«Θα γράψουμε ιστορία»: Συντριπτική νίκη του «Ναι» στην Ιρλανδία στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων

«Θα γράψουμε ιστορία»: Συντριπτική νίκη του «Ναι» στην Ιρλανδία στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων Facebook Twitter
0

Η Ιρλανδία αναμένεται να ζήσει σήμερα μια πολύ σπουδαία στιγμή στην ιστορία της, σύμφωνα με τον Independent, με τα exit polls να δείχνουν συντριπτική νίκη, με ποσοστό σχεδόν 70%, του «Ναι» στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το απόγευμα.

«Ευχαριστώ όλους όσοι ψηφίσατε σήμερα. Η δημοκρατία εν δράσει. Φαίνεται ότι θα γράψουμε ιστορία αύριο», προβλέπει σε χθεσινοβραδινό μήνυμά του στο Twitter ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος έκανε εκστρατεία υπέρ του «Ναι».

Τα πρώτα αποτελέσματα της καταμέτρησης επιβεβαιώνουν τα exit polls που δείχνουν συντριπτική νίκη του «Ναι» στην νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα βουλευτής.

«Θα έλεγα ότι τα exit polls ήταν πολύ ακριβή» στα αποτελέσματά τους, δήλωσε ο Κέβιν Χάμφριζ, του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στο Reuters, αναφερόμενος στις δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την έξοδο από τις κάλπες στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τις οποίες ποσοστό μεταξύ του 68 και του 69% των ψηφοφόρων ψήφισε την κατάργηση της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Ο Χάμφριζ πρόσθεσε επίσης ότι τα πρώτα αυτά αποτελέσματα δείχνουν πως το ποσοστό του «Ναι» στην εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου θα ανέλθει σε περίπου 80%. Τα δύο exit polls έδειξαν ότι το Δουβλίνο θα έχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του «Ναι» από όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας και ότι αυτά θα ανέρχονται γύρω στο 78%. Η περιφέρεια αυτή είχε ψηφίσει κατά των αμβλώσεων σε δημοψήφισμα που είχε γίνει το 1983.

Στην μικρή αυτή χώρα των 4,7 εκατομμυρίων κατοίκων, στην οποία οι αμβλώσεις δεν επιτρέπονται παρά μόνον στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας, το 68% του εκλογικού σώματος ψήφισε υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος έναντι ποσοστού 32% που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του σημερινού στάτους κβο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos/MRBI που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Irish Times σε δείγμα 4.000 ψηφοφόρων σε 160 εκλογικά τμήματα στη χώρα.

Μια άλλη δημοσκόπηση που έγινε από το Behaviour & Attitudes για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου RTE σε δείγμα 3.800 ψηφοφόρων έδωσε ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα στο "Ναι" με 69,4% έναντι 30,6% στο «Όχι».

Η συντριπτική νίκη του «Ναι» που δείχνουν τα exit polls οφείλεται στη μαζική προσέλευση στις κάλπες των νέων που ήθελαν με την ψήφο τους να καταργηθεί η 8η τροπολογία του Συντάγματος ώστε να μην αναγκάζονται οι Ιρλανδές να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν στην επέμβαση αυτή.

Η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε εξάλλου ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις νέες και τις μεγαλύτερες γενιές, επισημαίνει εξάλλου η εφημερίδα Independent.

Και τα δύο exit polls κατέγραψαν υποστήριξη για το "Ναι" που πλησίαζε στο 90% μεταξύ των νέων ηλικίας 18 ως 24 ετών. Αντιθέτως, η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών ήταν η μόνη που τάχθηκε υπέρ του "Όχι" και υπέρ της διατήρησης της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις σε ποσοστό περίπου 60%.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ μιλώντας την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ευκαιρία μιας γενιάς», υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Όχι» δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Χιλιάδες, πολλές χιλιάδες Ιρλανδοί από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη κατέφτασαν αυτές τις μέρες στη χώρα τους για να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας.

Οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες έδειξαν επίσης μεγάλη νίκη του «Ναι» και στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

Όπως προβλεπόταν οι αστικές περιοχές υποστήριξαν σε μεγαλύτερα ποσοστά το δικαίωμα στην άμβλωση, με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται σε μόλις πάνω από 70%, ενώ όμως και η ύπαιθρος υποστήριξε το «Ναι», ψηφίζοντας σε ποσοστό γύρω στο 60 με 63% υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος.

Επίσης όσον αφορά τις περιοχές, το Δουβλίνο κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 78%, υπέρ του «Ναι», ενώ ακολούθησε το Λένστερ με ποσοστό 66% και το Μάνστερ με παρόμοιο ποσοστό, σύμφωνα και πάλι με τα exit polls.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε στην κατάργηση της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος, που υιοθετήθηκε το 1983 και απαγόρευε τις αμβλώσεις. Μια τροποποίηση που ψηφίστηκε το 2013 επιτρέπει τις αμβλώσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ωστόσο ο βιασμός, η αιμομιξία ή η δυσμορφία του εμβρύου δεν αποτελούν νόμιμους λόγους για να γίνει άμβλωση.

Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένονται σήμερα το απόγευμα καθώς στις 11:00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ