Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως στέλνει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ και εξήγγειλε γεωτρήσεις

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως στέλνει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ και εξήγγειλε γεωτρήσεις Facebook Twitter
1

Έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου προανήγγειλε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας τη ναυπήγηση ενός εκ των μεγαλυτέρων ερευνητικών πλοίων στον κόσμο.

Σύντομα το σκάφος θα αρχίσει τις επιχειρήσεις του στην ανατολική Μεσόγειο είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν, που συμμετείχε σε συνέδριο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, προειδοποίησε πως «κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει» τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ΑΟΖ.

«Θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Μιλώντας για κοινές επενδύσεις, η αντιπροσωπεία που θα κάνει γεωτρήσεις «για όλους» και θα μοιραστεί στη Βόρεια και τη Νότια Κύπρο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

«Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση εδώ», διεμήνυσε.

«Ελπίζω να έχουν πάρει το μάθημά τους από την ξεκάθαρη στάση μας απέναντι στις απόπειρες γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου παρά την αντίθεση μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά στο άμεσο περιβάλλον μας και ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο» προειδοποίησε.

Ξεκινά η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού

Έχοντας στο πλευρό του τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «φίλο του» και αναφέρθηκε στην κατασκευή πυρηνικου αντιδραστήρα στο Ακουγιού.


Η θεμελίωση του σταθμού θα ξεκινήσει φέτος και «πολύ σύντομα» θα γιορτάζει στα εγκαίνια με τον Ρώσο πρόεδρο στο πλευρό του, όπως είπε. 


Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έγκυρες πηγές αποκάλυπταν ωστόσο πως το έργο, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα ξεκινήσει πριν το 2023, αφού η ρωσική εταιρεία Rosatom που το έχει αναλάβει, αναζητά Τούρκους εταίρους για να επωμιστούν το 49%.


Όταν ολοκληρωθεί, ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ, θα μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM