Τραγωδία στη Φλόριντα: 17 νεκροί από τους πυροβολισμούς σε σχολείο - Συνελήφθη ο 19χρονος δράστης

Τραγωδία στη Φλόριντα: 17 νεκροί από τους πυροβολισμούς σε σχολείο - Συνελήφθη ο 19χρονος δράστης Facebook Twitter
Ο 19χρονος δράστης της επίθεσης.
3

Τουλάχιστον 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη χθεσινή ένοπλη επίθεση ενός 19χρονου σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Ο δράστης κατονομάστηκε ως ο Νίκολας Κρουζ, ένας 19χρονος πρώην μαθητής του λυκείου, που είχε αποβληθεί από το σχολείο εξαιτίας της κακής διαγωγής του.

Σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Μπρόουαρντ, Σκοτ Ίσραελ, συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα στην κοντινή κοινότητα Κοράλ Σπρινγκς.

Ο δράστης άνοιξε πυρ λίγη ώρα πριν ολοκληρωθούν τα τελευταία μαθήματα στο σχολείο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, προκαλώντας πανικό στους μαθητές, ορισμένοι από τους οποίους κρύφτηκαν μέσα στις τάξεις τους, ενώ άλλοι άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν.

Τραγωδία στη Φλόριντα: 17 νεκροί από τους πυροβολισμούς σε σχολείο - Συνελήφθη ο 19χρονος δράστης Facebook Twitter
EPA/GIORGIO VIERA

Ο σερίφης ανέφερε πως ο νεαρός χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, το οποίο είναι πολύ εύκολο να αγοράσει οποιοσδήποτε σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.

Ο 19χρονος σκότωσε τρία άτομα έξω από το σχολείο, ενώ στη συνέχεια μπήκε στο κτίριο σκοτώνοντας ακόμη 12. Δύο άλλοι κατέληξαν αργότερα, αφότου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.


Ο Κρουζ, γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1998, είχε αναρτήσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «πολύ ανησυχητικά» μηνύματα, ανέφερε ο σερίφης Ίσραελ επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αναφέρονται στις αρχές συμπεριφορές αυτού του είδους.

«Δεν είχαμε καμιά προειδοποίηση, δεν είχαμε καμιά ένδειξη» ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο, είπε ο λυκειάρχης Ρόμπερτ Ράνσι. «Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν είχε διατυπωθεί καμιά απειλή».

Μια μαθήτρια, η Πέρι Χάρις, αφηγήθηκε στο CBS Miami ότι «όλη η τάξη της» κρύφτηκε «μέσα σε μια μικρή ντουλάπα».

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με δεκάδες μαθητές καθώς βγαίνουν από το σχολείο, πολλοί με τα χέρια ψηλά ή σταυρωμένα πίσω από το κεφάλι, μπροστά σε πάνοπλους αστυνομικούς.

 

Ασθενοφόρα, οχήματα της πυροσβεστικής, περιπολικά και τεθωρακισμένα της αστυνομίας κατέκλυσαν την περιοχή γύρω από το λύκειο. Τα θύματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με ελικόπτερα.

Το μακελειό αυτό είναι ένα από τα χειρότερα στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια. Οι επιθέσεις ενόπλων είναι όλο και πιο συχνές μέσα σε σχολεία στις ΗΠΑ: έχουν ήδη γίνει 18 φέτος.

Τραγωδία στη Φλόριντα: 17 νεκροί από τους πυροβολισμούς σε σχολείο - Συνελήφθη ο 19χρονος δράστης Facebook Twitter

Αυτή ήταν «η 291η επίθεση ενόπλου μέσα σε σχολείο από τις αρχές του 2013», τόνισε η Σάνον Γουότς, ιδρύτρια της οργάνωσης «Moms Demand Action For Gun Sense In America» («Μητέρες απαιτούν δράση για να επικρατήσει η λογική όσον αφορά την οπλοκατοχή στην Αμερική»), η οποία μάχεται για να σταματήσει η διάδοση των όπλων.

 

Ένας άλλοτε συμμαθητής του Κρουζ είπε ότι όταν φοιτούσε στο λύκειο οπλοφορούσε πολύ συχνά και ερχόταν σε προστριβές με πολλούς από τους δασκάλους του.

Κατά τον σερίφη Ίσραελ, ο νεαρός είχε μαζί του πολλούς γεμιστήρες για το τουφέκι. «Αληθινά δεν υπάρχουν λόγια», πρόσθεσε ο σερίφης. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στο σχολείο, δύο μπροστά σε αυτό, ένας στον δρόμο, ενώ δύο τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο. Τα θύματα ήταν μαθητές και ενήλικοι, διευκρίνισε.

Βίντεο- ντοκουμέντο 

Ένα βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο δράστης της επίθεσης άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο, δείχνει τις στιγμές τρόμου που έζησαν οι μαθητές.

 
Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM