Αύριο η συνάντηση Κόντε - Μακρόν στο Παρίσι υπό τη σκιά της υπόθεσης του Aquarius

Αύριο η συνάντηση Κόντε - Μακρόν στο Παρίσι υπό τη σκιά της υπόθεσης του Aquarius Facebook Twitter
EPA/IAN LANGSDON
0

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι, η προγραμματισμένη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν, θα γευματίσουν μαζί και στη συνέχεια θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Φαίνεται, κατά συνέπεια, ότι ξεπεράστηκαν οι οξείες διαφορές ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ιταλία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση Κόντε.

Νωρίτερα, η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την διάρκεια της νύχτας.

Η υπουργός τόνισε ότι κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος δεν έγινε απευθείας αναφορά στην επίσκεψη του Τζουζέπε Κόντε στο Παρίσι.

«Ο πρόεδρος Μακρόν και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μπόρεσαν να μιλήσουν για λίγη σχετικά ώρα στη G7 του Καναδά και θα ήταν χρήσιμο να έχουν μια πιο αναλυτική συνομιλία», δήλωσε η Ναταλί Λουαζό στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Europe 1.

«Έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε με την Ιταλία. Είναι ένας μεγάλος εταίρος, μια μεγάλη γειτονική χώρα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι εξακολουθεί να περιμένει από τον πρόεδρο της Γαλλίας μια συγγνώμη για τα επικριτικά σχόλια που έκανε πριν από δύο ημέρες για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ιταλία.

Ο Μακρόν είχε δήλωσε ότι η Ρώμη ενήργησε με «κυνισμό και ανευθυνότητα» όταν αρνήθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να επιτρέψει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία του πλοίου Aquarius που μετέφερε 629 μετανάστες, πυροδοτώντας μια πικρή διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών.

«Περιμένουμε μια συγγνώμη. Αν μας την πει, μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο μονοπάτι», δήλωσε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοσταθμό.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για υποχώρηση, συγγνώμη και μετά ένα νέο ξεκίνημα», πρόσθεσε.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό ενός πλοίου που μετέφερε 629 μετανάστες.

Η Ιταλία και η Μάλτα επί 30 ώρες επέρριπταν η μία στην άλλη την ευθύνη για το πλοίο Aquarius, που είχε ναυλωθεί από τη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee, μέχρι που παρενέβη η Ισπανία και πρότεινε να παραλάβει η ίδια τους ανθρώπους αυτούς.

Το Aquarius αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Βαλένθια σε λίγες ημέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Διεθνή / Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία προκαλεί αποδυνάμωση των μυών, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να περπατάει, να μιλάει, να τρώει, να πίνει και να αναπνέει
NEWSROOM
Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Διεθνή / Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης θα φροντίσουν για τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επηρεάζονται
NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια followers μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μιλήσει απευθείας με τον αμερικανικό λαό»
NEWSROOM
Βρετανία: Οι Τόρις υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό του φύλου

Διεθνή / Βρετανία: Όχι στον αυτοπροσδιορισμό, φύλο είναι μόνο το βιολογικό, λένε οι Τόρις για τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό

Αν εκλεγούν στις 4 Ιουλίου, οι Συντηρητικοί και ο Ρίσι Σούνακ υπόσχονται να ξαναγράψουν τον νόμο περί ισότητας ώστε οι προστασίες που κατοχυρώνει να ισχύουν μόνο για το βιολογικό φύλο ενός ατόμου
NEWSROOM