Η Μέρκελ εξελέγη καγκελάριος της Γερμανίας για τέταρτη φορά

Η Μέρκελ εξελέγη καγκελάριος της Γερμανίας για τέταρτη φορά Facebook Twitter
EPA/OMER MESSINGER
0

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ) εξέλεξε σήμερα την Άνγκελα Μέρκελ καγκελάριο της Γερμανίας, για τέταρτη φορά.

Η Μέρκελ εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, με 364 ψήφους, δηλαδή εννέα περισσότερες από όσες απαιτούνταν, αλλά 35 λιγότερες από την κυβερνητική πλειοψηφία των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης (CDU, CSU, SPD) καταλαμβάνουν συνολικά 399 έδρες.

Αναλυτικότερα, από τα 709 μέλη του Κοινοβουλίου, ψήφισαν 692 και καταμετρήθηκαν 688 έγκυρες ψήφοι, 4 άκυρες, 364 «ναι» και 315 «όχι».

«Αποδέχομαι την ψηφοφορία», δήλωσε η Μέρκελ ενώπιον της Μπούντεσταγκ.

Την επόμενη ώρα, ο Ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα ανακηρύξει την Μέρκελ καγκελάριο και αμέσως μετά θα γίνει η ορκωμοσία της ενώπιον του Κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία των νέων υπουργών. Περίπου στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η Μέρκελ αναλαμβάνει την καγκελαρία αποδυναμωμένη και έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η εκλογή της θέτει το τέρμα σε μια μακροχρόνια αναζήτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού τελικά επαναλήφθηκε ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Πρόκειται για το πιο μεγάλο διάστημα που έχει χρειαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Μέρκελ αναμένεται επίσης να ηγηθεί μιας βαθιά διχασμένης χώρας μετά την αλματώδη άνοδο της ακροδεξιάς, με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να αναδεικνύεται με 92 βουλευτές στο ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Το AfD εκμεταλλεύθηκε την απογοήτευση κάποιων ψηφοφόρων από την πολύ κεντρώα πολιτική της Μέρκελ και την απόφασή της να ανοίξει το 2015 τα σύνορα της χώρας στους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές αυτή θα είναι και η τελευταία θητεία της Μέρκελ. Μάλιστα κάποιοι προβλέπουν το πρόωρο τέλος του συνασπισμού, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις ακόμη και από το κόμμα της. Το SPD από την πλευρά του έχει ανακοινώσει ότι σε 18 μήνες θα κάνει έναν απολογισμό των μέχρι τότε πεπραγμένων του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Είναι πολύ πιθανό ο συνασπισμός αυτός να μην κρατήσει τέσσερα χρόνια», δήλωσε ένας στενός συνεργάτης της Μέρκελ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατικών παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται για έναν «γάμο από αγάπη». Όμως πρόσθεσε ότι οι εταίροι «είναι ικανοί να συνεργαστούν και να κυβερνήσουν όπως πρέπει».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ