Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο Facebook Twitter
EPA/STEPAN FRANKO
0

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπαμπτσένκο στο Κίεβο.

«Είμαι βέβαιος ότι η ρωσική απολυταρχική μηχανή δεν συγχώρεσε την ειλικρίνεια και τις αρχές του» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο αντιφρονούντας Ρώσος δημοσιογράφος και επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν, πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στο Κίεβο, όπου είχε βρει καταφύγιο έχοντας διαφύγει έπειτα από απειλές που είχε δεχθεί.

Η Ρωσία απαίτησε από το Κίεβο να διεξάγει έρευνα για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο, όμως ανέφερε ότι τα «αιματηρά εγκλήματα» έχουν γίνει ρουτίνα για το «καθεστώς του Κιέβου»

Ο 41χρονος Μπαμπτσένκο, βρέθηκε αιμόφερτος στην είσοδο του σπιτιού του από τη γυναίκα του και υπέκυψε στα τραύματα του μέσα στο ασθενοφόρο.

Ο δημοσιογράφος πυροβολήθηκε αρκετές φορές στην πλάτη.

Ο Ουκρανός βουλευτής Άντον Γκερασκένκο ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος είχε βγει για να αγοράσει ψωμί και ότι ο δολοφόνος του είχε στήσει ενέδρα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι οι αρχές υποπτεύονται ότι η δολοφονία έγινε λόγω των «επαγγελματικών δραστηριοτήτων» του Μπαμπτσένκο.

Από τους πλέον γνωστούς πολεμικούς ανταποκριτές, ο Μπαμπτσένκο είχε φύγει από τη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του.

Λίγες ώρες πριν τη δολοφονική επίθεση εναντίον του, ο Αρκάντι Μπαμπτσένκο, είχε γράψει στο Facebook για ένα περιστατικό στο οποίο ένας Ουκρανός στρατηγός του απαγόρευσε να ταξιδέψει με ελικόπτερο κατά την έναρξη του πολέμου το 2014. Το ελικόπτερο αργότερα καταρρίφθηκε. «Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν», έγραψε. «Ήμουν τυχερός. Δεύτερα γενέθλια όπως αποδεικνύεται».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάρτηση του δημοσιογράφου. 

«Αυτή είναι η τελευταία ανάρτηση του Αρκάντι Μπαμπτσένκο. Δέκα ώρες πριν, έγραψε για τα δεύτερά του γενέθλια. Και μετά τον σκότωσαν. Είμαι σίγουρος ότι η ρωσική απολυταρχική μηχανή δε συγχώρεσε την ειλικρίνεια και τις αρχές του. Ήταν ένας αληθινός φίλος στην Ουκρανία ο οποίος είπε την αλήθεια στον κόσμο για την ρωσική επιθετικότητα» ανέφερε ο Γκρόισμαν. 

«Οι δολοφόνοι πρέπει να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Απαιτούμε από τις αρχές της Ουκρανίας να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεση διερεύνηση».

«Τα αιματηρά εγκλήματα και η πλήρης ατιμωρησία είχαν γίνει ρουτίνα για το καθεστώς του Κιέβου» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τα συλληπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους του δημοσιογράφου.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Παντρεύτηκε ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ

Διεθνή / Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Παντρεύτηκε ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ

Στενός φίλος του Ουίλιαμ και του Χάρι ο Βρετανός αριστοκράτης Χιου Γκρόσβενορ - Ο δούκας του Σάσεξ δεν παρευρέθηκε στο γάμο για «να μην επισκιάσει τη μεγάλη μέρα του φίλου του»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αμερικανός 100χρονος βετεράνος έκανε «δεύτερη απόβαση στην Νορμανδία» για να παντρευτεί την 96χρονη αρραβωνιαστικιά του 

Διεθνή / Αμερικανός 100ετών έκανε «δεύτερη απόβαση στην Νορμανδία» για να παντρευτεί την 96χρονη αραβωνιαστικιά του

Ο Αμερικανός βετεράνος Χάρολντ Τέρενς 100 ετών συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου του 1944 - Έχει τιμηθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70

Διεθνή / Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε την επιστολή των ΗΠΑ για τα 40 μαχητικά F-16 Block 70

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να αποκτήσει τα πολυπόθητα μαχητικά F-16 Block 70, για να αντισταθμίσει, κάπως, την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ