Σάλος στη Γερμανία με τα σχόλια για την Μπριζίτ Μακρόν σε εκπομπή

Σάλος στη Γερμανία με τα σχόλια για την Μπριζίτ Μακρόν σε εκπομπή Facebook Twitter
0

Το γερμανικό καρναβάλι βρίσκεται στην κορύφωσή του και όπως κάθε χρόνο τα πολιτικά πρόσωπα εντός και εκτός Γερμανίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη σάτιρα στους δρόμους.

Όμως φέτος ίσως το αστείο να έχει κάπως παραγίνει στην περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν ή για να είμαστε πιο ακριβείς της συζύγου του Μπριζίτ.

Η μεγάλη διαφορά ηλικίας που χωρίζει τον γάλλο πρόεδρο με την κάποτε φιλόλογό του και νυν σύζυγό του Μπριζίτ βρέθηκαν πρόσφατα στο στόχαστρο της καρναβαλικής κριτικής.

Πιο συγκεκριμένα η αφορμή δόθηκε στο σόου σάτιρας, μουσικής και χορού «Fastnacht in Franken» της Βαυαρικής Τηλεόρασης. Εκεί μέλη της ομάδας κωμικών «Altneihauser Feierwehrkapell'n» από το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου την περιέγραψαν με ουκ ολίγες κοσμητικές εκφράσεις: «καλοδουλεμένο έλκηθρο», «η πιο πονηρή γριά», «καλοσιτεμένη γριά».

Αλλά είναι μήπως υπερβολική αυτού του είδους η κριτική έστω κι αν φορά τον μανδύα του καρναβαλιού και μάλιστα σε μια περίοδο που το κίνημα #metoo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης κάθε μορφής έχει ανοδική πορεία σε όλον τον κόσμο; Και υπάρχουν εν τέλει όρια τελικά στη σάτιρα του καρναβαλιού;

Ναι, υπάρχουν, φαίνεται να λένε πολλοί επικριτές όλης της ιστορίας με τα σχόλια κατά της Μπριζίτ Μακρόν στο γερμανικό κωμικό σόου. Η επίμαχη εκπομπή έδωσε έτσι την αφορμή για έναν ευρύτερο διάλογο.

Πολλοί θεατές έγραψαν αρνητικά σχόλια και στην ιστοσελίδα της ομάδα των κωμικών, χαρακτηρίζοντας το χιούμορ τους «πρωτόγονο», «άκρως προσβλητικό» και «ντροπιαστικό». Βέβαια υπήρχαν και κάποια σχόλια που υπεραμύνονταν του πνεύματος του καρναβαλιού, το οποίο για πολλούς δεν οφείλει να τηρεί τους κανόνες πολιτικής ορθότητας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής συγκριτικής πολιτισμικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ, Γκύντερ Χιρσφέλντερ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη σάτιρα του γκρουπ «Feierwehrkapell'n» ξεπέρασε τα όρια. Όπως ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο dpa, «ήταν μεν ένα τολμηρό αλλά ταυτόχρονα και ανόητο όλο αυτό. Ήταν ένα φάουλ».

Τα σχόλια για την κυρία Μακρόν αποτελούν «προσβολή και δεν αποτελούν πολιτικό σχόλιο».

Στην περίπτωση της Μπριζίτ Μακρόν η σάτιρα αφορούσε την προσωπική της ζωή και την ηλικία της, ξεπερνώντας τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας.

Όπως επισημαίνει βέβαια ο Γκύντερ Χιρσφέλντερ, το πολιτικό σχόλιο, ακόμα και το χοντροκομμένο αστείο, είναι αναπόσπαστο μέρος του καρναβαλιού.

«Το νόημα του καρναβαλιού έχει να κάνει με την πολιτική κριτική, με την καταγγελία των κακώς κειμένων, αλλά πρέπει εντούτοις να αφορά πολιτικές συμπεριφορές και πράξεις και όχι πρόσωπα και προσωπικές επιλογές», σημειώνει ο γερμανός καθηγητής. Σύμφωνα με τον ειδικό, το ότι κάποιος δεν πρέπει να προσβάλλει την προσωπικότητα την Μπριζίτ Μακρόν δεν σημαίνει βέβαια κι ότι δεν πρέπει και να ασκεί κριτική στην πολιτική και τα λάθη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Τουναντίον.

Από την πλευρά τους πάντως οι κωμικοί που συμμετείχαν στο επίμαχο σόου, που έχει μάλιστα ιστορία 30 χρόνων, δεν έχουν ακόμη αντιδράσει.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές της Βαυαρικής Τηλεόρασης με υψηλή τηλεθέαση, στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν ως καλεσμένοι πολλά μέλη της βαυαρικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Εάν όλοι αυτοί γέλασαν βέβαια με τα επίμαχα σχόλια για την κυρία Μακρόν δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Διεθνή / Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία προκαλεί αποδυνάμωση των μυών, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να περπατάει, να μιλάει, να τρώει, να πίνει και να αναπνέει
NEWSROOM
Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Διεθνή / Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης θα φροντίσουν για τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επηρεάζονται
NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια followers μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μιλήσει απευθείας με τον αμερικανικό λαό»
NEWSROOM
Βρετανία: Οι Τόρις υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό του φύλου

Διεθνή / Βρετανία: Όχι στον αυτοπροσδιορισμό, φύλο είναι μόνο το βιολογικό, λένε οι Τόρις για τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό

Αν εκλεγούν στις 4 Ιουλίου, οι Συντηρητικοί και ο Ρίσι Σούνακ υπόσχονται να ξαναγράψουν τον νόμο περί ισότητας ώστε οι προστασίες που κατοχυρώνει να ισχύουν μόνο για το βιολογικό φύλο ενός ατόμου
NEWSROOM
Ο «γάμος της χρονιάς» στη Βρετανία στις 7 Ιουνίου: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Ουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Διεθνή / Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Ο 33χρονος Χιου Γκρόσβενορ είναι ο πλουσιότερος Βρετανός κάτω των 40 ετών και νονός του πρίγκιπα Άρτσι - Θα είναι καλεσμένος στο γάμο του ο πρίγκιπας Χάρι;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ