Η απάντηση της ΕΕ στον Τραμπ για τους δασμούς θα είναι «λογική» λέει ο Τουσκ

Η απάντηση της ΕΕ στον Τραμπ για τους δασμούς θα είναι «λογική» λέει ο Τουσκ Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής ένωσης στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα είναι υπεύθυνη και λογική.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα πιθανά σενάρια. Ως η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη του κόσμου, η απάντηση της ΕΕ θα είναι υπεύθυνη και λογική, αναφέρει ο Τουσκ στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 22 και 23 Μαρτίου ο Τουσκ.

Δεδομένης της σημασίας της σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, θα έπρεπε να ενισχύσουμε τις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις μας και όχι να τις αποδυναμώσουμε. Και αυτό, παρά τις εποχιακές αναταράξεις, πρόσθεσε.

Όπως λέει ο Μοντεσκιέ: η φυσική συνέπεια του εμπορίου είναι η ειρήνη, επέμεινε.

Ο Τουσκ υπενθύμισε εξάλλου ότι οι δασμοί που επέβαλαν το 1930 οι ΗΠΑ στο ένα τρίτο του εμπορίου μας, οδήγησαν σε έναν εμπορικό πόλεμο. Οι δασμοί που προτείνονται σήμερα από την Ουάσινγκτον, εφόσον εφαρμοστούν, θα επηρεάσουν περίπου το 1,5% του διατλαντικού εμπορίου.

Υπογραμμίζω αυτούς τους αριθμούς, όχι για να υποβαθμίσω την ανάγκη μιας ανάλογης απάντησης, συμβατής με τους κανονισμούς του ΠΟΕ, αλλά για να δώσω μια άλλη, ευρύτερη προοπτική, εξήγησε.

Οι δασμοί αυτοί, ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Μαρτίου. Η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και άλλους αξιωματούχους, με στόχο να εξαιρεθεί στο σύνολό της η ΕΕ από τους δασμούς αυτούς.

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν αντίμετρα, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε τρεις μήνες, όπως είναι η φορολόγηση ορισμένων εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων: μεταξύ άλλων, υφάσματα τζιν, μηχανές μεγάλου κυβισμού και φιστικοβούτυρο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM