Ικανοποίηση σε Βρετανία, Γερμανία, Κίνα και ΕΕ για την κίνηση της Β. Κορέας να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές

Ικανοποίηση σε Βρετανία, Γερμανία, Κίνα και ΕΕ για την κίνηση της Β. Κορέας να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές Facebook Twitter
0

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν νωρίτερα ότι αναστέλλονται άμεσα οι πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και ότι παράλληλα θα κλείσει το κύριο πεδίο των δοκιμών με απώτερο στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας έγινε πριν τις προγραμματισμένες συναντήσεις κορυφής του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν την επόμενη εβδομάδα και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το σχέδιο της Βόρειας Κορέας να τερματίσει τις πυρηνικές δοκιμές θα είναι ένα θετικό βήμα και πως ελπίζει ότι αποτελεί ένδειξη καλής πίστης.

«Μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από τον Κιμ Γιονγκ Ουν να τερματιστούν όλες οι πυρηνικές δοκιμές και οι εκτοξεύσεις ICBM (σ.σ. διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων) θα ήταν ένα θετικό βήμα. Ελπίζουμε ότι αυτό δείχνει μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης σε πνεύμα καλής πίστης», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

«Διατηρούμε τη δέσμευσή μας να εργαστούμε με τους διεθνείς εταίρους μας για να πετύχουμε το στόχο μας για πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να το πράξουμε αυτό με ειρηνικά μέσα».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι θα αναστείλει άμεσα τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να αποκαλύψει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

«Για να ξεκινήσει μια σοβαρή πολιτική διαδικασία προς την πλήρη αποποινικοποίηση της Βόρειας Κορέας είναι, ωστόσο, απαραίτητο για την Πιονγκγιάνγκ να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα και να αποκαλύψει το πλήρες πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα κατά τρόπο που να μπορεί να επαληθευτεί», δήλωσε σήμερα ο Μάας.«Αυτό το αίτημα συμβαδίζει με τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Ικανοποίηση για την κίνηση της Βόρειας Κορέας να αναστείλει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της, κάτι που όπως δήλωσε προωθεί την αποπυρηνικοποίηση και θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. 

«Η Κίνα πιστεύει ότι η απόφαση της Βόρειας Κορέας θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης στη Χερσόνησο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, που έκανε λόγο για ένα θετικό βήμα και ζήτησε τη «μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση» της χώρας.

Η κίνηση της Βόρειας Κορέας είναι «ένα θετικό, πολυπόθητο βήμα στο μονοπάτι που τώρα πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της χώρας», ανέφερε η Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι δήλωσε ότι οι δύο επικείμενες σύνοδοι κορυφής αποτελούν ευκαιρία «για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και να φέρουν πρόσθετα, συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα», ενώ προσέφερε τη στήριξη της ΕΕ στις συνομιλίες «με κάθε δυνατό τρόπο». Σύμφωνα με την ίδια, η θέση της ΕΕ για τη Βόρεια Κορέα παραμένει σε αυτή τη φάση αμετάβλητη, συνδυάζοντας κυρώσεις με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται άλλωστε να διεξαχθούν δύο σημαντικές Σύνοδοι Κορυφής: η μία Βόρειας και Νότιας Κορέας και άλλη Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ