Ο Ολυμπιακός στον τελικό του Conference

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας Banesco - Συνελήφθησαν 11 ανώτερα στελέχη της

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας Banesco - Συνελήφθησαν 11 ανώτερα στελέχη της Facebook Twitter
EPA/HUMBERTO MATHEUS
0

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναλαμβάνει τη διοίκηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, Banesco, για 90 ημέρες, μετά την σύλληψη έντεκα ανωτέρων στελεχών της με την αιτιολογία ότι έπληξαν το σκληρά υποτιμημένο εθνικό νόμισμα μπολίβαρ.

Οι συλλήψεις έρχονται ένα μήνα μετά την προσαγωγή δύο στελεχών του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού, Chevron, που δούλευαν στη χώρα.

Πρόκειται για μία από τις τελευταίες κινήσεις του καθεστώτος του ριζοσπάστη σοσιαλιστή, επικρινόμενου ως λαϊκιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ενάντια στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, τον οποίο ο επικεφαλής του κράτους κατηγορεί ως υπεύθυνο για τη βαθιά οικονομική κρίση η οποία ταλανίζει τη χώρα.

Ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Σάαμπ ανακοίνωσε τις συλλήψεις στην κρατική τηλεόραση, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει τις αποδείξεις για τα φερόμενα ως αδικήματα, ενώ αρνήθηκε να δεχθεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

«Προσδιορίσαμε την φερόμενη ευθύνη των στελεχών για μία σειρά από παρατυπίες, για υποβοήθηση και απόκρυψη πληγμάτων εναντίον του νομίσματος της Βενεζουέλας» ανέφερε ο Σάαμπ.

Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη την προσωρινή ανάληψη της διοίκησης της Banesco, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση έγινε για να εξασφαλίσει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα ορίσει διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών της χώρας, Yomana Koteich.

Ο πρόεδρος της Banesco, Juan Carlos Escotet, ο οποίος ζει στην Ισπανία χαρακτήρισε τις συλλήψεις ως «δυσανάλογες» και είπε ότι θα μεταβεί στη Βενεζουέλα για να απελευθερώσει τα 11 στελέχη.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανέφερε ότι οι συλλήψεις αποτελούν ακόμη ένα σημάδι της στροφής του Μαδούρο στον απολυταρχισμό.

«Η ανεύθυνη κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την ευθύνη της στην κατάρρευση του μπολιβάρ. Τώρα επιτίθενται στη Banesco. Αυτό απλά θα προκαλέσει μεγαλύτερη κρίση και δυστυχία», ανέφερε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Κάλος Βαλέρο.

Πηγή: Reuters

Διεθνή
0

Ο Ολυμπιακός στον τελικό του Conference

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ