ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: Η ένταση στο Αιγαίο έχει κλιμακωθεί από Έλληνες και Ελληνοκύπριους

Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: Η ένταση στο Αιγαίο έχει κλιμακωθεί από Έλληνες και Ελληνοκύπριους Facebook Twitter
1

Για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο μίλησε ο Τούρκος Πρέσβης στην Ε.Ε., Φαρούκ Καϊμακτσί, σε συνέντευξή του.

«Η ένταση στο Αιγαίο έχει κλιμακωθεί από συμβάντα που προκαλούνται από τους Ελληνοκύπριους και Έλληνες γείτονές μας», είπε Καϊμακτσί, κατά τη συνέντευξή του στο Euractiv.com.

Ο Τούρκος Πρέσβης στην Ε.Ε., απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους της κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο είπε: «Τα συμβάντα έχουν προκληθεί από τους Ελληνοκύπριους και Έλληνες γείτονές μας» και πρόσθεσε πως «ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα, αλλά ποιος είναι ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο, σε μια μικρή νησίδα στο Αιγαίο;».

«Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό; Ποιος είναι ο λόγος να τοποθετήσεις μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας αλλά απλώς προκαλούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία λέει το ίδιο. Πως μπορείς λοιπόν να ισχυριστείς ότι αυτή είναι η κυριαρχία σου; Μπορεί να είναι Τουρκικά ή Ελληνικά, αλλά δεν έχει γίνει οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μέχρι να συμφωνηθεί η οριοθέτηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε επικράτεια ή χωρικά ύδατα σε αμφισβητούμενες περιοχές» ανέφερε.

«Αυτό που λέμε είναι ότι αυτά τα νησάκια, των οποίων το καθεστώς δεν ορίζεται από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορούν να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Έτσι μέχρι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί προκαλούμε όλα αυτά τα πράγματα;» πρόσθεσε.
«Λουλούδια, σημαίες ή ακόμη και πικνίκ σε αυτά τα νησάκια είναι προκλήσεις και δεν τα θέλουμε αυτά, ειδικά μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Και γιατί συμβαίνουν τώρα; Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν και νομίζω ότι αυτά τα νησάκια και τα βράχια θα γίνουν ένας χώρος συνεργασίας και όχι μια πηγή σύγκρουσης», κατέληξε ο Καϊμακτσί για το θέμα αυτό.

Σχετικά με τις δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν στη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη. «Αλλά και πάλι, η οριοθέτηση δεν έχει γίνει, συνεπώς υπάρχουν θέματα μεταξύ της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Τουρκίας, καθώς και με τους Τουρκοκύπριους».

«Ισχυρίζονται ότι ορισμένες περιοχές τους ανήκουν, αν και η οριοθέτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχουν επίσης περιοχές που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Μέχρις ότου οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν με τους Τουρκοκύπριους σε αυτές τις περιοχές, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», είπε.

«Πριν από πέντε χρόνια, στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν να δημιουργήσουμε μια κοινή επιτροπή για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων και αυτή η επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει από κοινού μέχρι την τελική λύση στο Κυπριακό. Το εισόδημα που θα προέκυπτε από αυτές τις δραστηριότητες θα μπορούσε να διανεμηθεί στους κατοίκους του νησιού. Όμως, η ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε και τώρα προσφέρει κάποια προσοδοφόρα κίνητρα σε εταιρείες τρίτων χωρών και έρχονται για να εξερευνήσουν για πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό είναι πρόβλημα» επεσήμανε ο Καϊμακτσί.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Το ίδιο ισχύει για τους Τουρκοκύπριους. Θα σταθούμε στο πλευρό τους» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρέσβης.

Πηγή: Euractiv.com

Διεθνή
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Γιατί να παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μιας χώρας που δε σας ανήκει; Γιατί να διεκδικείτε βραχονησίδες ακατοίκητες; Γιατί να θεωρείτε δικά σας νησιά της Ελλάδος που έχουν κατοχυρωθεί με διεθνείς συνθήκες που και οι ίδιοι έχετε υπογράψει; Κάποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα...