Ο σοκαριστικός λόγος που ξαφνικά τα ποντίκια άρχισαν να τρώνε ζωντανά τα άλμπατρος σε μια ατόλη

Ο σοκαριστικός λόγος που ξαφνικά τα ποντίκια άρχισαν να τρώνε ζωντανά τα άλμπατρος σε μια ατόλη Facebook Twitter
1

Για πολλές δεκαετίες, λίγα πράγματα εμπόδιζαν τα άλμπατρος από το να φωλιάζουν και να μεγαλώνουν τα μικρά τους στην Ατόλη Midway,  τα κοραλλιογενή νησιά στο δυτικό άκρο των νησιών της Χαβάης.

Αλλά τα τελευταία χρόνια, τα μεγαλοπρεπή θαλάσσια πτηνά έχουν πέσει θύματα φρικιαστικών επιθέσεων με δράστη έναν απίθανο εχθρό: τα οικόσιτα ποντίκια.

Τα ανοιχτά τραύματα στα κεφάλια, τους λαιμούς και τις πλάτες των πτηνών παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από επιστήμονες και εθελοντές το 2015 στο Sand Island.

Ο σοκαριστικός λόγος που ξαφνικά τα ποντίκια άρχισαν να τρώνε ζωντανά τα άλμπατρος σε μια ατόλη Facebook Twitter

Οι τρομακτικοί τραυματισμοί προκάλεσαν ανησυχία για το τι θα μπορούσε να απειλήσει ξαφνικά τη μεγαλύτερη αποικία άλμπατρος στον κόσμο. Η αποκάλυψη του δράστη ήταν ακόμη πιο σοκαριστική.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι δράστες ήταν μάλλον κουκουβάγιες ή γεράκια, αλλά ο τύπος των τραυμάτων δεν ταίριαζε.

Καθώς οι επιστήμονες δεν εντόπιζαν την πηγή των επιθέσεων, τοποθέτησαν κάμερες για να καταγράψουν τι πλήγωνε τα πουλιά στις φωλιές τους. Τα πλάνα κατέγραψαν μια τρομακτική σκηνή: ποντίκια γαντζωμένα στην πλάτη των πουλιών, τα έτρωγαν ζωντανά. Όμως στόχος τους δεν ήταν η σάρκα των πτηνών, αλλά μάλλον το αίμα τους.

 

Οι ποντικοί έφτασαν για πρώτη φορά στο νησί πριν από 75 χρόνια, αλλά προηγουμένως συνυπήρχαν ειρηνικά με τα πουλιά, όπως αναφέρει ο Ματ Μπράουν, επικεφαλής της Υπηρεσία Άγριας Ζωής.

Τα στοιχεία για τις επιθέσεις πλέον είναι τρομακτικά καθώς χίλια άλμπατρος (ενήλικα και νεοσσοί) έχουν πεθάνει από τις επιθέσεις και αμέτρητα είναι τα τραυματισμένα πουλιά. Σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός των πουλιών που για να γλιτώσουν έχουν εγκαταλείψει τις φωλιές τους.

Ο ακριβής λόγος πίσω από τις ξαφνικές επιθέσεις δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά υπάρχει διατυπωμένη η επικρατέστερη θεωρία για το αίμα.

Την περίοδο που εμφανίστηκαν οι πρώτες επιθέσεις η ατολή υπέφερε από ξηρασία, δήλωσε στην εφημερίδα The Washington Post ο Μπραντ Κέιτ, διευθυντής του προγράμματος των ωκεανών και νησιών.

«Τα ποντίκια αναζητούσαν πηγές υγρασίας και έφτασαν να πίνουν πραγματικά αίμα», λένε οι ερευνητές.

Πρόσθεσε ότι είναι δυνατό οι επιθέσεις να εξαπλώθηκαν επειδή τα ποντίκια έμαθαν το ένα από το άλλο, ανακαλύπτοντας έναν νέο τρόπο επιβίωσης. Τα ποντίκια είναι παμφάγα, που σημαίνει ότι κάθε πηγή τροφής που μπορούν να βρουν γίνεται το γεύμα τους.

Αλλά πώς είναι δυνατόν τόσο μεγάλα θαλάσσια πτηνά να πέφτουν θύματα ενός τρωκτικού;

Ο σοκαριστικός λόγος που ξαφνικά τα ποντίκια άρχισαν να τρώνε ζωντανά τα άλμπατρος σε μια ατόλη Facebook Twitter

Έχοντας φωλιές στο νησί για τόσο πολύ καιρό χωρίς να αντιμετωπίζουν απειλές από τους θηρευτές, τα πουλιά εξελίχθηκαν χωρίς το ένστικτο του φόβου ή αμυντικούς μηχανισμούς.

Τα άλμπατρος έγιναν τόσο εύκολος στόχος λόγω του έντονου βιολογικού ενστίκτου τους να φρουρούν τους νεοσσούς. Η αντίδρασή τους δεν είναι η φυγή, αλλά παραμένουν εκεί, καθισμένα πάνω από τις φωλιές τους για να προστατέψουν τα αβγά και τους νεοσσούς.

Τα ποντίκια εκμεταλλεύτηκαν επίσης μια αδυναμία στην άμυνα των άλμπατρος και κάνουν πάντα από πίσω τις επιθέσεις όπου δεν μπορεί να φτάσει το ισχυρό ράμφος του πουλιού.

Ο σοκαριστικός λόγος που ξαφνικά τα ποντίκια άρχισαν να τρώνε ζωντανά τα άλμπατρος σε μια ατόλη Facebook Twitter

Ήδη οι επιστήμονες έχουν λάβει τα πρώτα μέτρα περιορισμού των τρωκτικών καθώς θεωρούν πως οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη βλάβη στον πληθυσμό των πουλιών και η μελλοντική απειλή ίσως να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ένα σχέδιο μαζικής εξόντωσης τρωκτικών για να μειωθεί αισθητά ο αριθμός τους στην περιοχή εκπονείται αυτές τις μέρες και αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM