Οι βρετανικές επιχειρήσεις παραδέχονται ότι πληρώνουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες

Οι βρετανικές επιχειρήσεις παραδέχονται ότι πληρώνουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες Facebook Twitter
4

Σχεδόν 8 στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις στη Βρετανία παραδέχθηκαν ότι πληρώνουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες εργαζόμενές τους, σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση η οποία επέβαλε τη διαφάνεια στο θέμα αυτό.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει διορία ως χθες τα μεσάνυχτα στις επιχειρήσεις όλων των τομέων με περισσότερους από 250 μισθωτούς, όπως και στην πλειονότητα των διοικήσεων, για να δημοσιοποιήσουν τις διαφορές στους μισθούς μεταξύ των ανδρών και των γυναικών εργαζομένων τους.

Λίγο περισσότερες από 10.000 από αυτές είχαν παραδώσει τα στοιχεία αυτά σήμερα το πρωί.

Από αυτές, το 92% παραδέχεται την ύπαρξη μισθολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών - 78% υπέρ των ανδρών και 14% υπέρ των γυναικών. Περίπου 8% των εταιρειών παρουσιάζουν μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε χθες στην Daily Telegraph, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτήρισε τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών «κατάφωρη αδικία» που πρέπει να καταπολεμηθεί πολύ γρήγορα.

Η αεροπορική εταιρεία Ryanair βρίσκεται μεταξύ των εταιρειών στις οποίες υπάρχουν μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ιρλανδική εταιρεία αποκάλυψε ότι οι γυναίκες υπάλληλοί της πληρώνονται κατά μέσον όρο 71,8% λιγότερο από τους άνδρες εργαζόμενούς της.

Η διαφορά στους μισθούς μετράται υπολογίζοντας τον μέσο όρο των ωριαίων αποδοχών των υπαλλήλων κάθε φύλου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το είδος της θέσης που κατέχει ο κάθε εργαζόμενος ή η αρχαιότητά του. Η βρετανική κυβέρνηση δεν επέβαλε την δημοσιοποίηση των μισθολογικών διαφορών στις ίδιες θέσεις, καθώς η διάκριση αυτή απαγορεύεται από την βρετανική νομοθεσία από το 1970.

Υπερασπιζόμενη τον εαυτό της, η Ryanair κατήγγειλε έναν τρόπο υπολογισμού ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το επάγγελμα του πιλότου, που έχει υψηλές αποδοχές, είναι στην συντριπτική του πλειοψηφία ανδροκρατούμενο. Η ανταγωνίστριά της EasyJet παρουσιάζει για τον ίδιο λόγο διαφορά 45%.

Το επιχείρημα αυτό δεν φαίνεται να είναι κάτι που διαφεύγει της πρωθυπουργού, η οποία σημείωσε στο άρθρο της ότι «οι μισθολογικές διαφορές είναι συμπτώματα ενός μεγαλύτερου προβλήματος, αυτού της υπο-εκπροσώπησης των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο».

Ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει και αυτός ανισότητα στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των RBS, Lloyds, Barclays και HSBC, κυρίως αυτών που κλίνουν περισσότερο προς τον τομέα των επιχειρηματικών τραπεζών, ο οποίος είναι περισσότερο ανδροκρατούμενος.

Ορισμένες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες ανακοίνωσαν αντιθέτως απόλυτη ισότητα στους μισθούς μεταξύ των ανδρών και γυναικών εργαζομένων τους, όπως οι Starbucks και McDonald.

Όσον αφορά τώρα τις επιχειρήσεις που δεν δημοσιοποίησαν τις μισθολογικές τους διαφορές, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν άμεσα νομικές διώξεις.

«Οι οργανισμοί που αρνούνται να δημοσιεύσουν τις μισθολογικές τους διαφορές δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία», προειδοποίησε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Θα ηταν περίεργο και πολύ άδικο να τους πλήρωναν ίδιο. Ο λόγος είναι άπλος: κατά μέσο όρο οι άνδρες έργαζονται σε ανώτερες θέσεις, περισσότερες ώρες και σε αντικείμενο που πληρώνει καλύτερα. Αλλίμονο εάν ο ρόλος ICT Architect (σχεδόν πάντα άνδρας/ ωράρια άστα να πάνε/ σπουδές βαρβάτες) έπαιρνε τα ίδια λεφτά με τον ρόλο πχ Corporate Comms Executive (σχεδόν πάντα γυναίκα/ 9-5/ σπουδές τρία πουλάκια). Αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θες βρόντα...
Smurfakos, η ερευνα λεει ξεκαθαρα ότι ΔΕΝ ελαβε καν υποψιν την ποικιλομορφια των θεσεων εργασίας αλλα ουτε και την ποικιλομορφία της προυπηρεσίας, το πηγαν ακομα πιο πρωτογωνα οι ανθρωποι. Που πας τεχνοκρατικα να βγάλεις ακρη με δαυτους; που να τους μπλέξεις και με βασικο μισθο vs διαπραγματευσεις για παραπανω απο τον βασικο ως παραμετρο διαφοροποίησης, θα σε κοιτανε λες και εισαι εξωγήινος.Αποφοιτησαν όλοι απο την Βαρουφακειο Οικονομικη Σχολη οπου αμα κατι είναι ευηχο και απλοικο (ενα απο τα δειγματα λαικισμου συμφωνα με αρθρο της lifo) είναι και σωστο.Και την Ψηφο θα την παρουν και θα τις ξεπαραδιασουν....
το είδος της θέσης που κατέχει ο κάθε εργαζόμενος ή η αρχαιότητά του Πηγή: www.lifo.grΣοβαρα τωρα; δυο απο τα πιο βασικα μισθολογικα κριτηρια ΔΕΝ λαμβανονται υποψιν;Ενα λογιστης με δυο χρονια προυπηρεσία είναι αδικο που δεν πληρωνεται το ίδιο με εναν λογιστη με 1 χρονια;Ενας προισταμενος τεχνικων είναι αδικο που πληρωνεται περισσότερο απο εναν τηλεφωνητη;Πως ο λαικισμος σε ολο του το μεγαλείο κανει ζημια σε αυτο που υποτιθεται θελει να καταδειξει.....μισθολογικη ανισότητα υπάρχει αλλα όταν συζητάμε με στατιστικα απαραδεκτες μεθοδολογιες για να λαικισουμε δημιουργόντας εντυπώσεις μαντεξτε τι θα συμβει;Στατιστικη ερευνα συγκρινει ανομοια πραγματα και βασιζουμε αγανακτησμενα συμπερασματα....γιατί ο λαικισμος και η εκκληση στο συναισθημα εχουν ξεσκιστει να δινουν ρεαλιστικες λυσεις.Αμα λυσετε εσεις τις εμφυλες ανισσότητες ρεαλιστικα και μονιμα να μου τρυπήσετε την μυτη.Μετα απο αυτα αντε επιστρεξτε στην "καταφωρη εμφυλη ανισσότητα των πολυεκκατομυριουχων του σινεμα", δεν είστε εσεις για προκοπη ανθρωποι, αντε κανα τουιτερ και πολυ σας είναι.