Η Άγκυρα ζητά από την Πράγα την έκδοση του Σάλεχ Μούσλιμ

Η Άγκυρα ζητά από την Πράγα την έκδοση του Σάλεχ Μούσλιμ Facebook Twitter
O κορυφαίος Κούρδος πολιτικός και εκπρόσωπος της κουρδικής μειονότητας της Συρίας (EPA)
0

Η Τουρκία ζήτησε σήμερα την έκδοση του Σάλεχ Μούσλιμ, κορυφαίου κούρδου πολιτικού και εκπροσώπου της κουρδικής μειονότητας της Συρίας, ο οποίος συνελήφθη χθες κατόπιν αιτήματος της Αγκυρας στην Τσεχική Δημοκρατία.


Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε από την Αγκυρα «αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης», συνελήφθη χθες σε ξενοδοχείο της Πράγας , σύμφωνα με ανακοίνωση των τσεχικών και των τουρκικών αρχών.

«Ελπίζουμε ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα τον παραδώσει στην Τουρκία», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος στην πόλη Σανλιούρφα της νότιας Τουρκίας.

Ο Tούρκος υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοσή του στην Τουρκία», όπου, εάν δικαστεί, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ τόνισε ότι τόσο η Τουρκία, όσο και Τσεχία έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί έκδοσης.

Ο Μούσλιμ ήταν παλαιότερα συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV-DEM, ο οποίος κυβερνά ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου του Αφρίν.


Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή YPG προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος -- αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες.

Η Τουρκία έχει εκδώσει από τον Νοέμβριο 2016 ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ σχετικά με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2016 (29 νεκροί), στην οποία ο Μούσλιμ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το πολιτικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας από τους ηγέτες του συνελήφθη στην Πράγα κατ' εντολήν της Τουρκίας, όπου ένα δικαστήριο τον έχει κατηγορήσει για αποσχιστική δράση.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ένας κορυφαίος κούρδος πολιτικός, έχει «πλήρη δικαιώματα σύρου πολίτη» και επισκεπτόταν την Ευρώπη με επίσημη ιδιότητα, ανακοίνωσε το κόμμα PYD.

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα κατηγορεί το τουρκικό κράτος ότι «ζητάει τη σύλληψη ατόμων που δεν είναι πολίτες του χωρίς οποιαδήποτε νομική δικαιολογία».


Η Τουρκία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα στρατιωτική επίθεση στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που συνδέεται με το PYD και την οποία η Άγκυρα θεωρεί απειλή στα σύνορά της.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ