Αποκάλυψη Guardian: To Εκουαδόρ ξόδεψε εκατομμύρια για την προστασία και παρακολούθηση του Ασάνζ

Αποκάλυψη Guardian: To Εκουαδόρ ξόδεψε εκατομμύρια για την προστασία και παρακολούθηση του Ασάνζ Facebook Twitter
0

Ο Τζούλιαν Ασάνζ που έχει βρει άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, απασχολεί μια διεθνή εταιρεία ασφάλειας και μυστικούς πράκτορες για την παρακολούθηση των επισκεπτών του, του προσωπικού της πρεσβείας και ακόμη και της βρετανικής αστυνομίας, σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτει ο Guardian.

Εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια έχουν ξοδευτεί για να τροφοδοτήσουν έναν μηχανισμό μυστικών πληροφοριών που προστατεύει τον ιδρυτή του WikiLeaks, ενώ τον επισκέπτονται μέλη ευρωπαϊκών εθνικιστικών ομάδων και ατόμων που συνδέονται με το Κρεμλίνο, χάκερ, ακτιβιστές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

Κατά την περίοδο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το 2016, ο διαδικτυακός τόπος WikiLeaks δημοσίευσε μια μεγάλη ομάδα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονταν με την εκστρατεία του Δημοκρατικού Κόμματος και της Χίλαρι Κλίντον.

Τον περασμένο μήνα, η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή κατέθεσε αγωγή εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης, της εκστρατείας του Τραμπ και του WikiLeaks, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε συνωμοσία για να βοηθήσει την εκλογή του ρεπουμπλικανού προέδρου.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης, που αποκαλείται "Guest Guest", το οποίο αργότερα έγινε γνωστό ως "Operation Hotel" σε συνδυασμό με παράλληλες συγκεκαλυμμένες ενέργειες, έφθασε το μέσο κόστος 66.000 δολαρίων το μήνα για ασφάλεια, συλλογή πληροφοριών και επιχειρήσεις που στόχο είχαν να προστατεύσουν έναν από τους πιο επιφανείς φυγόδικους στον κόσμο.

Η έρευνα του Guardian και του Focus Ecuador αποκαλύπτει ότι η επιχείρηση είχε την έγκριση του τότε προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορρέα και του τότε υπουργού Εξωτερικών.

Ο Κορρεά υπερασπίστηκε την απόφαση χορήγησης πολιτικού ασύλου στο Ασάνζ και περιέγραψε τη συμπεριφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στον Εκουαδόρ ως «απαράδεκτη». 

Πλέον πάντως το Εκουαδόρ ψάχνει λύση ώστε να διώξει τον Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο. Σε μια κίνηση να ασκήσει πιέσεις τον περασμένο Μάρτιο έκοψε την επικοινωνία του με τον έξω κόσμο, στερώντας του την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η απόφαση ελήφθη έτσι ώστε ο ιδρυτής των WikiLeaks να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, όπως ανακοίνωσε το Εκουαδόρ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Ασάνζ είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με την ενοχοποίηση της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Αγγλία.

Η υπομονή του Εκουαδόρ απέναντι στη στάση το Ασάνζ φαίνεται να εξαντλείται και ίσως η φιλοξενία λήξει άδοξα. Ενδεικτικό του πόσο έχει αλλάξει η στάση του «προστάτη» του είναι το ότι τον τελευταίο μήνα του απαγόρευσαν να δέχεται επισκέψεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στραού
NEWSROOM