H Άγκυρα κατηγορεί τη Γαλλία για «ανειλικρίνεια»

H Άγκυρα κατηγορεί τη Γαλλία για «ανειλικρίνεια» Facebook Twitter
EPA/CEM TURKEL
0

Η Τουρκία κατηγόρησε σήμερα τη γαλλική προεδρία για «ανειλικρίνεια» στην ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η εκεχειρία που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ να επιβληθεί στη Συρία, αφορά και την επιχείρηση της Άγκυρας στη χώρα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής με τον Τούρκο ομόλογό του ότι η εκεχειρία που έχει ζητήσει να επιβληθεί στη Συρία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να ισχύσει και στην περιοχή του Αφρίν, όπου η Άγκυρα διεξάγει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει το Παρίσι.

«Αντίθετα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου (...) ο πρόεδρος Μακρόν δεν αναφέρθηκε στο Αφρίν όταν μίλησε για την απόφαση του ΟΗΕ», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόι.

Ο Ακσόι εκτίμησε ότι «η διαφορά» μεταξύ του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνδιάλεξης και της γαλλικής ανακοίνωσης «καταδεικνύει έλλειψη ειλικρίνειας» από την πλευρά του Παρισιού, προσθέτοντας ότι «είναι ανάρμοστο να μην ενημερώνεται σωστά η κοινή γνώμη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε εξάλλου ότι η Άγκυρα ενημέρωσε το Παρίσι για την αντίδρασή της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το Σάββατο ομόφωνα απόφαση με την οποία ζητεί να επιβληθεί «χωρίς καθυστέρηση» ανθρωπιστική εκεχειρία σε όλη την επικράτεια της Συρίας.

Η Τουρκία χαιρέτισε την απόφαση αυτή, όμως εκτίμησε ότι δεν αφορά την επιχείρηση που διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ωστόσο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Ναόυερ, ισχυρίστηκε χθες Τρίτη το αντίθετο και «κάλεσε την Τουρκία να ξαναδιαβάσει την απόφαση».

Αντιδρώντας, ο Ακσόι ζήτησε σήμερα από την Ουάσινγκτον «να προσπαθήσει να σταματήσει τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος εναντίον αθώων αμάχων αντί να κάνει δηλώσεις στήριξης προς τους τρομοκράτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Διεθνή / Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία προκαλεί αποδυνάμωση των μυών, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να περπατάει, να μιλάει, να τρώει, να πίνει και να αναπνέει
NEWSROOM
Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Διεθνή / Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης θα φροντίσουν για τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επηρεάζονται
NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια followers μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μιλήσει απευθείας με τον αμερικανικό λαό»
NEWSROOM
Βρετανία: Οι Τόρις υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό του φύλου

Διεθνή / Βρετανία: Όχι στον αυτοπροσδιορισμό, φύλο είναι μόνο το βιολογικό, λένε οι Τόρις για τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό

Αν εκλεγούν στις 4 Ιουλίου, οι Συντηρητικοί και ο Ρίσι Σούνακ υπόσχονται να ξαναγράψουν τον νόμο περί ισότητας ώστε οι προστασίες που κατοχυρώνει να ισχύουν μόνο για το βιολογικό φύλο ενός ατόμου
NEWSROOM