Ανοιχτές βιβλιοθήκες έως αργά τη νύχτα οραματίζεται ο Μακρόν

Ανοιχτές βιβλιοθήκες έως αργά τη νύχτα οραματίζεται ο Μακρόν Facebook Twitter
EPA
0

Την επιθυμία τους οι γαλλικές βιβλιοθήκες να παραμένουν ανοικτές για περισσότερες βραδινές ώρες και τις Κυριακές, ώστε να «περιοριστούν» τα μορφωτικά κενά, μοιράστηκαν με το ακροατήριό τους ο Εμανουέλ Μακρόν και η υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Φρανσουάζ Νισέν, κατά την επίσκεψή τους στη βιβλιοθήκη της πόλης Λε Μιρό.

Σήμερα, μόνο 130 από τις 16.500 βιβλιοθήκες και αίθουσες ανάγνωσης της Γαλλίας ανοίγουν τις πύλες τους την Κυριακή.

Μέσα στην εβδομάδα πολλές από αυτές λειτουργούν τις ώρες που οι περισσότεροι Γάλλοι εργάζονται, ενώ είναι κλειστές την ώρα του μεσημεριανού φαγητού και νωρίς το βράδυ, παρατήρησε η Νισέν.


Το ωράριο πρέπει να αλλάξει και να ανοίγουν περισσότερο, δήλωσε ο συγγραφέας Ερίκ Ορσενά που παρουσίασε έκθεση για το μέλλον των βιβλιοθηκών στον πρόεδρο Μακρόν και στην υπουργό.


Ο Μακρόν επισκέφθηκε επί τρεις ώρες τη βιβλιοθήκη αυτής της πόλης, που θεωρείται υποδειγματική, καθώς ανοίγει την Κυριακή και προσφέρει πολλές δραστηριότητες πέρα από τον παραδοσιακό δανεισμό βιβλίων και βίντεο.


Η Γαλλία έχει τόσες βιβλιοθήκες όσα ταχυδρομεία. Ωστόσο αυτοί οι χώροι ανοίγουν μόλις 41 ώρες την εβδομάδα στις μεγάλες πόλεις.

Στο Λονδίνο, οι βιβλιοθήκες παραμένουν ανοικτές 78 ώρες τη βδομάδα και στην Κοπεγχάγη 98.


Ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επικρίνει το ανελαστικό ωράριο και μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ήταν η επέκταση του ωραρίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ