Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με ανανέωση της Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με ανανέωση της Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
3

Σε συνέχιση των προκλήσεών της στη Μεσόγειο προχώρησε η Τουρκία, καθώς τρία εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της Navtex, στη βάση της οποίας πραγματοποιούνται ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσε πως ανανεώνει την δέσμευση των περιοχών για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» παραμένει ακινητοποιημένο για 12η μέρα, 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση. 

Η νέα NAVTEX έχει διάρκεια έως τις 10 Μαρτίου και, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αντικαθιστά την προηγούμενη οδηγία η οποία θα εξέπνεε μεθαύριο Πέμπτη.

Η ανανέωση της Navtex ουσιαστικά ρίχνει αυλαία στις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή Κύπρου. Το γεωτρύπανο σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει θα αποχωρήσει από την περιοχή λόγω προγραμματισμένων εργασιών σε άλλη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΣΚΑΪ, η Κύπρος ετοιμάζει διάβημα στον ΟΗΕ ενώ αναμένεται και η αντίδραση της ιταλικής εταιρείας., η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε παραπέμψει την τουρκοκυπριακή διαμάχη στην διπλωματία.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Αναστασιάδη - Τσίπρα, μετά την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τον συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας- Αθηνών, μετά την ανανέωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απόψε θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι χειρίζονται θέματα ΑΟΖ και υδρογονανθράκων.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να βγάλουν την «τέλεια φωτογραφία» για τα social media

Διεθνή / Οι νέοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να βγάλουν την «τέλεια φωτογραφία» στα social media

Ομάδες διάσωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους ρισκάρουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να βρουν τα ειδυλλιακά secret spots των social, μόνο και μόνο για ένα κλικ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ κατηγορεί τον Νετανιάχου για ψέματα: Νέα όρια στη συμμαχία ΗΠΑ–Ισραήλ

Διεθνή / Ο Τραμπ κατηγορεί τον Νετανιάχου για ψέματα: Νέα όρια στη συμμαχία ΗΠΑ–Ισραήλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί ασυνήθιστη κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι υπάρχει πραγματικός λιμός στη Γάζα, παρά τις ισχυρισμούς του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Χιλιάδες θαυμαστές συγκεντρώνονται στο Μπέρμιγχαμ για να τον αποχαιρετήσουν

Διεθνή / Όζι Όζμπορν: Χιλιάδες θαυμαστές στο Μπέρμιγχαμ για να τον αποχαιρετήσουν - Δείτε live

Η πομπή περνά από τη Broad Street και από τη «Γέφυρα των Black Sabbath» με το περίφημο παγκάκι που είναι αφιερωμένο στο θρυλικό συγκρότημα, όπου ήδη χιλιάδες θαυμαστές αφήνουν λουλούδια και μηνύματα
LIFO NEWSROOM