Τραγωδία στο Τέξας: 10 νεκροί από ένοπλη επίθεση σε Λύκειο - Εντοπίστηκαν και εκρηκτικοί μηχανισμοί (upd)

Τραγωδία στο Τέξας: 10 νεκροί από ένοπλη επίθεση σε Λύκειο - Εντοπίστηκαν και εκρηκτικοί μηχανισμοί (upd) Facebook Twitter
1

Ένοπλος άνοιξε πυρ σε Λύκειο στην πόλη Σάντα Φε του Τέξας. Δέκα άτομα σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ. 

Ο δράστης χρησιμοποίησε τα όπλα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας του, μια κοντόκανη καραμπίνα και ένα ρεβόλβερ πρόσθεσε, ενώ είχε κατασκευάσει και διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς.  «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο δράστης πήρε τα δύο όπλα από τον πατέρα του (...) ο πατέρας του τα κατείχε νόμιμα. Δεν γνωρίζω αν ο πατέρας ήταν ενήμερος ότι ο γιος του είχε πάρει τα όπλα», είπε.

Αστυνομικοί ερευνούν δύο σπίτια και ένα όχημα που συνδέεται με τον δράστη, όπου βρήκαν επίσης πολλά εκρηκτικά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και βόμβες - μολότοφ.  «Ο ένας από τους λόγους για τους οποίους ανησυχούμε είναι το γεγονός ότι εντοπίσαμε πολλούς διαφορετικούς τύπους εκρηκτικών», εξήγησε ο κυβερνήτης.

Σύμφωνα με τον Άμποτ, ο δράστης σκόπευε να αυτοκτονήσει αλλά άλλαξε γνώμη κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Όχι μόνο ήθελε να διαπράξει την επίθεση αλλά ήθελε και να αυτοκτονήσει αμέσως μετά. Δεν είχε το θάρρος να αυτοκτονήσει» είπε ο κυβερνήτης, επικαλούμενος την έρευνα της αστυνομίας στα ημερολόγια που άφησε ο 17χρονος.

Άλλα δύο πρόσωπα έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται, πρόσθεσε. 

Ο σερίφης της κομητείας του Χάρις, η οποία έστειλε ενισχύσεις στην κομητεία Γκάλβεστον, όπου βρίσκεται η μικρή πόλη, δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ότι στην πλειονότητά τους, οι νεκροί είναι μαθητές.

Στο μεταξύ, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα του δράστη, ο οποίος φέρεται να είναι ελληνικής καταγωγής. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για τον 17χρονο Δημήτρης Παγουρτζή, που είναι μαθητής του λυκείου της Σάντα Φε. 

Το γραφείο του σερίφη έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα και τη φωτογραφία του μετά τη σύλληψη.

  

Στο σημείο του μακελειού έσπευσε και ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Σαντα Φε, Jeff Powell, επιβεβαίωσε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Λύκειο και σε σημεία κοντά στο σχολείο.

«Οι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα βρήκαν μια λίμνη αίματος στο σχολείο. Προφανώς, αυτός ο τύπος έριχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού. Δεν ξέρουμε αν κάποιος από αυτούς εξερράγη», είπε η πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα Houston Chronicle.

Ένα αγόρι, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε ότι άκουσε τρεις πυροβολισμούς και ότι όλοι έτρεξαν στην πίσω πλευρά του κτιρίου ενώ ο ίδιος προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από κάποια δέντρα για να μην δίνει στόχο. «Άκουσα άλλους τέσσερις πυροβολισμούς και μετά πηδήξαμε τον φράχτη και μπήκαμε στον κήπο κάποιου σπιτιού», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι η σημαία της Πολιτείας θα κυματίζει μεσίστια στη μνήμη των θυμάτων.

    

«Ένα πρόσωπο εισέβαλε με ένα τουφέκι και άρχισε να πυροβολεί και ένα κορίτσι τραυματίστηκε στο πόδι» δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας, η Νίκι, στο τηλεοπτικό δίκτυο KTRK. Η ίδια διευκρίνισε ότι τα παιδιά έτρεξαν να σωθούν.


Ο Ρίτσαρντ Άλεν, πατέρας μιας μαθήτριας, περιέγραψε στο KTRK ότι έφθασε στην περιοχή λίγο αφότου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί και είδε να μεταφέρουν τραυματίες στα ασθενοφόρα. «Ο γιος μου είπε ότι κάποιος μπήκε σε αίθουσα διδασκαλίας των καλλιτεχνικών και άρχισε να πυροβολεί εναντίον πολλών μαθητών», σημείωσε.


Στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του γραφείου του σερίφη της κομητείας Χάρις γινόταν λόγος για ένα «περιστατικό με πολλά θύματα» και διευκρινιζόταν ότι «οι τραυματίες λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες». 


Αναφέρθηκε ακόμη ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, όμως προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί η σοβαρότητα των τραυμάτων του.

Το Σάντα Φε βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Χιούστον.

Τραγωδία στο Τέξας: 10 νεκροί από ένοπλη επίθεση σε Λύκειο - Εντοπίστηκαν και εκρηκτικοί μηχανισμοί (upd) Facebook Twitter

Σε ένα βίντεο που προβλήθηκε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται αστυνομικοί να συνοδεύουν μαθητές εκτός του κτιρίου και κατόπιν να τους υποβάλλουν σε σωματικό έλεγχο αναζητώντας τυχόν όπλα. Περιπολικά και τουλάχιστον 2 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή.

 

Η μαθήτρια Λέιλα Μπάτλερ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι στις 07.45 ήχησε ο συναγερμός για φωτιά και οι μαθητές βγήκαν από τις τάξεις. Ορισμένα παιδιά νόμιζαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς.


Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το συμβάν, σημειώνοντας στο twitter ότι «ενδεχομένως να αναμένουμε άσχημα νέα».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια