Απεργία την Πρωτομαγιά

Γεννημένος να σκοτώνει ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής - Όλα όσα γνωρίζουμε για τον δράστη της φονικής επίθεσης

Γεννημένος να σκοτώνει ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής - Όλα όσα γνωρίζουμε για τον δράστη της φονικής επίθεσης Facebook Twitter
1

Ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής, ήταν παθιασμένος με τα σύμβολα, με την ιαπωνική ιστορία, με την ηλεκτρονική μουσική, αλλά όπως με τραγικό τρόπο αποδείχθηκε και με τα όπλα.

Τίποτα δεν προμήνυε τη χθεσινή τραγωδία καθώς περιγράφεται ως ένας ήσυχος έφηβος, που συμμετείχε σε επιδείξεις χορού μιας ελληνορθόδοξης εκκλησίας κι έπαιζε αμυντικός στην ομάδα αμερικάνικου φούτμπολ του γυμνασίου του.

Την Παρασκευή, φόρεσε ένα μακρύ παλτό, μπήκε στην τάξη του στο γυμνάσιο όπου φοιτούσε, στη Σάντα Φε, κοντά στο Χιούστον, πυροβόλησε και σκότωσε εννιά συμμαθητές του κι έναν εκπαιδευτικό, ενώ τραυμάτισε άλλους δέκα μαθητές.

Η σφαγή εκτυλίχθηκε περί τις 08:00 (16:00 ώρα Ελλάδας).

Τι ακριβώς εξώθησε τον 17χρονο που δύσκολα έπιανε φιλίες να διαπράξει αυτό το λουτρό αίματος; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που οι ερευνητές πρόκειται να θέσουν στον έφηβο, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία και κρατείται χωρίς καμία δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισής του με εγγύηση.

Δεν είχε υπάρξει καμιά προειδοποιητική ένδειξη πως ο νεαρός επρόκειτο να διαπράξει ποτέ κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ.

Όμως τα όσα έγραφε στα social media και στο ημερολόγιό του αποκαλύπτουν έναν νεαρό παθιασμένο με τα όπλα, αποφασισμένο να σκοτώσει και να πεθάνει. Μια ανάρτησή του την 30ή Απριλίου στη σελίδα του στο Facebook εικονίζει ένα μαύρο μπλουζάκι και σταμπαρισμένη, με τη γραμματοσειρά σε λευκό χρώμα, τη φράση «Γεννημένος για να σκοτώνει». Ο ιστότοπος έσπευσε να κατεβάσει την ανάρτηση.

Γεννημένος να σκοτώνει ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής - Όλα όσα γνωρίζουμε για τον δράστη της φονικής επίθεσης Facebook Twitter
Γεννημένος να σκοτώνει ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής - Όλα όσα γνωρίζουμε για τον δράστη της φονικής επίθεσης Facebook Twitter

Ο Άμποτ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι καταχωρίσεις στο ημερολόγιο του νεαρού, που κατασχέθηκε από τους αστυνομικούς, αποκαλύπτουν ότι «όχι μόνο ήθελε να διαπράξει την επίθεση, αλλά και ότι ήθελε επίσης να αυτοκτονήσει» μετά το μακελειό. Αλλά, πρόσθεσε, «δεν είχε το θάρρος να αυτοκτονήσει».

Ο νεαρός έφερε δύο όπλα κρυμμένα κάτω από το παλτό του, μια καραμπίνα κι ένα περίστροφο 0,38 χιλιοστών, που ανήκαν και τα δύο στον πατέρα του και πιθανότατα είχε πάρει χωρίς να το ξέρουν οι γονείς του.

Ο πατέρας του νεαρού είναι στέλεχος της National Rifle Association (NRA), του λόμπι των όπλων.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια ευκατάστατης οικογένειας: ο πατέρας του διατηρεί μηχανουργείο κατασκευής και επιδιόρθωσης μηχανών από σκάφη και θαλαμηγούς και η μητέρα του εργάζεται σε νοσοκομείο.

Συμμαθητές του τον περιέγραψαν ως ένα μοναχικό αγόρι που δεν έκανε εύκολα φιλίες και είχε γίνει στόχος bullying στο σχολείο

Ο έφηβος προσήχθη με το κεφάλι κατεβασμένο και τα άκρα δεμένα με αλυσίδες μπροστά στον δικαστή, περιοριζόμενος να απαντά «ναι κύριε» και «όχι κύριε» στις ερωτήσεις του. Του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονίες κατά συρροή. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν την ποινή του θανάτου στο Τέξας.

Ένας συμμαθητής του είπε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι ο νεαρός, που έπαιζε στη δεύτερη ομάδα αμερικάνικου φούτμπολ του γυμνασίου του, αντιμετώπιζε «κακομεταχείριση και προσβολές» από άλλους μαθητές.

Η μέθοδος δράσης, το εφηβικό παρουσιαστικό του δολοφόνου, τα πλάνα με τους πανικόβλητους μαθητές που έτρεχαν να σωθούν κι έβγαιναν από το σχολείο τους σε ζωντανή μετάδοση από τηλεοπτικά δίκτυα: το μακελειό της Παρασκευής δημιούργησε σε πολλούς την παραίσθηση του déjà vu.

Πριν από μόλις τρεις μήνες, 17 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ενός 19χρονου σε λύκειο στην πόλη Πάρκλαντ, στη Φλόριντα. Εκείνο το μακελειό έδωσε το έναυσμα μιας τεράστιας κινητοποίησης στις ΗΠΑ, με κεντρικό αίτημα να περιοριστεί η πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα.

Όπως σημείωσε η εφημερίδα The Washington Post, μέχρι στιγμής το 2018 έχουν καταγραφεί περισσότεροι θάνατοι μέσα σε σχολικά ιδρύματα στις ΗΠΑ από ό,τι στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων.

Γεννημένος να σκοτώνει ο 17χρονος Δημήτριος Παγουρτζής - Όλα όσα γνωρίζουμε για τον δράστη της φονικής επίθεσης Facebook Twitter

Ο νεαρός είχε επίσης αφήσει εκρηκτικά μέσα σε ένα σπίτι και σε ένα αυτοκίνητο, είπε ο κυβερνήτης Άμποτ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Το νέο μακελειό στο Τέξας υπενθύμισε σε πολλούς τη σφαγή 25 ανθρώπων μέσα σε μια εκκλησία, ανάμεσά τους μιας εγκύου, τον Νοέμβριο.

Το μακελειό εγείρει ξανά το ζήτημα της διάδοσης των όπλων στις ΗΠΑ. Δεν απαιτείται καμιά ιδιαίτερη άδεια για να αγοράσει κανείς όπλο από την ηλικία των 18 ετών και πάνω, κι από αυτό δεν εξαιρούνται τα ημιαυτόματα τουφέκια εφόδου. Αντίθετα, πρέπει να είναι κανείς πάνω από 21 ετών για να αγοράσει πιστόλι, παραδόξως.

Στο Τέξας διεξήχθη στις αρχές του μήνα το συνέδριο του λόμπι των όπλων, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ παρόντα: ο ρεπουμπλικάνος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στην NRA, που είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/Firstpost/ AΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ο τίτλος είναι πιασάρικος αλλά ατυχής. Ίσα, ίσα (μέχρι τώρα τουλάχίστον) λένε ότι δεν είχε δώσει δικαιώματα.Πάντως ο τύπος είχε εμφανή τρικυμία εν κρανίω και μυαλά που μάλλον είχαν γίνει "έμενταλ":Στην πρώτη φωτό διακρίνεται καρφίτσα με την αμφιφυλόφιλη pride flag, σε σχήμα καρδιάς (https://goo.gl/images/uvLfyX), στην δεύτερη φωτό το σύμβολο της ειρήνης (https://goo.gl/images/mKA7wA), στην τρίτη φορά καπελο της "δημοκρατικής" χίλαρυ (https://goo.gl/images/SDpiff) και αντιφασιστικό banner με αλφάδι (https://goo.gl/images/NkAANw)Επίσης είχε ένα trench coat το οποίο το είχε φωτό στο fb (και το φορούσε στην επίθεση) που έφερε, αναμεταξύ άλλων: τον γερμανικό σιδηρούν σταυρό και -αν και προγενέστερο-πολλάκις σχετιζόμενο και με το ναζιστικό καθεστός, σφυροδρέπανο με αστέρι, πεντάλφα και τον κθούλου..."On the same day he posted the T-shirt photo (born to kill), Pagourtzis uploaded a picture of a jacket adorned with several pinned symbols. In captions, he explained the significance of each: the Communist Party’s hammer and sickle representing rebellion, Nazi Germany’s Iron Cross representing bravery, the Japanese rising sun for the tactics of kamikaze pilots, the Knights Templar’s Baphomet for evil and the Cthulhu from science fiction for power."