Τραγωδία στη Φλόριντα: 17 νεκροί από τους πυροβολισμούς σε σχολείο - Συνελήφθη ο 19χρονος δράστης

Τραγωδία στη Φλόριντα: 17 νεκροί από τους πυροβολισμούς σε σχολείο - Συνελήφθη ο 19χρονος δράστης Facebook Twitter
Ο 19χρονος δράστης της επίθεσης.
3

Τουλάχιστον 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη χθεσινή ένοπλη επίθεση ενός 19χρονου σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Ο δράστης κατονομάστηκε ως ο Νίκολας Κρουζ, ένας 19χρονος πρώην μαθητής του λυκείου, που είχε αποβληθεί από το σχολείο εξαιτίας της κακής διαγωγής του.

Σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Μπρόουαρντ, Σκοτ Ίσραελ, συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα στην κοντινή κοινότητα Κοράλ Σπρινγκς.

Ο δράστης άνοιξε πυρ λίγη ώρα πριν ολοκληρωθούν τα τελευταία μαθήματα στο σχολείο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, προκαλώντας πανικό στους μαθητές, ορισμένοι από τους οποίους κρύφτηκαν μέσα στις τάξεις τους, ενώ άλλοι άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν.

Τραγωδία στη Φλόριντα: 17 νεκροί από τους πυροβολισμούς σε σχολείο - Συνελήφθη ο 19χρονος δράστης Facebook Twitter
EPA/GIORGIO VIERA

Ο σερίφης ανέφερε πως ο νεαρός χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, το οποίο είναι πολύ εύκολο να αγοράσει οποιοσδήποτε σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.

Ο 19χρονος σκότωσε τρία άτομα έξω από το σχολείο, ενώ στη συνέχεια μπήκε στο κτίριο σκοτώνοντας ακόμη 12. Δύο άλλοι κατέληξαν αργότερα, αφότου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.


Ο Κρουζ, γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1998, είχε αναρτήσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «πολύ ανησυχητικά» μηνύματα, ανέφερε ο σερίφης Ίσραελ επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αναφέρονται στις αρχές συμπεριφορές αυτού του είδους.

«Δεν είχαμε καμιά προειδοποίηση, δεν είχαμε καμιά ένδειξη» ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο, είπε ο λυκειάρχης Ρόμπερτ Ράνσι. «Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν είχε διατυπωθεί καμιά απειλή».

Μια μαθήτρια, η Πέρι Χάρις, αφηγήθηκε στο CBS Miami ότι «όλη η τάξη της» κρύφτηκε «μέσα σε μια μικρή ντουλάπα».

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με δεκάδες μαθητές καθώς βγαίνουν από το σχολείο, πολλοί με τα χέρια ψηλά ή σταυρωμένα πίσω από το κεφάλι, μπροστά σε πάνοπλους αστυνομικούς.

 

Ασθενοφόρα, οχήματα της πυροσβεστικής, περιπολικά και τεθωρακισμένα της αστυνομίας κατέκλυσαν την περιοχή γύρω από το λύκειο. Τα θύματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με ελικόπτερα.

Το μακελειό αυτό είναι ένα από τα χειρότερα στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια. Οι επιθέσεις ενόπλων είναι όλο και πιο συχνές μέσα σε σχολεία στις ΗΠΑ: έχουν ήδη γίνει 18 φέτος.

Τραγωδία στη Φλόριντα: 17 νεκροί από τους πυροβολισμούς σε σχολείο - Συνελήφθη ο 19χρονος δράστης Facebook Twitter

Αυτή ήταν «η 291η επίθεση ενόπλου μέσα σε σχολείο από τις αρχές του 2013», τόνισε η Σάνον Γουότς, ιδρύτρια της οργάνωσης «Moms Demand Action For Gun Sense In America» («Μητέρες απαιτούν δράση για να επικρατήσει η λογική όσον αφορά την οπλοκατοχή στην Αμερική»), η οποία μάχεται για να σταματήσει η διάδοση των όπλων.

 

Ένας άλλοτε συμμαθητής του Κρουζ είπε ότι όταν φοιτούσε στο λύκειο οπλοφορούσε πολύ συχνά και ερχόταν σε προστριβές με πολλούς από τους δασκάλους του.

Κατά τον σερίφη Ίσραελ, ο νεαρός είχε μαζί του πολλούς γεμιστήρες για το τουφέκι. «Αληθινά δεν υπάρχουν λόγια», πρόσθεσε ο σερίφης. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στο σχολείο, δύο μπροστά σε αυτό, ένας στον δρόμο, ενώ δύο τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο. Τα θύματα ήταν μαθητές και ενήλικοι, διευκρίνισε.

Βίντεο- ντοκουμέντο 

Ένα βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο δράστης της επίθεσης άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο, δείχνει τις στιγμές τρόμου που έζησαν οι μαθητές.

 
Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετέχει στην πρώτη του επίσημη εκδήλωση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ως μονάρχης, αποτίοντας φόρο τιμής στα μέλη της ένοπλης δύναμης που υπέστησαν διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας
LIFO NEWSROOM
Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Διεθνή / Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Η ιστορία της παγιδευμένης κοινότητας Αφγανών προσφύγων στη βάση Camp As Sayliyah στο Κατάρ αποτυπώνει τις επιπτώσεις της αμερικανικής παρέμβασης, της μεταναστευτικής πολιτικής και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας
LIFO NEWSROOM
Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Διεθνή / Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Νέα εποχή στην αμυντική συνεργασία Βρετανίας-Τουρκίας: Ο Σερ Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται την Άγκυρα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας 40 Eurofighter Typhoon
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Διεθνή / Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί αντιδράσεις με τη διάσωση 20 δισ. δολαρίων προς την Αργεντινή του Χαβιέρ Μιλέι - Οργή στις αγροτικές πολιτείες, διχασμός στους Ρεπουμπλικάνους
LIFO NEWSROOM
Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που διέπλευσε τον ωκεανό

Διεθνή / Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που περιέπλευσε τον ωκεανό

Μια μοναδική χειροποίητη σανίδα του σερφ, που χάθηκε το 2024 στην Τασμανία, διασχίζει 2.400 χλμ. μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και επιστρέφει στον ιδιοκτήτη της χάρη στην τύχη, στη θάλασσα και στη δύναμη των social media
LIFO NEWSROOM