Ο ΠΟΥ σημάνει συναγερμό για τον Έμπολα στο Κονγκό - Αναθεωρεί σε πολύ υψηλό τον κίνδυνο ξεσπάσματος επιδημίας

Ο ΠΟΥ σημάνει συναγερμό για τον Έμπολα στο Κονγκό - Αναθεωρεί σε πολύ υψηλό τον κίνδυνο ξεσπάσματος επιδημίας Facebook Twitter
0

Συναγερμό σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος αύξησε σε «πολύ υψηλό» το επίπεδο του κινδύνου για τη δημόσια υγεία σε εθνική κλίμακα μετά την επιβεβαίωση δεκάδων κρουσμάτων του θανάσιμου ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Μέχρι τώρα ο ΠΟΥ διατηρούσε το επίπεδο συναγερμού σε «υψηλό» κάνοντας χθες την αλλαγή επιπέδου την οποία γνωστοποίησε με δελτίο Τύπου.

Επίσης ο ΠΟΥ αναθεώρησε προς το χειρότερο (σε υψηλό από μέτριο) την εκτίμησή του για το επίπεδο κινδύνου εκδήλωσης επιδημίας στην περιοχή, αλλά διατήρησε την εκτίμησή του για τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η ασθένεια σε παγκόσμιο επίπεδο στο «χαμηλό» επίπεδο.

Ο ΠΟΥ αύξησε το επίπεδο του κινδύνου μετά την επιβεβαίωση κρούσματος του Έμπολα στην πόλη Μπαντάκα, η οποία, όπως επισήμανε, είναι «ένα μεγάλο αστικό κέντρο» που βρίσκεται σε έναν «μείζονα εθνικό και διεθνή ποταμό», ενώ η πόλη αποτελεί πέρασμα για «εγχώριες οδικές και αεροπορικές συνδέσεις»

Αξιωματούχοι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δήλωσαν ότι η επιδημία στην τεράστια κεντρική αφρικανική χώρα έχει εισέλθει σε νέα φάση μετά την ανίχνευση περίπτωσης του θανατηφόρου ιού στη βορειοδυτική πόλη Μπαντάκα.

Η πρώτη αστική περίπτωση κλιμακώνει σημαντικά τον κίνδυνο μιας επιδημίας και έχει ωθήσει τον ΟΗΕ να συγκαλέσει επιτροπή έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή για να εξετάσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου σε άλλες χώρες.

Το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε 11 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Έμπολα και δύο θανάτους. Οι θάνατοι κατεγράφησαν στο Μπικόρο, μια αγροτική περιοχή περίπου 150km από τη Μπαντάκα.

Μέχρι στιγμής, οι θάνατοι που πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από το ξέσπασμα έχουν ανιχνευθεί σε πιο απομονωμένες περιοχές, δίνοντας στις αρχές περισσότερες πιθανότητες να περιορίσουν τον ιό.

Αυτή είναι η ένατη φορά που ο Έμπολα έχει καταγραφεί στο Κονγκό από τότε που η ασθένεια έκανε την πρώτη της γνωστή εμφάνιση στη δεκαετία του 1970. Η ασθένεια είναι θανατηφόρα καθώς μπορεί να προκαλεί εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία στα θύματα λόγω βλάβης που προκαλείται στα αιμοφόρα αγγεία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ