Αιώνια τιμή για τον Στίβεν Χόκινγκ - Η τέφρα του δίπλα στους κορυφαίους επιστήμονες της ιστορίας

Αιώνια τιμή για τον Στίβεν Χόκινγκ - Η τέφρα του δίπλα στους κορυφαίους επιστήμονες της ιστορίας Facebook Twitter
1

Η ταφή στο Αβαείο του Γουέστμινστερ είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταθανάτια τιμή που μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε Βρετανό και η τέφρα του Στίβεν Χόκινγκ τοποθετήθηκε εκεί την Παρασκευή, ανάμεσα στους τάφους των Ισαάκ Νεύτωνα και Καρόλου Δαρβίνου, δύο από τους κορυφαίους της επιστήμης.

Περίπου 1.000 άτομα, από περισσότερες από 100 χώρες, είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στην τελετή, μετά από κλήρωση η οποία είχε περίπου 25.000 αιτήσεις για εισιτήρια.

Ο Βρετανός ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο οποίος υποδύθηκε τον Χόκινγκ σε μία ταινία του BBC το 2004, καθώς και ο αστροναύτης Τιμ Πικ ήταν ανάμεσα σε αυτούς που εκφώνησαν λόγο προς τιμήν του διάσημου επιστήμονα στην τελετή.

Αιώνια τιμή για τον Στίβεν Χόκινγκ - Η τέφρα του δίπλα στους κορυφαίους επιστήμονες της ιστορίας Facebook Twitter
(EPA)

Στην τελετή παρευρέθηκαν προσωπικότητες από τον κόσμο της σόουμπιζ, της επιστήμης και της πολιτικής, αποδεικνύοντας ότι ο διάσημος φυσικός γεφύρωνε το χάσμα ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τον απλό κόσμο και την πολιτιστική κουλτούρα.

Προσωπικότητες όπως ο ηθοποιός Ντέιβιντ Γουάλιαμς, ο δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν, ο μουσικός παραγωγός Νάιλ Ρότζερς, o μουσικός Ντέιβιντ Γκίλμουρ και ο καθηγητής Μπράιαν Κοξ ήταν ανάμεσα σε αυτους που παρευρέθηκαν στην τελετή για να τιμήσουν την μνήμη του διάσημου επιστήμονα.

Αιώνια τιμή για τον Στίβεν Χόκινγκ - Η τέφρα του δίπλα στους κορυφαίους επιστήμονες της ιστορίας Facebook Twitter
Ο μουσικός παραγωγός Νάιλ Ρότζερς (EPA)
Αιώνια τιμή για τον Στίβεν Χόκινγκ - Η τέφρα του δίπλα στους κορυφαίους επιστήμονες της ιστορίας Facebook Twitter
Ο μουσικός Ντέιβιντ Γκίλμουρ (EPA)

Ο καθηγητής Κοξ είπε ότι ο Χόκινγκ ήταν μία αληθινή έμπνευση και ανέφερε την επιρροή που είχε πάνω του το βιβλίο του φυσικού, «A Brief History of Time» όταν ήταν 20 χρονών.

Ο Άγγλος αστρονόμος και καθηγητής, Σερ Μάρτιν Ρις και ο συνεργάτης του Στίβεν Χόκινγκ και κάτοχος βραβείου Νόμπελ Κιπ Θορν, επίσης εκφώνησαν λόγο κατά την τελετή.

Αιώνια τιμή για τον Στίβεν Χόκινγκ - Η τέφρα του δίπλα στους κορυφαίους επιστήμονες της ιστορίας Facebook Twitter
Ο Άγγλος αστρονόμος και καθηγητής, Σερ Μάρτιν Ρις (EPA)

Στην ομιλία του, ο Σερ Ρις είπε: «Μοιραζόταν τον αγνωστικισμό του Δαρβίνου, αλλά είναι πρέπον ότι κι αυτός θα πρέπει να ενταφιαστεί σε αυτό το εθνικό ιερό».

«Το όνομά του θα ζήσει στα χρονικά της επιστήμης. Κανείς άλλος από τον Αϊνστάιν, δεν έχει κάνει περισσότερα για να εμβαθύνει την κατανόησή μας για το χώρο και το χρόνο», συνέχισε.

«Εκατομμύρια κόσμος διεύρυνε τους ορίζοντές του με τα βιβλία και τις διαλέξεις του, ενώ ενέπνευσε σε παγκόσμιο επίπεδο με το μοναδικό παράδειγμά του, να επιτύχει εναντίον όλων των πιθανοτήτων».

Κατά τη διάρκεια της τελετής, οι στάχτες του Χόκινγκ τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε δύο άλλους «γίγαντες» της επιστήμης, στον Νεύτωνα και στον Δαρβίνο.

Ο αιδεσιμότατος του Γουέστμινστερ Τζον Ρ. Χαλλ, είπε για τον Χόκινγκ: «Όσο σπάνιο και να είναι, η είσοδος σε αυτό που μερικές φορές αποκαλείται «Βαλχάλα της Βρετανίας», δεν συνεπάγεται μια πολύπλοκη διαδικασία

«Στην ουσία», αναφέρει, «είναι στο χέρι του να αποφασίσει».

«Θάψαμε τον Ισαάκ Νιούτον εδώ, οκτώ ημέρες μετά το θάνατό του» είπε ο δρ Χαλ. «Επίσης πήραμε μία ανάλογη απόφαση το 1882 για τον Δαρβίνο».

«Ο καθηγητής Χόκινγκ πληροί τις προϋποθέσεις όχι μόνο για τις συνεισφορές του στην επιστήμη αλλά και για την εμπνευσμένη ζωή που ζούσε μπροστά σε τεράστια εμπόδια» ανέφερε ο αιδεσιμότατος.

Οι θρησκευτικές απόψεις ενός ανθρώπου που περιγράφεται κάποιες φορές ως ο πιο διάσημος άθεος του κόσμου δεν τον αποκλείουν», δήλωσε ο δρ Χαλ.

«Εάν ήταν στην πραγματικότητα άθεος, αν ήταν στην πραγματικότητα αγνωστικιστής, το ποια ήταν η θέση του, δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, απολύτως ξεκάθαρη», είπε ο αιδεσιμότατος.

«Η θέση μου είναι πολύ απλά αυτή: Αν κάποιος πιστεύει στο Θεό ή όχι, όταν κάποιος επιτύχει αξιοσημείωτα πράγματα τότε πιστεύω ότι ο Θεός βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

Αιώνια τιμή για τον Στίβεν Χόκινγκ - Η τέφρα του δίπλα στους κορυφαίους επιστήμονες της ιστορίας Facebook Twitter

Ο καθηγητής Χόκινγκ πέθανε το Μάρτιο σε ηλικία 76 ετών, μετά από χρόνια μάχη με την ασθένεια του κινητικού νευρώνα.

Επιλεγμένα λόγια του θεωρητικού φυσικού, μεταδόθηκαν επίσης στο Διάστημα προς την κατεύθυνση της πλησιέστερης μαύρης τρύπας, με συνοδεία μουσικής του Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Η δορυφορική εκπομπή στο διάστημα είναι ένα «μήνυμα ειρήνης και ελπίδας, για την ενότητα και την ανάγκη μας να ζούμε μαζί με αρμονία σε αυτόν τον πλανήτη», όπως ανέφερε η κόρη του Λούσι Χόκινγκ σε ανακοίνωσή της.

«Στόχος» της εκπομπής είναι η μαύρη τρύπα 1A 0620-00, που βρίσκεται σε ένα διπλό σύστημα μαζί με ένα άστρο νάνο.

Με πληροφορίες από BBC, The New York Times

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ