήματα αυτή την εβδομάδα. "Στην Αργεντινή, το υψηλό επίπεδο της ανεργίας και της φτώχειας έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στη συλλογική συνείδηση το 2001 και το 2002 που οι άνθρωποι ανέχονται μάλλον τον πληθωρισμό, όταν υπάρχει χαμηλή ανεργία και καλύτερη κατανομή του εισοδήματος», λέει ο Ντιέγκο Coatz, οικονομολόγος της Διεθνούς Εταιρείας για την Ανάπτυξη των Κεφαλαίων στο Μπουένος Άιρες…

…Η Fernandez έχει αρχίσει έναν διάλογο με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές και οι μισθοί, το 2013.  Το πρόβλημα είναι να συμφωνήσουν τα 3 από τα 5 σωματεία που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.»  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια followers μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μιλήσει απευθείας με τον αμερικανικό λαό»
NEWSROOM
Βρετανία: Οι Τόρις υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό του φύλου

Διεθνή / Βρετανία: Όχι στον αυτοπροσδιορισμό, φύλο είναι μόνο το βιολογικό, λένε οι Τόρις για τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό

Αν εκλεγούν στις 4 Ιουλίου, οι Συντηρητικοί και ο Ρίσι Σούνακ υπόσχονται να ξαναγράψουν τον νόμο περί ισότητας ώστε οι προστασίες που κατοχυρώνει να ισχύουν μόνο για το βιολογικό φύλο ενός ατόμου
NEWSROOM
Ο «γάμος της χρονιάς» στη Βρετανία στις 7 Ιουνίου: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Ουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Διεθνή / Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Ο 33χρονος Χιου Γκρόσβενορ είναι ο πλουσιότερος Βρετανός κάτω των 40 ετών και νονός του πρίγκιπα Άρτσι - Θα είναι καλεσμένος στο γάμο του ο πρίγκιπας Χάρι;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM