Αναταραχή στις αγορές λόγω Μπερλουσκόνι

Αναταραχή στις αγορές λόγω Μπερλουσκόνι Facebook Twitter
1

Στα ύψη οδήγησε τα ιταλικά spreads η απόφαση του Μάριο Μόντι να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς ο Σίλβιο Μπερουλκόνι ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στην πολιτική σκηνή ουσιαστικά αποσύροντας τη στήριξη του κόμματος του και πλασάροντας τον εαυτό του ως σωτήρα. Μια μέρα μετά την προαναγγελία της παραίτησης του ο τεχνοκράτης πολιτικός της  Ιταλίας, δήλωσε ότι παραιτείται χωρίς πικρία αλλά με πολλές ανησυχίες. «Είμαι πεπεισμένος ότι έκανα το σωστό, ανησυχώ όχι για μένα αλλά για ό,τι βλέπω», σημείωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, κάτι που από τον ιταλικό Τύπο ερμηνεύεται ως μια ευρωπαϊκή ανησυχία για την κατάσταση στην Ιταλία, τόσο την πολιτική και την οικονομική, όσο και τη θεσμική.

Ο Μόντι λέει ότι δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, έχοντας γύρω του μια εύθραυστη πλειοψηφία σε δύσκολες αποφάσεις που λαμβάνονται.

Στη συνέντευξη για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης το μεσημέρι στην Ε.Ε. ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει για την κατάσταση στην Ιταλία και τη νευρικότητα των αγορών, λέγοντας ότι δεν πρέπει να δραματοποιούνται τα πράγματα. "Όποιος κερδίσει τις εκλογές θα είναι υπεύθυνος για τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε ενώ όταν ρωτήθηκε για τυχόν δική του υποψηφιότητα απάντησε ότι δεν εξετάζει το θέμα σε αυτό το στάδιο.  «Όλες οι προσπάθειές μου επικεντρώνονται τώρα στην ολοκλήρωση του εναπομείναντος έργου για την παρούσα κυβέρνηση», είπε.

Ο Μόντι απηύθυνε και έκκληση στους πολιτικούς της Ιταλίας να αποφύγουν τους λαϊκισμούς στην προεκλογική περίοδο. «Οι Ιταλοί πολίτες είναι ώριμοι πια για να πιστεύουν σε εξωπραγματικές υποσχέσεις, όποια μορφή κι αν αυτές έχουν», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.  

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων ανά την Ευρώπη για την επιστροφή του Μπερλουσκόνι, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι σκέφτεται και την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Λιμπερασιόν με τίτλο :"Η επιστροφή της μούμιας"

Αναταραχή στις αγορές λόγω Μπερλουσκόνι Facebook Twitter
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια