Απεργία την Πρωτομαγιά

Άνοιξαν οι κάλπες στη Μόσχα - Άνετη επικράτηση του Πούτιν προεξοφλούν οι δημοσκοπήσεις

Άνοιξαν οι κάλπες στη Μόσχα - Άνετη επικράτηση του Πούτιν προεξοφλούν οι δημοσκοπήσεις Facebook Twitter
EPA
0

Στις 8:00 π.μ (τοπική ώρα) άνοιξαν σήμερα οι κάλπες στη Μόσχα για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, στις οποίες αναμένεται μία άνετη επικράτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος Πούτιν συγκεντρώνει την προτίμηση του 70% του εκλογικού σώματος. 

Ο εκατομμυριούχος υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν ακολουθεί με 7%, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι με 5%, η φιλελεύθερη δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ με 1%-2% και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι με αμελητέα ποσοστά.

Οι κάλπες είχαν ανοίξει νωρίτερα, λόγω της διαφοράς ώρας, σε εκλογικά τμήματα της Σιβηρίας.

Συνολικά, περισσότερα από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της Ρωσίας.

Η διαφαινόμενη νίκη του Πούτιν θα τον κρατήσει στην κορυφή της εξουσίας έως το 2024, ενισχύοντας τη δυναμική του εν μέσω της νέας διπλωματικής κλιμάκωσης της Μόσχας με την Δύση.


Κατηγορούμενος από το Λονδίνο ότι "διέταξε" τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία, στο στόχαστρο του ΟΗΕ για την υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, αντιμέτωπος με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για την ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.


Οι διαψεύσεις, οι ανταλλαγές κατηγοριών και οι απειλές για αμοιβαίες κυρώσεις που κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες, συνοψίζουν μία προεδρική θητεία που σημαδεύτηκε από την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και από την εγκατάσταση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος με φόντο τη συριακή σύρραξη, την προσάρτηση της Κριμαίας και την φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκλήρωσε σε χαμηλό προφίλ την προεκλογική εκστρατεία συναντώντας αγρότες στο νότο της χώρας και με μία δίλεπτη ομιλία κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Κριμαία, πριν τραβήξει σέλφις με νέους.


Ο Πούτιν εξασφαλίζει το 70% της πρόθεσης ψήφου και τους επαίνους για την επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα του έπειτα από την ταραγμένη δεκαετία του '90, με τίμημα, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, την σαφή υποχώρηση των ελευθεριών, γεγονός που ελάχιστα φαίνεται να τον απασχολεί.


Στα 65 του χρόνια, θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφού ορίσθηκε διάδοχος του Μπορίς Γέλτσιν.

Το Κρεμλίνο έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, που θα είναι και το μοναδικό βαρόμετρο αυτής της ψηφοφορίας, με μία μαζική καμπάνια ενημέρωσης, παρακίνησης, διευκόλυνσης των ετεροδημοτών, αλλά επίσης και με την άσκηση πίεσης, σύμφωνα με τα μμε, επί των δημοσίων υπαλλήλων και των φοιτητών να πάνε στις κάλπες.

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ