«Σοκαρισμένος» ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ από τη σκληρή μεταχείριση των μεταναστών σε ΗΠΑ και Ευρώπη

«Σοκαρισμένος» ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ από τη σκληρή μεταχείριση των μεταναστών σε ΗΠΑ και Ευρώπη Facebook Twitter
«Οι κρατήσεις και οι απελάσεις νομοταγών μεταναστών, που βρίσκονται επί χρόνια στη χώρα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, διαλύοντας οικογένειες και δημιουργώντας τεράστια ταλαιπωρία», τόνισε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν. (SOOC/Nikos Libertas)
1

«Σοκαρισμένος» από την καταπιεστική πολιτική που ακολουθείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ιδίως σε ό,τι αφορά τη σκληρή μεταχείριση των μεταναστών, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Στην ετήσια έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ο αλ Χουσέιν επέκρινε επίσης τις κυβερνήσεις που δεν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είμαι σοκαρισμένος από τις αναφορές ότι πολλοί από τους μετανάστες που εντοπίζονται στα νότια σύνορα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, κρατούνται σε καταχρηστικές συνθήκες – όπως σε θερμοκρασίες ψύχους – και ότι ορισμένα μικρά παιδιά κρατούνται χωριστά από τις οικογένειές τους», επισήμανε.

«Οι κρατήσεις και οι απελάσεις νομοταγών μεταναστών, που βρίσκονται επί χρόνια στη χώρα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, διαλύοντας οικογένειες και δημιουργώντας τεράστια ταλαιπωρία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος εξάλλου στο πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) που προστατεύει περίπου 700.000 «Ονειροπόλους» – κυρίως ισπανόφωνους που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι και έχουν λάβει προσωρινές άδειες παραμονής και εργασίας – ο αλ Χουσέιν κατήγγειλε τη «συνεχιζόμενη αβεβαιότητα» που βιώνουν οι δικαιούχοι.

Με βάση την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει το πρόγραμμα, η ισχύς των μέτρων προστασίας θα αρχίσει να τερματίζεται από αυτόν τον μήνα.

Μέχρι στιγμής όμως το Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει να περάσει κάποιον νόμο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης που μπορεί να περικόψουν δραστικά τα κοινωνικά επιδόματα, ιδίως για τους φτωχότερους Αμερικανούς πολίτες.

«Σοκαρισμένος» ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ από τη σκληρή μεταχείριση των μεταναστών σε ΗΠΑ και Ευρώπη Facebook Twitter
EPA/MASSIMO PERCOSSI

Εξάλλου, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τάση προς «τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την υποκίνηση του μίσους» κυριαρχεί στο πολιτικό τοπίο, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία, σημείωσε.

«Ανησυχώ βαθιά» είπε, επειδή κάποιες χώρες επικεντρώνονται στο να εμποδίσουν τους μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη και «σπεύδουν να απελάσουν πολλούς που τα καταφέρνουν».

Διώχνοντας τους μετανάστες από τα σύνορά της, η Ε.Ε. διακινδυνεύει να «αναθέσει την προστασία τους» σε χώρες όπως η Λιβύη, όπου διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια ή σεξουαλική βία.

Επιτέθηκε κυρίως στην Αυστρία, για τα σχεδιαζόμενα μέτρα σε βάρος μουσουλμανικών σχολείων και τεμενών και τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών, αλλά και στην Ουγγαρία που σχεδιάζει να περιορίσει τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που βοηθούν μετανάστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Σε βίντεο οι πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών
THE LIFO TEAM
Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
«Ανησυχώ βαθιά» είπε, επειδή κάποιες χώρες επικεντρώνονται στο να εμποδίσουν τους μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη και «σπεύδουν να απελάσουν πολλούς που τα καταφέρνουν». ‘Ακου τώρα, που κάποιες χώρες έχουν και άποψη για το αν και πόσοι μετανάστες θα διαμένουν ή διερχονται απ’αυτές. Αντί να τους ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες και να απολαύσουν τους καρπούς της πολύπολιτισμικότητας (βλέπε θρησκευτικός σκοταδισμός, FMG, αποκεφαλισμοί, ομαδικοί βιασμοί, γάμοι ανηλίκων κτλ κτλ).