Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η τουρκική λίρα

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η τουρκική λίρα Facebook Twitter
EPA/ERDEM SAHIN
0

H τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα σε νέα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής και του πληθωρισμού, αλλά και σχετικά με την πολιτική ένταση στη Ρωσία και τη Συρία.

Η λίρα, που είναι ένα από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έκανε βουτιά σε χαμηλά επίπεδα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, πιεζόμενη από τις μαζικές πωλήσεις του ρωσικού ρουβλιού, του νομίσματος ενός μεγάλου εμπορικού εταίρου της.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,1550 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας υποτίμηση 8,5% φέτος, και στο χαμηλό ρεκόρ των 5,1435 λιρών ανά ευρώ.

Ενώ τα ρωσικά στοιχεία ενεργητικού έχουν πληγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Ρώσων επιχειρηματιών, επενδυτές δήλωναν ότι πολλά από τα προβλήματα της Τουρκίας είναι εσωτερικά, σημειώνοντας τις ανησυχίες ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που θέλει τη μείωση των επιτοκίων, έχει υπερβολική επιρροή στη νομισματική πολιτική.

Μικρή ήταν η επίπτωση από τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο παρακολουθείται στενά, τα οποία έδειξαν ένα έλλειμμα ύψους 4,152 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο έναντι 7,039 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους (2,556 δισ. δολάρια) και ένας αναλυτής δήλωσε ότι αυτό επιβεβαίωσε την αδυναμία της Τουρκίας στο μέτωπο του ισοζυγίου πληρωμών.

«(Αυτό) υπογραμμίζει τις δυσκολίες για τη CBRT (την τουρκική κεντρική τράπεζα) στη διαχείριση της λίρας, όταν ο Ερντογάν έχει δέσει και τα δύο της χέρια πίσω από την πλάτη, περιορίζοντας τη δυνατότητά της να αυξάνει τα επιτόκιά της», δήλωσε ο Τίμοθι Ας, υπεύθυνος για τη στρατηγική της Bluebay Asset Management. Η επόμενη συνεδρίαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική θα είναι στις 25 Απριλίου.

Το κόστος ασφάλισης τουρκικού χρέους αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο 4,5 μηνών, ενώ οι τιμές των ομολόγων με νόμισμα αναφοράς το δολάριο υποχώρησαν γενικά.

Το τουρκικό πενταετές CDS (κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας) αυξήθηκε στις 215 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου και αυξημένο κατά 6 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς άνοιξε στο 13,5% έναντι 13,41% την προηγούμενη ημέρα. Ο βασικός δείκτης μετοχών BIST 100 σημείωνε άνοδο 0,35%, έχοντας υποχωρήσει 2,16% χθες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM