Λίγες πιθανότητες για σταθερή πλειοψηφία στις ιταλικές εκλογές, δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Λίγες πιθανότητες για σταθερή πλειοψηφία στις ιταλικές εκλογές, δίνουν οι δημοσκοπήσεις Facebook Twitter
EPA
1

«Ούτε μία» σταθερή πλειοψηφία εδρών δεν προκύπτει από όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ιταλία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 4 Μαρτίου. 

Πιο αναλυτικά, η δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Ipsos, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Corriere della Sera, δίνει το 28,6% της πρόθεσης ψήφου στο κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ ως δεύτερη πολιτική δύναμη, σε μεγάλη απόσταση, ακολουθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με το 22,6%.


Η Φόρτσα Ιτάλια με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δυο εβδομάδες πριν την ψήφο «πείθει» το 16,3% του στατιστικού δείγματος, και η Λέγκα το 13,2%.

Το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι λαμβάνει το 6,1% της πρόθεσης ψήφου και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας το 4,3%.

Σε ότι αφορά τις ευρύτερες συμμαχίες, τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα εκτιμούν ότι η κεντροδεξιά, στο σύνολό της, εξασφαλίζει 36,5% με 37,5% της πρόθεσης ψήφου, και η κεντροαριστερά το 26,5%-27,5%.

Σύμφωνα με τον νέο ιταλικό εκλογικό νόμο, όμως, για να μπορέσει μια συμμαχία, να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% των ψήφων.


Υπάρχει, πάντως, μια σειρά επιπλέον παραμέτρων που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Παραδείγματος χάρην, σύμφωνα με τον δημοσκόπο Νικόλα Πιέπολι, ο νυν κεντροαριστερός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, (αν πάρει μέρος πολύ ενεργά στις τελευταίες ημέρες προεκλογικής εκστρατείας) μπορεί να βοηθήσει το κόμμα του, τους «Δημοκρατικούς», να αυξήσει το ποσοστό του μέχρι και κατά 3%.

Μετά την οριστική του καταδίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος βουλευτής ή γερουσιαστής ούτε μπορεί να γίνει πρωθυπουργός. 

Άλλωστε δεν έχει καταφέρει να αυξήσει καν τα ποσοστά του κόμματός του όσο θα επιθυμούσε.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αν κατι τετοιο ισχυει οντως, τοτε το ποσοστο οσων ουσιαστικα υποστηριζουν την εξοδο απο την ευρωζωνη, θα πρεπει μακραν να υπερβαινει πλεον το 53% των ψηφοφορων , δεδομενου οτι : 5αστερια, λεγκα & κομμα μπερλουσκονι εχουν ταχθει ανοιχτα υπερ του ενδεχομενου αποχωρησης μεσα απο ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ . Ειδομεν λοιπον το ποσο καλοι στην κολωτουμπα θα αποδειχθουν και οι γειτονες, ή αν θα μας εκπληξουν ...ευχαριστοδυσαρεστα, ειτε τα κομματα , ειτε ο απλος κοσμος / ειλικρινα δεν εχει καμια απολυτως σημασια για το πώς θα το εκλαβουμε ολο αυτο το πανηγυρι ΕΜΕΙΣ, οι -πλεον- γερμανοπροσκυνημενοι στο 4ο ΡΑΙΧ νεοραγιαδες...