ΟΗΕ: Συντριπτικά τα τεκμήρια για τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία

ΟΗΕ: Συντριπτικά τα τεκμήρια για τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία Facebook Twitter
EPA/MOHAMMED BADRA
0

Μηχανισμός του ΟΗΕ που διεξάγει έρευνες για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, καθώς και ακτιβιστές, έχουν συγκεντρώσει «τεράστιο όγκο συντριπτικών» μαρτυριών, εικόνων και βίντεο που τεκμηριώνουν φρικαλεότητες για τις οποίες ευθύνονται όλα τα μέρη στη σύρραξη, ανέφερε στην πρώτη του έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Ο λεγόμενος «Διεθνής αμερόληπτος και ανεξάρτητος μηχανισμός αρωγής στην έρευνα και τη δίωξη προσώπων που ευθύνονται για τα σοβαρότερα εγκλήματα του διεθνούς δικαίου στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία», του οποίου επικεφαλής έχει τεθεί η Γαλλίδα δικαστικός Κατρίν Μαρκί-Ουέλ, διευκρίνισε ότι διεξάγει προκαταρκτικές έρευνες για πολλές υποθέσεις και συνεργάζεται με δικαστικούς σε διάφορες χώρες που διενεργούν έρευνες για εγκλήματα πολέμου.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι κράτη της Ευρώπης, όπου δικαστήρια θα μπορούσαν να επικαλεστούν ότι έχουν παγκόσμια δικαιοδοσία και να προσαγάγουν υπόπτους.

Στο μέλλον κάποιο υπάρχον σώμα όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ή κάποιο νέο σώμα, μπορεί εξάλλου να αναλάβει να δικάσει υπόπτους για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, σημειώνεται στην πρώτη έκθεση του Μηχανισμού.

Η ομάδα ελπίζει να οριστικοποιήσει σύντομα μια συμφωνία με την Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε μαρτυρίες και στοιχεία που έχει συγκεντρώσει αυτό το διακριτό όργανο τα τελευταία έξι χρόνια, κατά την έκθεση.

Ο όγκος των «βίντεο, των εικόνων» και των άλλων τεκμηρίων που έχουν συγκεντρωθεί, ιδίως «χάρη στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης» είναι κάτι που «δεν έχει προηγούμενο σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία λογοδοσίας για εγκλήματα διεθνούς δικαίου μέχρι σήμερα», αναφέρει η έκθεση της ομάδας της Μαρκί-Ουέλ.

Προστίθεται ότι «δεν είναι δυνατόν να ασκηθούν διώξεις για όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, με δεδομένο τον πελώριο αριθμό τους».

Όμως πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα ασκηθούν με δίκαιο τρόπο διώξεις για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη, ιδίως εγκλήματα σεξουαλικής φύσης ή εγκλήματα που συνδέονται με το φύλο, καθώς και εγκλήματα με θύματα παιδιά.

Ο Μηχανισμός επιδιώκει παράλληλα να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα τη 15η Μαρτίου κατηγόρησε άνδρες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και παραστρατιωτικούς ότι βίασαν γυναίκες και έκαναν σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών, κοριτσιών και ανδρών για να τιμωρήσουν κατοίκους κοινοτήτων που έλεγχαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πράξεις που συνιστούν εγκλήματα πολέμου κι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ακόμη, η Επιτροπή Έρευνας κατηγόρησε τις συριακές δυνάμεις και για άλλα πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ιδίως ομαδικές εκτελέσεις, καθώς και οργανώσεις ανταρτών για εγκλήματα του διεθνούς δικαίου, όπως ανθρωποκτονίες και βασανιστήρια.

Η ομάδα της Μαρκί-Ουέλ ανέφερε ότι οι προσπάθειές της θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως του εάν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία και βάσει της αρχής πως δεν μπορεί να αμνηστευθούν «εγκλήματα του διεθνούς δικαίου».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Ξεκίνησαν νέες έρευνες στην Πορτογαλία 18 χρόνια μετά την εξαφάνιση

Διεθνή / Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Ξεκίνησαν νέες έρευνες στην Πορτογαλία 18 χρόνια μετά την εξαφάνιση

Οι αρχές της Πορτογαλίας και της Γερμανίας ξαναρχίζουν τις έρευνες για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν, με επίκεντρο πηγάδια και εγκαταλελειμμένα κτίρια κοντά στο σημείο που χάθηκε το 2007
LIFO NEWSROOM
Τι είναι τα ορυκτά σπάνιων γαιών και γιατί είναι κεντρικής σημασίας στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ;

Διεθνή / Τι είναι τα ορυκτά σπάνιων γαιών και γιατί είναι κεντρικής σημασίας στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ;

Οι σπάνιες γαίες αποτελούν το νέο πεδίο σύγκρουσης ΗΠΑ–Κίνας - Τι είναι, πού χρησιμοποιούνται και γιατί η Ουάσιγκτον στρέφεται σε Γροιλανδία, Ουκρανία και Σαουδική Αραβία για εναλλακτικές λύσει
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μπαλντόνι - Λάιβλι: «Βρείτε τα», τους είπε δικαστής για μέρος των καταγγελιών 

Διεθνή / Υπόθεση Μπαλντόνι - Λάιβλι: «Βρείτε τα», τους είπε δικαστής για μέρος των καταγγελιών 

Ο Μπαλντόνι ζητά ιατρικά αρχεία που να τεκμηριώνουν κατηγορίες της Λάιβλι, εκείνη αρνείται να τα δώσει και θέλει να αποσύρει τις συγκεκριμένες καταγγελίες - κάτι που όμως, της αρνήθηκε ο δικαστής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Χέγκσεθ αφαιρεί το όνομα του γκέι ακτιβιστή Χάρβεϊ Μιλκ από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Χέγκσεθ αφαιρεί το όνομα του γκέι ακτιβιστή Χάρβεϊ Μιλκ από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, διέταξε τη μετονομασία του πλοίου USNS Harvey Milk, προκαλώντας αντιδράσεις για την αφαίρεση τιμών προς τον πρωτοπόρο ακτιβιστή LGBTQ+ δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Παλαιστινίους να μην ταξιδεύουν στους δρόμους που οδηγούν στα κέντρα παροχής βοήθειας στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τους «ζώνες μάχης

Διεθνή / Γάζα: Μη χρησιμοποιείτε δρόμους προς τα κέντρα βοήθειας, λέει το Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραηλινού στρατού κοντά σε κέντρα διανομής τροφίμων της GHF - Ο ΟΗΕ μιλά για εγκλήματα πολέμου, ενώ συνεχίζεται η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας.
LIFO NEWSROOM