Οι Αιγύπτιοι αντιδρούν στην απαγόρευση του online πορνό

Οι Αιγύπτιοι αντιδρούν στην απαγόρευση του online πορνό Facebook Twitter
0

Οι αντιδράσεις στην απόφαση του εισαγγελέα Abdel Maguid Mahmoud να εφαρμόσει μια παλαιότερη διοικητική δικαστική απόφαση που απαγορεύει πορνογραφικές ιστοσελίδες στην Αίγυπτο ποικίλλουν μεταξύ των ανεξάρτητων και των κομματικών πολιτικών, γράφει η  Ahram Online.


Οι Ισλαμιστές πολιτικοί επαίνεσαν την κίνηση.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Mahmoud Ghozlan χαρακτήρισε την απόφαση ως «ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία μιας κοινωνίας βασισμένης στην ηθική. Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα θα εξυπηρετήσει τη διατήρηση των κοινωνικών προτύπων και αξιών της Αιγύπτου".

Ο Mohamed Nour, εκπρόσωπος του Κόμματος Σαλαφιστών Nour, εξέφρασε παρόμοια συναισθήματα: "Η διοικητική απόφαση του δικαστηρίου για την απαγόρευση πορνογραφικών σελίδων αποτελεί ένα βήμα προς τη διαφύλαξη των παραδοσιακών αιγυπτιακών αξιών και της ηθικής». Ο Nour ότι δεν υπάρχει φόβος για πιθανές επιπτώσεις της απόφασης στις προσωπικές και δημόσιες ελευθερίες. «Η αιγυπτιακή κοινωνία είναι συντηρητική από τη φύση της και απορρίπτει αυτές τις ιστοσελίδες», υποστήριξε.

Όμως οι περισσότεροι πολιτικοί ακτιβιστές είναι αντίθετοι με την απόφαση: «Αυτοί που ασχολούνται με την απαγόρευση ιστοσελίδων (που για τεχνικούς λόγους δεν είναι σε θέση να μπλοκάρουν) θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τη σύνταξη του νέου συντάγματος της Αιγύπτου», έγραψε ο Ayman El-Sayad, ένας φιλελεύθερος δημοσιογράφος και σύμβουλος του προέδρου Mohamed Morsi στο Τουίτερ.

Ο Islam Lotfy, ένα πρώην μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επέκρινε επίσης την κίνηση. "Αντί να επικεντρώνεται σε πορνογραφικές ιστοσελίδες, ο Γενικός Εισαγγελέας θα έπρεπε να επικεντρωθεί στις προσπάθειές για την καταπολέμηση της διαφθοράς», έγραψε στο Twitter, αναφερόμενος στις πολλές άλυτες υποθέσεις διαφθοράς που υποβλήθηκαν στο γραφείο του δημόσιου εισαγγελέα, ο οποίος έχει επίσης κατηγορηθεί για διαφθορά από αρκετές εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"'Ηρεμες Εξομολογήσεις". Το ιστολόγιο της Aliaa Magda Elmahdy.

Αλμανάκ / "'Ηρεμες Εξομολογήσεις". Το ιστολόγιο της Aliaa Magda Elmahdy.

Ολόκληρη η αραβική ιντερνετική κοινότητα έχει πάρει φωτιά με την απόφαση της νεαρής Αιγύπτιας φοιτήτριας Aliaa Magda Elmahdy να ανεβάσει μία προσωπική γυμνή φωτογραφία της στο ιστολογιό της για να διεκδικήσει μία ουσιαστική ελευθερία έκφρασης. Παραμονές μιας ιστορικής νίκης των Ισλαμιστών στις επερχόμενες εκλογές, η χωρίς προηγούμενο χειρονομία αυτή -για τον αραβικό κόσμο- είχε σκοπό να καταγγείλει τη "βίαιη, υποκριτική, ρατσισική και σεξιστική αιγυπτιακή κοινωνία, όπου το γυμνό απουσιάζει από τα βιβλία τέχνης, όπου το μάθημα ζωγραφικής γίνεται χωρίς γυμνά μοντέλα και όπου καταστρέφονται τα αρχαία αγάλματα". Οι φίλοι της Aliaa, που δηλώνει "άθεη και ατομίστρια", φοβούνται μην απειληθεί η ζωή της, αλλά για την ώρα, παρ' όλη τη δημοσιότητα που δόθηκε στη γυμνή φωτογραφία, δεν έχει αποτελέσει στόχο των Σαλαφιστών -των φονταμενταλιστών Μουσουλμάνων με την όλο και μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα. Υπερβαίνοντας δύο απόλυτα ταμπού της Αιγυπτιακής κοινωνίας -το γυμνό σώμα και τον αθεισμό- κατόρθωσε πάντως να συσπειρώσει γύρω της μία μεγάλη μερίδα νέων που ασφυκτιούν μέσα στις συντηρητικές αραβικές κοινωνίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Συρία: Ισλαμιστικό dress code για γυναίκες στις παραλίες μετά την θεοκρατική αλλαγή στα σχολεία

Διεθνή / Συρία: Dress code με "φαρδιά και σεμνά" ρούχα και μπουρκίνι για τις γυναίκες στις παραλίες

Η κυβέρνηση του «τζιχαντιστή με το κοστούμι» Αχμέντ αλ Σαράα ζήτησε σήμερα από τις γυναίκες να φορούν μπουρκίνι ή ενδύματα που καλύπτουν πλήρως το σώμα στις δημόσιες παραλίες
LIFO NEWSROOM
Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Διεθνή / Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πλησιάζοντας τα γερμανικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
LIFO NEWSROOM
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Στους 10 οι νεκροί - «Φρίκη που δεν περιγράφεται με λόγια»

Διεθνή / Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Τριήμερο εθνικό πένθος - Στους 10 οι νεκροί

O Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν έκανε λόγο για «χτύπημα στην καρδιά της Αυστρίας» - Yπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο
LIFO NEWSROOM