Σεισμός

Η Νότια Κορέα έκλεισε τα μεγάφωνα προπαγάνδας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Η Νότια Κορέα έκλεισε τα μεγάφωνα προπαγάνδας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη Facebook Twitter
EPA/JIN-HEE PARK
0

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανέστειλε σήμερα τη λειτουργία των τεράστιων ηχείων που εκπέμπουν προπαγανδιστικά μηνύματα προς τους βορειοκορεάτες στρατιώτες στην άλλη πλευρά των συνόρων, σε μια συμφιλιωτική χειρονομία ενόψει της διακορεατικής συνόδου κορυφής της Παρασκευής.

Ηχεία και μεγάφωνα πολλών ντεσιμπέλ μεταδίδουν εδώ και πολύ καιρό αδιάκοπα πληροφορίες, μουσική και μηνύματα προπαγάνδας, που μεταξύ άλλων καλούν τους βορειοκορεάτες στρατιώτες να λιποτακτήσουν.

Η ένταση και ο ρυθμός αυτών των εκπομπών συχνά συνδέεται με την κατάσταση στις ευμετάβλητες διμερείς σχέσεις. Τον Φεβρουάριο, η έντασή τους μειώθηκε, μετά την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν.

Η Βόρεια Κορέα μεταδίδει από την άλλη πλευρά των συνόρων τη δική της προπαγάνδα.

Οι εκπομπές προπαγάνδας σταμάτησαν τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα. Η κίνηση αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη της διπλωματικής ζέσης στην περιοχή μετά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι αναστέλλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Πανμουντζόμ, το χωριό όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ουσιαστικά τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας (1950-53), στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο.

Η σύνοδος αυτή, μόλις η τρίτη του είδους της, θα αποτελέσει το πρελούδιο της ιστορικής συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Από σήμερα, σταματάμε τις εκπομπές (...) για να μειωθούν οι στρατιωτικές εντάσεις και να δημιουργηθεί ένα κλίμα ειρήνης (...) πριν από τη διακορεατική σύνοδο του 2018», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

Οι δύο χώρες από τεχνική άποψη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες είναι αναπτυγμένοι και από τις δύο πλευρές στα όρια της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, όπου βρίσκονται επίσης αναρίθμητα ναρκοπέδια, παρατηρητήρια και πολυβολεία.

Το σημαντικότερο ερώτημα της Παρασκευής είναι εάν ο Κιμ θα δεσμευθεί ρητά για την καταστροφή του βορειοκορεάτικου πυρηνικού οπλοστασίου.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης επέβλεψε τις τέσσερις από τις έξι πυρηνικές δοκιμές της χώρας του, αλλά και δεκάδες εκτοξεύσεις πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) ικανών να πλήξουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δεν διευκρίνισε εάν η αναστολή της μετάδοσης των προπαγανδιστικών μηνυμάτων θα συνεχιστεί και μετά τη διακορεατική σύνοδο κορυφής της Παρασκευής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ