Κλιμακώνεται η ένταση Γαλλίας - Ιταλίας για το πλοίο Aquarius

Κλιμακώνεται η ένταση Γαλλίας - Ιταλίας για το πλοίο Aquarius Facebook Twitter
EPA/KENNY KARPOV
0

Αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, με φόντο τους χειρισμούς της Ρώμης  σχετικά με το σωστικό πλοίο «Aquarius».

Η Γαλλία θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Ιταλία με την «αδικαιολόγητη» καταδίκη της απόφασης της Ρώμης να κλείσει τα λιμάνια της στα πλοία διάσωσης μεταναστών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κάλεσε σήμερα τον Γάλλο πρεσβευτή για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ρώμης, έπειτα από τη σκληρή κριτική που άσκησε το Παρίσι στην ιταλική κυβέρνηση για την άρνησή της να δεχτεί τους περισσότερους από 600 μετανάστες που επιβαίνουν στο σωστικό πλοίο Aquarius.

«Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτους τους όρους που χρησιμοποιήθηκαν στις δηλώσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στο Παρίσι», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι με βάση το διεθνές δίκαιο η Ιταλία θα έπρεπε να έχει δεχτεί τους μετανάστες και σημείωσε ότι η Ιταλία ενήργησε με «κυνισμό και ανευθυνότητα» κλείνοντας τα λιμάνια της, ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του κόμματός του Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι «η ιταλική στάση είναι εμετική».

Οι δηλώσεις αυτές «θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας», υπογράμμισε σήμερα ο Μοάβερο.

Τελικά στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών μετέβη σήμερα η υπ' αριθμόν δύο της γαλλικής πρεσβείας στη Ρώμη, Κλερ Αν Ρολέν, καθώς ο πρεσβευτής δεν βρισκόταν στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Ο τόνος που χρησιμοποιήθηκε είναι αδικαιολόγητος», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «καταλαβαίνει πως ένα κράτος που είναι φίλος και σύμμαχος μπορεί να διαφωνεί με τις θέσεις ενός άλλου κράτους, όμως η διαφωνία αυτή θα πρέπει να εκφράζεται με τρόπους και μορφές που συνάδουν με μια τέτοια σχέση φιλίας».

Ο Μοάβερο ζήτησε επίσης εξηγήσεις από τη Γαλλία.

«Η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί οι γαλλικές αρχές (...) να αναλάβουν γρήγορα πρωτοβουλίες για να διορθώσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε», κατέληξε ο Μοάβερο.

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είπε πως αν δεν υπάρξουν «επίσημες εξηγήσεις» από τη Γαλλία θα είναι καλύτερα να ακυρωθεί η συνάντηση που προβλέπεται να διεξαχθεί την Παρασκευή ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

«Αν δεν δοθούν επισήμως εξηγήσεις, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στη Γαλλία» για τη συνάντηση αυτή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαλβίνι.

Νωρίτερα, μιλώντας στη Γερουσία, ο Σαλβίνι κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να επιδείξει μεγαλύτερη «γενναιοδωρία» στην υποδοχή των προσφύγων, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Επεσήμανε επίσης πως η Γαλλία είχε δεσμευθεί να δεχθεί «9.816 μετανάστες» που έφθασαν τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία όμως δέχθηκε μόνο 640 και κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να «περάσει από τα λόγια στις πράξεις και να δώσει ένα σήμα γενναιοδωρίας» υποδεχόμενος τους μετανάστες αυτούς.

«Η ιστορία μας της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και του εθελοντισμού δεν αξίζουν τέτοια λόγια από εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης οι οποίοι πρέπει να ζητήσουν επίσημα συγγνώμη το ταχύτερο δυνατό», είπε ακόμη ο Σαλβίνι.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ή σε εκείνες του εκπροσώπου του κόμματός του, La Repuplique en marche, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο Σαλβίνι είπε επίσης πως η Γαλλία επαναπροώθησε στην Ιταλία 10.249 μετανάστες οι οποίοι είχαν περάσει τα σύνορα από τις αρχές του έτους έως και τα τέλη Μαΐου.

ΟΗΕ: «Επαίσχυντη» η άρνηση της Ιταλίας να δεχθεί το Aquarius

Η άρνηση της Ιταλίας να δεχτεί τους περισσότερους από 600 πρόσφυγες που είχαν επιβιβαστεί στο σωστικό πλοίο Aquarius είναι επαίσχυντη, αλλά η ευθύνη βαρύνει ολόκληρη την Ευρώπη ως σύνολο, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

«Είναι επαίσχυντο. Ως Ευρωπαίος αισθάνομαι ντροπή, ντροπή που υπήρχε ένα πλοίο, υπάρχει ένα πλοίο, στην Μεσόγειο και για μερικές ημέρες κανείς δεν ήθελε να πάρει αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε.

«Είναι πολύ σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημά της χορήγησης ασύλου με συλλογικό τρόπο, προβάλλεται μεγάλη αντίσταση σε αυτό, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM